Na co bierze szczupak?

/ 15 odpowiedzi
Witam . Wybieram sie na wyprawe na szczupaka i nie wiem na co bierze ??  pomożecie ??
skrobek

jesienią łowię na blachę najczęściej na żułtą algę polecam szczeże. (2010/10/02 18:05)

mateuszwedkarz

a na gumy to jakie duze ?? i jakie kolory ?? (2010/10/02 18:38)

Mikesz71

Na jesień polecam 7-10 cm rippery i kopyta kolory to perłowy, perłowo czarny, perłowo niebieski, dobre też są żółte z czarnym grzbietem no i fluo zielone. Na bardzo czystą wodę bardziej stonowane naturalne kolory. obciążenie dobierzesz do głębokości wody. (2010/10/02 18:52)

mateuszwedkarz

a jak mam przepone to szczupak weżmie czy raczej nie ?? bo słyszalem ze sczupak lepiej bierze bez przepony .. (2010/10/02 18:57)

Mikesz71

Bez wolframu? jak chcesz to możesz ryzykować najwyżej utnie ci żyłkę zębami i po sprawie . Ja zawsze jak nastawiam się na szczupaka to zakładam 20-30 cm cieniutki wolframik. to jest gwarancja bo szczupak potrafi tak szybko obciąc żyłkę że nawet nie zobaczysz jaki był duży. (2010/10/02 19:24)

Manolo8

Bez przyponu szczupak natychmiast przegryzie żyłkę czy plecionkę, polecam przypony wolframowe Spinwal. Jeżeli chodzi o przynęty to zgadzam się z Mikesz71, gumy są bardzo skuteczne o tej porze roku zwłaszcza perłowe z niebieskim , czy zielone z czerwienią , z ciemnym grzbietem. Jako ciekawostkę
mogę powiedzieć ze dużo złowionych szczupaków ma w żołądkach nie tylko ryby ale również żaby.

a jak mam przepone to szczupak weżmie czy raczej nie ?? bo słyszalem ze sczupak lepiej bierze bez przepony ..
(2010/10/02 19:27)

Jaro21

a na gumy to jakie duze ?? i jakie kolory ??

Witaj kolego :)

Na jesień polecam większe gumy np.12-15cm (możesz spróbować także na 10centemetrowe) :)

Polecam także większe blachy zarówno obrotówki jak i wahadłówki :)

Połamania :) (2010/10/02 19:36)

u?ytkownik54189

zgadzam się z kolegami. . jesienią lepiej jest łowić na większe przynęty. :) szczupły nie ugania się już za drobnicą, tylko poluje na większą rybę . :) jeśli chodzi o mnie do gumy 10-15 cm perłowe z niebieskim bądź czarnym grzbietem :) bardzo dobrze sprawdza się też marchewka (pomarańczowy).
Pozdro i oczywiście połamania kija :) (2010/10/03 10:46)

Matys24

Nie raz zdarzyło mi się branie szczupaka na boleniowe blachy. Ale to najlepsze przygody miałem z obrotówką czaena  z  żółtymi plamkani. Nie była ona za duża o ile się nie myle nr2. Pozdrawiam i połamania (2010/10/03 11:06)

69Cricket

U mnie szczupły najchętniej bierze na obrotówkę koloru ciemnego żółtego praktycznie złotego bez żadnych rysunków naklejek czy innych bajerów. Ciężar blaszki to 6 gram. Oczywiście tak jak to koledzy wcześniej napisali obowiązkowo przypon. Ja używam 20 cm stalowego w kolorze zielonym. Wędkuję na rzece z dużą ilością krzaków, powalonych drzew itp., więc nietrudno o zaczepy. Tu z góry i gorąco polecam kupić odczepiacz. Ratuje i uwalnia praktycznie z każdego zaczepu więc nie ma obaw, że stracisz kolego swoją zanętę a przy okazji nie zanieczyszczasz środowiska. Niewiele kosztuje a kiedy łowisz drogim sprzętem to moment się zwróci:) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam i połamania kija :D (2010/10/03 19:47)

kalbares1

zawsze byłem przekonany właśnie do blaszek ,gum ale w tym roku postanowiłem popróbować na żywca i muszę powiedzieć że efekty są zaskakujące.Przykład dam taki ostatnio rzucałem pod trzcinki gumą i nic a oddałem sporo rzutów kolega zarzucił żywca i branie miał po paru nastu sek.  szok!może jest tak że jesienią woli żywca (2010/10/09 18:07)

wedkarz

Ja bym wzioł oborotówke złota albo cocacole, a gumy to twistery takie ciemno zielone z brazowym albo perłowe ;D (2010/10/09 19:25)

Przemas83

mi jak na razie pobierają kopytko kolor biały grzbiet czary  tzw predator! (2010/10/09 19:33)