Mrożony żywiec
utworzono: 2010/11/12 11:50
Witam!
Chciałm jutro jechać na żywca na szczupaka, ale brak mi żywca...:(
Mam zamrożonych pare okoników i płotek, zamroziłem, bo słyszałem, że można na mrożonki łowić, ale jakoś do końca mnie to nie przekonuje...
Więc pytanie: Czy mrożona rybka nada się teraz na szczupaka??
Proszę oszybką odpowiedź!
Z góry dzieki.
[2010-11-12 11:50]myślę że nie bardzo bo szczupły na padline się nie łasi:)no chyba że byś tą rybką spinningował i jakoś skusił szczupaczka pracą tej rybki:)ale zawsze można spróbować...życzę powodzenia:) [2010-11-12 21:02]
Nie wiem jak z szczupakiem , ale odmrażane filety z lina , dały mi wczoraj świetne efekty : w postaci 2 grubych miętusków.
Wiem że moja wypowiedz troche odbiega od tematu/ale może komuś się to przyda
[2010-11-12 21:11]
Na szczupaka się nadaje ale jak uzbroi się ją w systemik i łowi się metodą spiningową ja natomiast z powodzeniem stosuje mrożonki na sandała-jemu to niespecjalnie przeszkadza,co zauważyłem przez kilka jesieni. [2010-11-16 08:04]
na szczupaka owszem nadaje sie mrozona rybka:) wlasnie to jest dobra przyneta ale pozna jesienia :)bo szczupak jest leniwy zwlaszcza ten duzy:)to jest najlepsza przyneta jak na tego duzego:)bo za zywa ryba nie chce mu sie ganiac:) pozdrawiam:)powodzenia [2010-11-18 09:10]
Na szczupaka się nadaje ale jak uzbroi się ją w systemik i łowi się metodą spiningową[2010-11-27 14:38]
Czyli jak sie kłusuje.
Przypominam że zgodnie z regulaminem RAPR;
6.Łowienie ryb drapieżnych.
§5
2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki,
uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.
Dobrze kolega Jarek podkreślił, łowiąc metodą spinningową wolno używać jednej przynęty sztucznej .
[2010-11-28 01:40]
na mrorzony to nie bardzo najlepiej na żywego ale morzesz sprubowac na mrorzonego morze jakies efekty beda . [2010-11-28 03:54]
podpinam się pod wypowiedzią kol. arekbait. Teraz martwa rybka, jest o wiele skuteczniejsza od żywca. Poza tym, martwa rybka jest przynętą selektywną, przyciąga szczególnie duże szczupaki. W miesiącach zimowych to dla szczupaka łatwa zdobycz,nie musi ganiać za żywą,wystarczy że "schyli" się po martwą.
[2010-11-28 09:14]
szczupak raczej by sie nie zucil na martwa rybke ale sandacz oraz mietus jaki jak najbardziej czy tez sum . mozesz tez je uzbroic i rzucac nimi . pozdrawiam .
[2010-12-16 16:55]
Jeżeli nie masz dostępu do żywca a mówisz że posiadasz mrożone okonie czy też płotki polecałbym rozmrożenie ich i przygotowanie sobie filecików.
Filety te naciągasz na przypon przypinasz kotwiczke do przyponu i łowisz...
Najlepsze jest w tym to iż odrazu przy braniu tniesz i nie kaleczysz ryby głęboko.. Połamania kija :D
[2010-12-28 15:50]
po mojemu ci nie weżmie bo żywiec musi trochę się poruszać(pływac) aby szczupak się skósił
[2010-12-31 13:37]
metoda na martwą rybke (TRUPKA)jest często stosowana w niemczech ,angli ,dani .Takie rybki można kupić w sklepach wędkarskich w postaci świeżej i oczywiście mrożonej niewiem jak ze szczupakiem ale sandacz i węgorz bije napewno.Ja używam filecików mrożonych śledzi które łowie wiosną do połowu sandaczy i fląder wyniki są naprawde dobre [2011-01-03 20:19]
Kolego według mnie o wiele lepiej sprawdza się żywa jeżeli nie masz możesz próbować na martwą zdarza się że weźmie, ( ciekawe czy można na karasia ozdobnego poławiać tzn. czy da to jakieś efekty przecież on jest jaskrawy a to przyciąga drapieżniki) Połamania
[2011-01-31 23:52]
Koledzy jeszcze troche musimy poczekać i będziemy mieć żywe żywczyki . Sezon na szczupaka rusza od maja to do tego czsu i drobnica na żywca się ruszy i będziemy mieć swierze żywczyki .
[2011-02-04 15:40]
szczupak raczej by sie nie zucil na martwa rybke ale sandacz oraz mietus jaki jak najbardziej czy tez sum . mozesz tez je uzbroic i rzucac nimi . pozdrawiam .
dziwne bo ja na elektrowni w rybniku łowiłem na filetki i szczupaczki mi się wieszały
[2011-02-04 20:07]