Witam! Wędkarstwem interesuję się od małego, ale robieniem woblerów od kilku miesięcy. Zrobiłem kilka małych woblerów imityjących różne owady mają rozmiary od 1cm do 2cm myślałem aby łowić nimi klenie i mam kilka pytań jak na nie łowić: jaką żyłkę stosować? co robić aby dale zarzucać? łowić z przyponem czy bez? Jak prowadzić płytko chodzące i powierzchniowe Mam zamiar łowić w rzece o wolnym nurcie
Myślę że żyłka 0,14 wystarczy, a przypon bym sobie darował :D Musisz popróbować prowadzenie ustawieniem kija, steru i oczek. Wrzuć fotki tych killerków :D. (2011/02/22 19:20)
Witam od kilku lat poświęcam kilka dni do roku właśnie kleniom łowie w Bugu może nie są to duże sztuki ale waleczne . Używam żyłki 0,18 bez przyponu tylko sama agrafka . Co prawda łowię tylko trzema woblerami są to woblery salmo TINY 3 cm w naturalnym kolorze imitującym płoć jak i zielonkawy natomiast drugim woblerem jest EXECUTOR 5 cm w odcieniu niebieskim oczywiście są to woblery pływające i schodzące max do 1 m . Łowię w dość płytkich wodach do 1,5 metra staram się wybierać miejsca z szybszym nurtem i z dużą ilością kamieni . Woblery prowadzę najczęściej w różnym tępię ale to moim zdaniem zależy o brań ryb . Wędkując w ten sposób miałem okazję złowić bolenia i okonia . Pozdrawiam i złowienia życiowego klenia . (2011/02/22 19:32)
Bardzo fajne kiedy pierwsze testy na kleniach. czekasz do wiosny, czy juz niedługo na jakimś niezamarzniętym kawałku wody sprawdzisz je? (2011/02/23 13:22)
Wydaje mi się,że jak na przynęty powierzchniowe stery są osadzone pod zbyt ostrym kątem.Testy w wannie to zupełnie inna sprawa niż łowienie w nurcie.Przyponu anty szczupakowego przy takich wobkach nie używam (prawdopodobieństwo ataku szczupłego jest bardzo małe,choć możliwe),a żyłeczka 0,14mm (0,16 to max) dobrej jakości powinna być w sam raz. (2011/02/24 13:53)