Mój spinning i kołowrotek- proszę o Wasze opinie.

/ 4 odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chcę sie pochwalić na forum, a także zapytac o opinie.

Dzisiaj nabyłem spina, konger Arcus 270/10-30g 

jest to wędzisko węglowe.

kolowrotek do tego mam Dragon Viper FD835it, kupiłem żyłkę 0.22 do 9 kg wytrzymałości, czy to bedzie ok na szczupłego na wisłe i na wody stojące?

obcy91

Miałem ten kijek i jakos mi nie podszedł ;) taka twarda pala hehNa temat kolowrotka nic nie powiem. A co do żyłki to mogłeś kupic plecionke odrazu, ale skoro juz masz zylke to zainwestuj w plecionke do zrobienia przyponow,agrafki i w sumie tyle. 
    (2011/09/16 19:12)

radzik19821982

Viper dragon to dobry kołowrotek, powinien ci posłużyć kilka lat. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie kłaść go w piach i na ziemi, zanurzanie w wodzie przy brzegu też szkodzi, bo przy brzegu woda niemal zawsze jest zmącona osadami mineralnymi.
Jaką żyłkę kupiłeś? Bo sam parametr wytrzymałości nie wystarcza, ważne są też inne parametry, a te zależą od firmy oferującej żyłkę. Kup sobie na zapas żyłkę Guide Select dragon, w rolce 600 m, świetna żyłka i niedroga.
Gdy dopadniesz grubego szczupaka, to nie ciąg go kołowrotkiem tylko holuj wędziskiem. Kij masz twardy, ale pod grubym szczupakiem ugnie się.
Plecionki na razie nie kupuj, bo nie jest łatwo zacinać i holować szczupaka na plecionkę, trzeba trochę wprawy aby nie zgubić dużej ryby na plecionce.

Link do allegro z dobrą żyłką guide select dragon, 600 m za 31 zł  klikaj

pozdrawiam (2011/09/16 21:31)

SpiningZiom

Łowiłem jakiś czas na plecionkę, ale nie udało mi sie nic zaciąć, wolę mimo wszystko zyłki, kupiłem żyłke jaxon eternumm 0-22 czy cos takiego, z jaxona na 100% mam podobna żyłkę tylko feeder i jest niezła, nie skręca sięm nie pęka więć mam nadzieję, że ta z napisem SPINNING też taka będzie :p (2011/09/16 21:38)

ZanderHunter

Polecam koledzy plecionkę Mikado 0.10mm daje radę rybką o wadze 5kg spokojnie przy siłowym holu,a przy połowie na plecionkę pamiętajcie po braniu o docinaniu tak jest w przypadku połowu np.sandacza.

Pozdrawiam. (2011/09/16 22:49)