Na co bierze szczupak?
utworzono: 2010/10/02 17:54
Witam . Wybieram sie na wyprawe na szczupaka i nie wiem na co bierze ?? pomożecie ?? [2010-10-02 17:54]
Na jesień polecam 7-10 cm rippery i kopyta kolory to perłowy, perłowo czarny, perłowo niebieski, dobre też są żółte z czarnym grzbietem no i fluo zielone. Na bardzo czystą wodę bardziej stonowane naturalne kolory. obciążenie dobierzesz do głębokości wody.
[2010-10-02 18:52]
a jak mam przepone to szczupak weżmie czy raczej nie ?? bo słyszalem ze sczupak lepiej bierze bez przepony .. [2010-10-02 18:57]
Bez wolframu? jak chcesz to możesz ryzykować najwyżej utnie ci żyłkę zębami i po sprawie . Ja zawsze jak nastawiam się na szczupaka to zakładam 20-30 cm cieniutki wolframik. to jest gwarancja bo szczupak potrafi tak szybko obciąc żyłkę że nawet nie zobaczysz jaki był duży.
[2010-10-02 19:24]
Bez przyponu szczupak natychmiast przegryzie żyłkę czy plecionkę, polecam przypony wolframowe Spinwal. Jeżeli chodzi o przynęty to zgadzam się z Mikesz71, gumy są bardzo skuteczne o tej porze roku zwłaszcza perłowe z niebieskim , czy zielone z czerwienią , z ciemnym grzbietem. Jako ciekawostkę
mogę powiedzieć ze dużo złowionych szczupaków ma w żołądkach nie tylko ryby ale również żaby.
a jak mam przepone to szczupak weżmie czy raczej nie ?? bo słyszalem ze sczupak lepiej bierze bez przepony ..
[2010-10-02 19:27]
a na gumy to jakie duze ?? i jakie kolory ??
Witaj kolego :)
Na jesień polecam większe gumy np.12-15cm (możesz spróbować także na 10centemetrowe) :)
Polecam także większe blachy zarówno obrotówki jak i wahadłówki :)
Połamania :)
[2010-10-02 19:36]
zgadzam się z kolegami. . jesienią lepiej jest łowić na większe przynęty. :) szczupły nie ugania się już za drobnicą, tylko poluje na większą rybę . :) jeśli chodzi o mnie do gumy 10-15 cm perłowe z niebieskim bądź czarnym grzbietem :) bardzo dobrze sprawdza się też marchewka (pomarańczowy).
Pozdro i oczywiście połamania kija :)
[2010-10-03 10:46]
Nie raz zdarzyło mi się branie szczupaka na boleniowe blachy. Ale to najlepsze przygody miałem z obrotówką czaena z żółtymi plamkani. Nie była ona za duża o ile się nie myle nr2. Pozdrawiam i połamania
[2010-10-03 11:06]
U mnie szczupły najchętniej bierze na obrotówkę koloru ciemnego żółtego praktycznie złotego bez żadnych rysunków naklejek czy innych bajerów. Ciężar blaszki to 6 gram. Oczywiście tak jak to koledzy wcześniej napisali obowiązkowo przypon. Ja używam 20 cm stalowego w kolorze zielonym. Wędkuję na rzece z dużą ilością krzaków, powalonych drzew itp., więc nietrudno o zaczepy. Tu z góry i gorąco polecam kupić odczepiacz. Ratuje i uwalnia praktycznie z każdego zaczepu więc nie ma obaw, że stracisz kolego swoją zanętę a przy okazji nie zanieczyszczasz środowiska. Niewiele kosztuje a kiedy łowisz drogim sprzętem to moment się zwróci:) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam i połamania kija :D
[2010-10-03 19:47]
zawsze byłem przekonany właśnie do blaszek ,gum ale w tym roku postanowiłem popróbować na żywca i muszę powiedzieć że efekty są zaskakujące.Przykład dam taki ostatnio rzucałem pod trzcinki gumą i nic a oddałem sporo rzutów kolega zarzucił żywca i branie miał po paru nastu sek. szok!może jest tak że jesienią woli żywca
[2010-10-09 18:07]
Ja bym wzioł oborotówke złota albo cocacole, a gumy to twistery takie ciemno zielone z brazowym albo perłowe ;D [2010-10-09 19:25]