Moja wizja PZW
utworzono: 2009/11/04 12:07
PONIŻEJ PRZEDSTAWIAM MOJĄ, OSOBISTĄ WIZJĘ STRUKTUR PZW.
PROSZĘ O WYRAŻANIE SWOICH OPINII W TEJ KWESTII.
Pozdrawiam:
P.K.
POLSKI ZWIĄZEK WĘDKARSKI
PODZIAŁ STRUKTURALNY
OKRĘG PZW - SIEDZIBA OKRĘGU - ODDZIAŁ OKRĘGU
MAZOWIECKI - WARSZAWA - CIECHANÓW, PŁOCK, SIEDLCE
OSTROŁĘKA, RADOM
WIELKOPOLSKI - POZNAŃ - KONIN, KALISZ, LESZNO, PIŁA
ZACHODNIOPOMORSKI - SZCZECIN - KOSZALIN
WARMIŃSKO-MAZURSKI - OLSZTYN - ELBLĄG, EŁK
PODLASKI - BIAŁYSTOK - SUWAŁKI, ŁOMŻA
POMORSKI - GDAŃSK - SŁUPSK
LUBUSKI - ZIELONA GÓRA - GORZÓW WIELKOPOLSKI
KUJAWSKO-POMORSKI - BYDGOSZCZ - TORUŃ, WŁOCŁAWEK
DOLNOŚLĄSKI - WROCŁAW - LEGNICA, WAŁBRZYCH
ŚLĄSKI - KATOWICE - CZĘSTOCHOWA, BIELSKO B.
ŁÓDZKI - ŁÓDŹ - PIOTRKÓW TRYB., SIERADZ
LUBELSKI - LUBLIN - BIAŁA PODLASKA, ZAMOŚĆ
PODKARPACKI - RZESZÓW - PRZEMYŚL, KROSNO
MAŁOPOLSKI - KRAKÓW - TARNÓW, NOWY SĄCZ
OPOLSKI - OPOLE - ...................................
ŚWIĘTOKRZYSKI - KIELCE - ....................................
[2009-11-04 12:07]
Jeśli chodzi o okręg łódzki to moim zdaniem można go zlikwidowac , bo przecież Łódź ma TAK MAŁO WÓD że nie ma sensu utrzymywac tego okręgu . Okręg łódzki z powodzeniem mógłby zostac wchłonięty przez okręg piotrkowski , a w Łodzi można by utworzyc tylko oddział. Ewentualnie łódzki mógłby zostac podzielony i zostac wchłonięty przez :Piotrków , Sieradz I Skierniewice . Łódzcy wędkarze mówią o tym już od wielu wielu lat , i nie chodzi tu tylko o małą ilośc wód ale i o zdarzający się brak porozumień z sąsiadującymi okręgami . Pozdrawiam . [2009-11-04 12:23]
No wizja niczego sobie natomiast zgadzam się z kolegą rycerz930 odnośnie wiodącej roli okręgu łódzkiego. Zdecydowanie więcej wód oraz ciekawsze porozumienia podpisuje okręg piotrkowski. Łódź jako miasto tak natomiast atrakcja wędkarska nie. Zginął mi też ciekawy w wody okręg skierniewicki. Ale ogólnie taki podział jest konieczny. [2009-11-04 14:58]
Koledzy! skończcie już z tymi porozumieniami.Przecież one mają wpływ na nierówne traktowanie członków Związku, poróżniają członków Związku i są sprzeczne z przepisem par. 13 pkt 5 Statutu PZW i par. 1 pkt 1 RAPR.
Czy to jest takie trudne by to zrozumieć?
Ile razy można wkoło to samo z osobna każdemu mówić?
Może obecny kształt PZW wiekszości odpowiada? [2009-11-04 15:53]
Czy wy Koledzy jesteście Naprawdę wędkarzami czy tylko mocno zakuci w zbroje.
Okręg Łódzki istniał wtedy gdy okręgi wymieniane przez Was ciężko było znaleźć na mapie. Że siedziba władz wojewódzkich jest w Łodzi , też zapominacie. A kto wasze okręgi utrzymuje . Gdyby nie pieniądze jakie otrzymują Wasze okręgi z Łodzi , to dawno byście zarybiali swe wody szlamem a nie rybą!!!!!!!!!!!
Popatrzcie tylko jakie kwoty wzięliście za porozumienia z tej ubogiej Łodzi.
To żelazo w które się zakuliście mocno musi wam ciążyć . Zdejmijcie przynajmniej hełmy.
Pozdro od Łodziaka
[2009-11-04 18:12]
I już się zaczyna. Każdy będzie bronił swojego stołka , a nie myślał o dobru nas wszystkich i środowiska . Zlikwidować wszystkie okręgi i wprowadzić jedną składkę za wędkowanie i pieniędzy na zarybianie na pewno będzie więcej.
[2009-11-04 18:33]
Kolego pawelek...Łódziki Okręg PZW na dzień 31.12.2008r liczył 7429 członków.Czy Okręg PZW mający tylu członków powinien dzisiaj istnieć.
Patrz post na głównej stronie pt. "PZW jak za dawnych lat" [2009-11-04 19:02]
Aja myśle podobnie jak Kazik jedna składka ogólnopolska zero okregów kasa na zarybianie a nie na stołki. [2009-11-04 19:12]
jestem za. przypuścmy że za wszystkie wody w polsce co posiada PZW by kasowali po 200 zł. emeryt dziecko itp. od wszystkich. a w PZW jest około 600 tys. także sami widzicie. na rzeki powinno być osobne zezwolenie. w dani szwecji tak jest i jest bardzo dobrze. sami wiemy jak oni tam mają. [2009-11-04 19:17]
A ja w tej dyskusji udziału nie wezmę. Uważam to za stratę czasu i bicie piany skutkującymi antagonizmami w naszej społeczności.
Głębokie reformy w związku są potrzebne. Także w zakresie jego struktury i podziałowi terytorialnemu. Ale nasze postulaty i dyskusje tego nie zmienią ! Statut, ordynacja wyborcza, " aktywność " członków nie pozwolą na niezbędne zmiany.
PZW i jego działacze mają interes aby było jak jest !
Ten związek trzeba po prostu rozwiązać na mocy ustawy sejmowej. To sejm go powołał i to sejm może posłać go na śmietnik historii.
W miejsce tego kalekiego i niereformowalnego tworu trzeba stworzyć nową, opartą o demokratyczne zapisy statutowe i ordynacji wyborczej zapisy !
Najlepiej o zasięgu ogólnopolskim.
Tylko sejm której kadencji zajmie się tak "przyziemnymi " sprawami, jak 800 tys PZW ?
Przecież trzeba rozwiązywać afery hazardowe, paliwowe, zwalniać szefów służb, podwyższać podatki itd... Pełne ręce roboty !
Nieraz o tym pisałem ( patrz mój blog) i kilka razy rzucałem hasło zjednoczonego działania. Bez efektu. Dlatego obecnie mówię PAS ! [2009-11-04 19:23]
Komuna dała nam 49 województw a związek szybko sam dostosował do tego swe okręgi.Teraz mamy 17 województw ale nie 17 okręgów .Te stołki przyrośnięte do prezesów są nie na klej a na potężne nity. Maże by związek był jeden na cały kraj. by snobizm działaczy wreszcie nie ograniczał naszej organizacji.!!!!!!!!
Ale nie próbujcie mi Panowie proponować likwidacji Okręgu Łódzkiego bo to ponad 7 tysięcy ludzi .Nie wspomnę że sąsiednie okręgi ukradły nam ludzi. To się zmienia , zobaczycie Panowie ilu ludzi wróci do Łodzi w przyszłym roku . Wiem że składka u nas będzie najniższa w granicach województwa a dostęp do wody, przez porozumienia będziemy mieli ze wszystkimi sąsiednimi okręgami.Koledzy za mniejsze pieniądze będą mieli takie same warunki jak mają teraz.
Pozdro...
[2009-11-04 19:46]
Kolego pawelek-czy zdajesz sobie z tego sprawę, że przepisy Statutu PZW, które odnoszą się do zawierania porozumień są sprzeczne z przepisem par. 13 pkt 5 Statutu i par 1 pkt 1 RAPR? [2009-11-04 20:03]
Jak narazie mało kto podzielił moją wizję odnośnie struktury PZW i jak do tej pory nikt nie wyraził swojej wizji.
A taki był mój zamysł. [2009-11-04 20:10]
Wędkarzy Łodzi NIE UKRADŁY INNE OKRĘGI , lecz wędkarze SAMI ODESZLI . Wiem to na 100% bo i moi znajomi , i ja tak zrobiłem . Posiadanie ledwie troszkę ponad 7tyś. ludzi w prawie milionowej aglomeracji to chyba troszkę mało co ? Odszedłem bo nawet jak były podpisane porozumienia z np. okręgiem mazowieckim czy skierniewickim to gdy trzeba było dopłacac to będąc członkiem okręgu łódzkiego trzeba było dopłacac więcej niż będąc członkiem piotrkowskiego czy sieradzkiego . Ponieważ nie łowię w jednym miejscu tylko lubię buszowac po Polsce to zmieniłem okręg , dodam jeszcze że wcale tego nie żałuję . Pozdrawiam . [2009-11-04 20:10]
Kolego apuus.Pewnie masz racje,tylko wytłumacz jak to wbrew prawu robione było dotychczas. Podejrzewam że dalej wbrew prawu będzie to funkcjonować.
Pozdro. [2009-11-04 20:12]
Koledzy! nadszedł czas by wszyscy członkowie PZW mówili jednym językiem.To istniejące poróżnienie, nierówne traktowanie członków Związku
jest przykre i uwłaczające godności każdego z nas.
A może założeniem włodarzy dzierżących od lat władzę w PZW było żeby takie poróznienie wprowadzić? [2009-11-04 20:29]
Dla mnie i moich koegów po kiju kolega Kazik ma rację . Powinna być jedna opłata na cały kraj . Różne bzety i dobre sprawy czerpiemy z zachodnich krajów , a tu na prostych sprawach się zabijamy . Wyjeżdżasz poza województwo to musisz wyjazd tak zaplanować by złapać w innym kole kogoś wszechmocnego by wykupić zezwolenie . A nie można by było normalnie jak w EUROPIE , na poczcie , wybranych sklepach , automatach czy gdzie kolwiek indziej . A zyski przecież byłyby nie mniejsze . [2009-11-05 11:27]
Dziwi mnie fakt, że nikt z Was nie ma lub nie chce przedstawić swojej wizji, kształtu PZW. [2009-11-05 14:03]
Mam głeboko w d...pie podziały na okręgi.Ja tylko chce łowić w każdym zakątku Polski bez dodatkowych dopłat,zezwoleń ect.ect.Wiem jedno:im więcej podziałów tym więcej przekrętów,gęb do utrzymania.Jeden związekna cały kraj.Pieniądze do kas Starostw Powiatowych na zarybianie.Im mniej okręgów(jeżeli już)tym mniej waśni i sporów [2009-11-05 14:19]
hitman-z takim rozumowaniem jak Twoje na tym portalu i nie tylko jest wielu.Jednak powinieneś wiedzieć, że nie każde życzenie musi być spełnione.Mówisz...ja chcę i koniec...zatem kto ma wykonać robotę w Związku,
którą Ty powinieneś zrobić? [2009-11-05 15:02]
Kolego apuus. Jak widać jeszcze dobrze się nie zaczęło a już są spory . Muszę powiedzieć że to spory dopiero się zaczynają . Podziwiam twoje zaangażowanie i to że coś próbujesz zrobić z tym. Koleżeńska rada, daj sobie spokój bo i tak spali wszystko na panewkach. tak jak przeczuwałem ,od razu nie krzyknąłem jestem za na twój wpis pt, LISTA. Bo wiedziałem czym to pachnie i jak się okazuje to na razie mam rację . NO ale jeżeli uparcie będziesz dążył do celu ,to życzę sukcesów zarazem pozdrawiam serdecznie. [2009-11-05 16:27]
Witam kolegów ,i tu kolegi adler wypowiedż najbardziej mi się spodobała . Na dane łowisko powinno się kupić zezwolenie tak jak byś kupował bilet na MPK czy PKS lub gazetę. Wówczas było by po temacie. Kolego apuus . Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nie da się tego zrobić o co walczysz Natomiast podziwiam cię za uporczywość i wytrwałość .Życzę powodzenia ,zarazem dużo samozaparcia . [2009-11-05 16:49]
Nie ,Nie Nie!!!! .To śmierdzi komercją. Jeden okręg na cały kraj ,jedna opłata dla wszystkich i jeden uczciwie działający związek !!!!!!!
Wszystkie wody nasze ,ogólnie dostępne - wyłączając z tego tylko właśnie KOMERCJĘ.
Pozdro.
[2009-11-06 18:48]
Widzę,że się niezle namieszało.ŻADEN Z NAS nie odtrąci ich od koryta(mam nadzieję,że wiecie o kim piszę).Moja wizja jedna składka tak jak była przed 90 rokiem.Chcę jechać na Mazury nie muszę ganiać i szukać sklepu lub osoby uprawnionej by kupić zezwolenie to samo tyczy się Bieszczad,chcę jechać na SOLINĘ nie biegam,nie szukam.Więc jestem za jedną składką ogólnokrajową.Jedynie na co bym ustąpił to dodatkowy znaczek na połów w wodach górskich.POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO SĄ ZA TĄ WIZJĄ. [2009-11-06 19:18]
Do kol.apuus. Nie jestem przeciwko tobie,wyraziłem swoją wizję,przeciwko głuptasiom byłem i jestem zawsze.Masz rację ,że w końcu muszą zacząć gadać jednym językiem ale czy warto twojego zachodu drogi kolego.Przecież te struktury władzy nie zmieniają się od dziesiątek lat. A my i tak będziemy dostawać po kieszeni.Pozdarawiam Cię najmocniej- ryzel Tarnowskie Góry. [2009-11-06 19:51]
A miało być o wizji podziału na okręgi a wyszło o d...e Maryni .Piotrze gdy przejdzie plan stworzenia stowarzyszenia to, oportuniści najbardziej będą krzyczeli że,to "my" doprowadziliśmy do polepszenia strukturalnego w PZW.Tak było również z Lechem Wałęsą i Solidarnością.Ja twój plan popieram w całej rozciągłości , pozdrawiam wszystkich Kolegów którzy wzięli udział w tej dyskusji.maksymilian 42 [2009-11-07 10:24]