Witam.Popatrz sobie na Okuma RTX są lekie
Mó nowy kijaszek to daiwa LRF 2,13 0,5-5g.
Poszukuje teraz do niej lekkiego i dobrego kołowrotka gdyż ulubiony zauber z wgą 280g trochę nie pasuje do tej wędki.
Zastanawiam się nad Stradiciem 1000HG FK.
Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego kołowrotka, a może jakieś inne sugestie? Nie jest on tani ale jestem zwolennikiem tego aby nie spieszyć się z zakupem i odłożyć trochę kasy na coś solidnego, co posłuży kilka lat.
Pozdrawiam.
Moje najlżejsze przynęty ważą 0,2g i już mam wątpliwości czy uda mi się takiego paproszka podać wędką 0,5-6g z żyłką 0,10mm. Pewnie będę żałował, że nie pokusiłem się na Mikrosa 0,2-5g, ale gdy oglądałem obie wędki, nie podobało mi się, że blank Mikrosa ma przy uchwycie większą średnicę niż Micron, a i machanie "na sucho" bardziej przekonało mnie do Microna. Okaże się nad wodą - człowiek uczy się na własnych doświadczeniach i błędach ;-(Jak wędką będzie się dobrze ładować tymi przynętami przy wyrzucie, to powinny ładnie latać. Ja najpierw kupiłem microflexa 2-10 i wędka była za sztywna nawet do główek 2g z twisterem, przez co słabo się ładowała przy wyrzucie. Zmiana z żyłki z 0,16 na 0,14 trochę poprawiła odlgełość rzutu, ale dopiero zamiana wędki na 1-7 załatawiła sprawę.
(...) W nastęnym sezonie planuję nawinąć nanofil 0,06, myślicie że wydłuży to rzuty w stosunku do żyłki 0,14?Ponieważ mam na najlżejszym kolowrotku na jednej szpulce Nanofil 0,04, na drugiej żyłkę Quantum 0,12 więc mam porównanie. Moim zdaniem Nanofil to nie najlepszy pomysł, zainwestuj raczej w dobrą żylkę 0,10 - efekty będą lepsze niż z Nanofilem.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ja pierdzielę... to naprawdę ultralighty...:) Z tym moim 1-10 wyglądam na tym tle jak sumiarz:) Szacunek....
Dzisiaj łowiłem z kolegą co "badał" nowy nabytek-suzuki coś tam,1-5 g,co za trzcinka....Ważka jak na niej usiądzie to bicie jej serca chyba poczujesz...
Miałbym stracha tym łowić,za delikatniuśkie jak dla mnie.
http://ultralightspin.phorum.plAleks czy tylko ja mam problem ze znalezieniem ?