Na co biorą brzany ?

/ 56 odpowiedzi / 8 zdjęć
u?ytkownik221

Nie widziałem tej ryby ani jak została wypuszczona, dlatego napisałem prawdopodobnie. Fotka została mi przesłana na telefon komórkowy, jak i tez wykonana telefonem komórkowym. Nie miałem możliwości obejrzenia ryby na żywo, opieram się tylko na tym co przedstawił mi ten wędkarz, który widnieje na zdjęciu i nie jest to ułomek. Dla mnie także dziwne jest te trzymanie na wyciągniętych rękach takiej ryby, ale ja tej fotki nie robiłem. Ryba miała o ile pamiętam 84 cm długości. Fotka nie była przerabiana, w żadnym programie prócz obcięcia głowy łowcy i to ja zrobiłem przed wstawieniem fotki. Poprawiam także swój błąd ryba miała nie 7.62 tylko 7.2 kg a w sumie i tak to niewiele zmienia.
(2012/02/15 11:37)

marekzalewski

Drodzy, nie rozumiecie kolegi:) wyraźnie użył słowa "prawdopodobnie" dwukrotnie w swoim tekście. Ja prawodopobnie złowiłem rekina na Wiśle i to tego z filmu "Szczęki" - prawdopodobnie podobnie jak "prawie" robi wielką różnicę:)

pozdr

(2012/02/25 13:12)

lukkimido

jezeli ta brzana miała zrobione zdjęcie w domu (a wszystko na to wskazuje) to niestety nie wrociła do wody...wydaje mi się że na powietrzu te ryby szybko padają... kiedys złowiłem brzanę, jedną jedyną  w życiu (ok 3 kg na Wiśle ze 4 lata temu - napewno w sierpniu) kilka chwil, miarka, waga, siatka i niestety padła...  do dziś żałuję że nie zwrocilem jej wtedy wolności ;/ (2012/06/25 17:20)

u?ytkownik103834

Brzana bierze na ser , groch , rosówki , na spinning ( wobler , mały twister , błysteczka
), na mady , ciasta , na muchę. Jest to ryba wszystkożerna : duży okaz nie pogardzi narybkiem innych ryb a nawet większymi , zjada glony w małych  ilościach oraz różne  elementy fauny rzecznej  ( larwy , ślimaki , owady , )... (2012/06/25 17:46)

JOPEK1971

Nie widziałem tej ryby ani jak została wypuszczona, dlatego napisałem prawdopodobnie. Fotka została mi przesłana na telefon komórkowy, jak i tez wykonana telefonem komórkowym. Nie miałem możliwości obejrzenia ryby na żywo, opieram się tylko na tym co przedstawił mi ten wędkarz, który widnieje na zdjęciu i nie jest to ułomek. Dla mnie także dziwne jest te trzymanie na wyciągniętych rękach takiej ryby, ale ja tej fotki nie robiłem. Ryba miała o ile pamiętam 84 cm długości. Fotka nie była przerabiana, w żadnym programie prócz obcięcia głowy łowcy i to ja zrobiłem przed wstawieniem fotki. Poprawiam także swój błąd ryba miała nie 7.62 tylko 7.2 kg a w sumie i tak to niewiele zmienia.

Ten barwan nie ważył połowy tych 7,2kg i z pewnością nie był wypuszczony do rzeki skąd został pozyskany,chyba że wróciła do rzeki rurami kanalizacyjnymi w przerobionej postaci.Jeśli ktoś przesyła Tobie taką fokę twierdząc co wyżej,to ma Ciebie głęboko gdzieś,ubliżając Tobie jednocześnie. (2012/06/25 19:19)

klu222

Kolego Blitz, ja swją rekordową brzanę 4,20kg jakieś 8-10 lat temu złowiłem pod starym mostem,  w Nowym Dworze Mazowieckim, ale był to przyłów, zestaw na suma,  5 rosówek na haku, nie byłem tam parę lat więc nie wiem jak teraz, ale daleko z Warszawy nie masz, niestety nie miałem zbyt dużej frajdy po za tym, że okaz, bo kij 300g cw, a kołowrotek jak mała wciągarka, do tego żyłka 0,7, ale rybka piękna, niestety nie miałem aparatu żeby zrobić zdjęcie (2012/06/25 19:44)

Majster 81

Brzana przepiękna , waleczna ryba , kto miał z nią do czynienia wie o co chodzi . Pozostawienie wędziska w nocy i przywalenie przysłowiowego komara kończy sie zabraniem wędziska przez brzanę no chyba  , że żyłka nie wytrzyma to porwie ją w mak. Brania są takie jak na filmiku , czasami w nocy nawet dzwonek nie zadzwoni a wędzisko zgięte do połowy . Bierze jak już Koledzy napisali na czerwone robale , pinki , białe robale , ser . Piękna waleczna ryba . Życzę byś powalczył z nią zobaczysz co to wyprawia . Pozdrawiam (2012/06/25 21:04)

ryukon1975

Wspaniała ryba.Obok bolenia symbol rzeki. (2012/06/25 21:24)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Iras1975

Krzychu, to dziadek na zdjęciu trzyma brzanę? Podobny tylko wędzisko i kołowrotek jakieś nowoczesne takie.:)

Jak na tamte czasy to niezła jakość zdjęcia.;)

(2012/06/25 21:46)

ryukon1975

Tak Irku to dziadek Krzysiek,on nie zdradza tajemnic połowów. (2012/06/25 22:03)

Zander51

He he he :) (2012/06/25 22:08)

ryukon1975

To jest czujnik brzan każdą wyłapie z kilometra i zawsze wraca do łapy.
Jak idę na ryby bez niego to siedzi przy bramce i czeka (2012/06/25 23:02)

JOPEK1971

Dziadku Krzyśku,po tarle będą szukały wartościowego żarła,u mnie też się mają ku sobie,ale o wiele mniej pływa tych ryb u mnie niż u Ciebie.Spróbuj na spinning,na pewno coś złowisz w tym temacie.Wczoraj mój kompan najechał(często się zdarza) barwanka ale się spiął.jedną taką złowiłem która miała poharataną płetwę grzbietową od przypadkowych podhaczeń przez spinningistów.Wzięła w pół wody,jak by nie brzana;-)  (2012/06/26 00:28)

Sebastian Kowalczyk

Próbowałem je łowić na rosówki, białe i czerwone robale oraz inne przynęty ale według moich doświadczeń najbardziej selektywny jest żółty ser. Co ciekawe w przyłowie zdarza się również sum i kleń. Prawie cały odcinek Wisły w Warszawie obfituje w te piękne ryby. 
Tą dla odmiany złowiłem na spinning w zeszłym roku (jeszcze byłem wtedy gruby :)) (2012/06/26 05:35)

ryukon1975

Dziadku Krzyśku,po tarle będą szukały wartościowego żarła,u mnie też się mają ku sobie,ale o wiele mniej pływa tych ryb u mnie niż u Ciebie.Spróbuj na spinning,na pewno coś złowisz w tym temacie.Wczoraj mój kompan najechał(często się zdarza) barwanka ale się spiął.jedną taką złowiłem która miała poharataną płetwę grzbietową od przypadkowych podhaczeń przez spinningistów.Wzięła w pół wody,jak by nie brzana;-) 

Co do najechania to prawda zdarza się często najechać rybę.Mam nawet typy woblerów które teoretycznie powinny być zabronione bo najeżdża się nimi mnóstwo ryb.Oczywiście ryby się przeważnie wypinają w czasie holu. (2012/06/26 07:46)

Wikkktor

Brzane podobno dobrze się łowi na ser. Ryba bardzo waleczna z tego co słyszałem od wędkarzy. Bardzo chciałbym się z nią spotkać na Nidzie.  (2012/06/26 09:33)

getka

chłopaki a czy w Bugu są brzany odcinek Wyszków Zegrze? (2012/06/26 10:03)

ryukon1975

chłopaki a czy w Bugu są brzany odcinek Wyszków Zegrze?

Nie znam tamtej rzeki ale u mnie są.:) (2012/06/26 10:20)

ryukon1975

chłopaki a czy w Bugu są brzany odcinek Wyszków Zegrze?
(2012/06/26 10:20)

00borys97

Piękne brzany chłopaki łapiecie.Gratulacje.Chciałbym u siebie taką złapać :) (2012/06/26 11:27)

u?ytkownik126613

Kolego zgadzam się z toba została wpuszczona do gara a nie wypuszczona (2012/07/17 21:26)

fajniusi

Witam kolegów.Wyczaiłem brzanową miejscówkę, chciałbym zapytać jakie spiningowe przynęty proponujecie? (2012/09/23 22:43)

kondra1005

Wędkuje dopiero od miesiąca ale szczęście mi dopisało :) . Złapałem niezłą sztuke a co ciekawe na kulke grab&go ananasową . Zaczaiłem sie na karpia badz leszcza a tu taka niespodzianka . Serce podeszlo mi do gardla jak wziela . pomeczylem ja z 10 minutek i do brzegu a tam niespodzianka :) okazalo sie ze moj podbierak jest a sporo za maly :) i musialem ja recznie wyciagac .                                                                                            pozdr (2012/10/10 18:15)

szpunt

Witam szanownych kolegów . Łowię brzany już kilkanaście lat tylko na Dunajcu ,znam miejsca gdzie przebywają w różnych porach dnie i roku. Za sezon potrafię złowić kilkadziesiąt sztuk takich z przedziału wielkości od 60-80 cm. oczywiście 90 procent wraca do wody. Łowię bolonką 6 m. żyłka gł.0.20 przypon 0.14-0.16 spławik 4-8 gram w zależności od uciągu a przynęta którą uważam za uniwersalną są małe pijaweczki które zbieram z pod kamieni rzecznych .Polecam .

(2014/01/17 14:32)

u?ytkownik158065

Próbowałem je łowić na rosówki, białe i czerwone robale oraz inne przynęty ale według moich doświadczeń najbardziej selektywny jest żółty ser. Co ciekawe w przyłowie zdarza się również sum i kleń. Prawie cały odcinek Wisły w Warszawie obfituje w te piękne ryby. 
Tą dla odmiany złowiłem na spinning w zeszłym roku (jeszcze byłem wtedy gruby :))

Gratuluję ładnej brzany a przede wszystkim tego jak się z nią obchodzisz ......, fajne zdjęcie. Pozdro. (2014/01/17 15:11)