Moja zanęta płociowo leszczowa

/ 20 odpowiedzi
Witam wybieram się w weekend na mały rekonesans najprawdopodobniej Widawa bądź Czarna łacha, ewentualnie kanał żeglugowy we Wrocławiu.
Sposób łowienia bat 7m.
Chcę stworzyć własną zanętę ponieważ jak do tej pory używałem trapera. dragona magnum i lorenca, i jakoś mi tylko magnum przynosiło efekty a nie mogę go dostać.
Proponowane składniki z szafki kuchennej.
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mielonych herbatników
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mielonego siemia lnianego
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- zapach to przyprawa do koper i kolendra

Czy użyć do tego gliny rozpraszającej czy tylko ziemi z kretowiska? bo tu mam zagwózdkę
Romuald55

Ziemia z kretowiska moim zdaniem popartym doswiadczeniem jest bardzo dobra na wody stojace do glebokosci ok3m.Dodac 2x wiecej niz spozywki.Czasem wystarczy tylko wymieszac ale najczesciej trzeba przesiac przez sito.Natomiast na kanal,rzeke i glebsza wode trzeba dodac gline wiazaca.Na uciag do 10g nie trzeba doklejac.Co do proponowanej zanety spozywczej,to po prostu trzeba wyprobowac,tylko trzeba dodac kleju. zanety rzeczne sa doklejane i na ich bazie komponuje sie dodatki gliny i dodatkowe doklejanie.Mozesz na kanal dac polowe gliny wiazacej i polowe ziemi z kretowiska.To dobra kompozycja. (2010/09/09 10:17)

u?ytkownik35722

Ziemia z kretowiska moim zdaniem popartym doswiadczeniem jest bardzo dobra na wody stojace do glebokosci ok3m.Dodac 2x wiecej niz spozywki.Czasem wystarczy tylko wymieszac ale najczesciej trzeba przesiac przez sito.Natomiast na kanal,rzeke i glebsza wode trzeba dodac gline wiazaca.Na uciag do 10g nie trzeba doklejac.Co do proponowanej zanety spozywczej,to po prostu trzeba wyprobowac,tylko trzeba dodac kleju. zanety rzeczne sa doklejane i na ich bazie komponuje sie dodatki gliny i dodatkowe doklejanie.Mozesz na kanal dac polowe gliny wiazacej i polowe ziemi z kretowiska.To dobra kompozycja.

Noooooo , zgadzam się z każdym słowem . Słusznie Ci kolega Romuald55 radzi.

(2010/09/09 10:33)

baloonstyle

franz i Romuald55 nie będę zakładał nowego tematu tylko tu krótko zapytam.

przed chwilka kupiłem atraktor vaniliowy trapera.Jade na jeziorko na trzy dni i pytanko.

Czy to jest tylko chwyt producenta zeby kase zarobic? Czy te atraktory naprawde poprawiaja wyniki?

Pytam bo nigdy tego nie kupywałem, wydawało mi się , ze to jest tylko dobry sposób na sciąganie kasy z wędkarzy.

a kupiłem bo tu ludzie duzo pisali o tym.

Pytam was bo widze ze jezeli chodzi o nęcenie to widze po forum ze macie spore pojęcie.

Pozdrawiam

(2010/09/09 11:52)

Romuald55

Atraktor waniliowy jest dobrym atraktorem i to nie jest chwyt reklamowy. Jednak by utrzymac rybe w lowisku do zanety musisz dodac robactwo...pinke lub jokersa. (2010/09/09 17:36)

u?ytkownik35722

Pewnie , że poprawiają wyniki ale trzeba być ostrożnym w dodawaniu ich do zanęt bo łatwo można przedobrzyć więc lepiej dodać mniej niż więcej , to jest tak jak z solą do potraw , dodasz za dużo i już tego nie odkręcisz a dosolić zawsze można . Wydaje mi się , że atraktor waniliowy to uniwersalny zapach , myślę , że wanilia to taki biały kolor na palecie z barwami , pasuje do każdego koloru . Atraktory dodaje się zanęt po to właśnie aby przyciągnąć na stanowisko ryby a resztę już załatwia zanęta . Na wiosnę i jesień dodaje się mniej atraktorów gdyż ryba słabiej żeruje , mniej pobiera pokarmu i jest bardziej uczulona na zapachy , można łatwo w tym okresie przesadzić z zapachami co w efekcie pozbawi Cię brań na wiele godzin . W zimie na lodzie zazwyczaj nęcę jokiem a jeżeli wybieram się na leszcza to kupuję do tego jeszcze dobra ciemną a najlepiej czarną zanętę i nie dodaje wcale atraktora . Na jesień polecam zapach scopex , na moich wodach dobrze się sprawdza w zimnej wodzie szczególnie jesienią .

(2010/09/09 19:39)

baloonstyle

no pięknie :))

Wiedziałem kogo pytać :))

Dzięki serdeczne za wyczerpujące odpowiedzi :)

(2010/09/10 08:23)

baloonstyle

A co do pzresadzenia z tym to mysle ze chyba nie ma takiej opcji u mnie.

Jadę na trzy dni na ryby dziś po południu i razem z kumplem mamy 4kg zanęty i własnie małe opakowanie tej wanili.Mysle ze jak to dodam to chyba nie przedobrze ?

(2010/09/10 08:25)

u?ytkownik35722

Zapeta ma po prostu intensywnie pachnieć a nie szczypać w oczy heheheh

(2010/09/10 08:35)

baloonstyle

Tak tak zanęta:))

w pracy mam cos nie tak z klawiatura i często takie błędy pojawiaja się :)

(2010/09/10 08:58)

Romuald55

Na 4 kg zanety jedno opakowanie wanilii bedzie wystarczajaca iloscia.Nawiazujac do tematu atraktorow najlepsze sa w plynie a nawet dipy mozna dodawac do zanety.Substancje w proszku latwiej sie unosza do gory przez co szybciej znikaja z lowiska/kazdy pylek ma otuline powietrzna i jest po prostu unoszony.Natomiast substancje plynne poprzez dyfuzje przenikaja do srodowiska i utrzymuja sie dluzej.Scopex to zapach wanilii i...jakby naturalny kukurydzy,ale najwazniejsze ze jest w plynie i pod postacia dipu i stad jego skutecznosc. (2010/09/10 10:11)

baloonstyle

ah widzisz a ja mam w proszku :((

no trudno i tak wypróbuję go .

O efektach napisze w poniedziałem bo dopiero w niedzielę w nocy wracam :))

Powaznie to sam jestem bardzo ciekawy bo nigdy tego nie stosowałem :))

(2010/09/10 11:53)

u?ytkownik35722

Atraktory marcela , super zapachy . Sensas też ma zajefajne . Nie są tanie ale batdzo wydajne . (2010/09/10 12:22)

Romuald55

Nie martw sie.Wanilia to podstawowy zapach stosowany na zawodach,ale jest chyba tylko w proszku bo nie widzialem jej w plynie. (2010/09/10 12:30)

krzysiekal

Ni am jak to piękne OT w temacie
Więcej wypowiedzi na temat wanilii niż zanęty (2010/09/10 12:33)

baloonstyle

Nie chciałem robic kolejnego tematu dlatego tu się podłączyłem:))

a co do wanili to widziałem w płynie tylko trapera.

bo sprzedawca dał mi do wyboru w płynie albo w proszku.no a ja w proszku pobrałem :)

(2010/09/10 12:35)

Romuald55

Kolega krzysiekal dostal wyczerpujaca odpowiedz zgodna z posiadana wiedza.Pozostale wypowiedzi to dodatkowe do innych uzytkownikow...tak to bywa ze czesto przeskakuje sie na inne tematy.Niech sie kolega nie przejmuje....Ja nie uzywam Trapera Kolego baloonstyle wiec nie bede zabieral glosu na ten temat.Dodam tylko jako uzupelnienie poprzedniej wypowiedzi dotyczacej dodatkow w plynie ze dodaje sie je do wody sluzacej namaczaniu zanety a nie wlewa bezposrednio.Mozna tez przynete zalozona na haczyk umoczyc w dipie.Nawet robaki.Czasem to jedyny sposob na sukces. (2010/09/10 13:07)

baloonstyle

Jeszcze raz dziękuję za super rady :))

Pozdrawiam

(2010/09/10 13:21)

Romuald55

Drobiazg Kolego!Powodzenia! (2010/09/10 13:29)

baloonstyle

koncząc temat.

Po całym weekendzie wędkowania wedle zalecen z tym atraktorem waniliowym wynik szokujący jak dla mnie.

Zaczołem na dwie wędki a [po 30 minutach łapałem juz tylko na jedna cały czas ponieważ było branie za braniem.

Płoci i leszczy mnustwo nawet nie liczyłem bo co rzut to maks 30- 45sek. to branie.

super zabawa.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc :))

Pozdrawiam

(2010/09/13 08:33)

Sklep wedkuje.pl

Carp Spirit Magnum XLR