Mocniejszy kij okoniowy

/ 31 odpowiedzi
Rozważam wybór kija pod okonie ale taki nieco mocniejszy.Wędka miałaby obsługiwać przynęty 4 cale w swoim górnym zakresie podawane na główkach od 1 do maksymalnie 5 gram.Najczęściej łowię na Keitechy easy shiner w tym rozmiarze prezentowane bardzo lekko i finezyjnie na lekkich główkach.Zależy mi żeby wędka przyzwoicie obsługiwała ten zakres i dawała szanse na zacięcie ryby czyli nie może być zbyt "glutowata" ale musi też nieco głębiej pracować.W końcu celem są okonie.Długośc najlepiej w przedziale od 2,05 do 230 cm.Może komus coś fajnego do głowy przyjdzie to proszę o sugestie.Cena narazie nie określona bo to temat na jesień ale myślę że rozważe każdą propozycję do 500 pln.
Dartne99

Wędka Mikado Blocks Player 210 1-9g (2021/05/30 13:05)

NieMaJakSzczupak

mitchell epic 2-12 tani i zaj....ście dobry, szczupaka 57cm na nim wycholowałem i jeszcze miał zapas mocy, no i bardzo fajnie pracuje (2021/05/31 21:03)

Sith

(...) jeszcze miał zapas mocy, no i bardzo fajnie pracuje
Co to jest "zapas mocy"? Możesz to zdefiniować? Wędzisko konstrukcyjnie ma określiną wytrzymałość, jedno mniejszą, inne większą, ale nie ma czegoś takiego jak wyimaginowany "zapas mocy", moc jest albo jej nie ma.
(2021/06/02 06:02)

chudymb2

Zapas mocy,to slang wędkarski.Chodzi o to ,że wędka poradzi sobie z przyłowami. Stosowany najczęściej u feederowców. (2021/06/02 09:39)

barrakuda81

A co sądzicie o starej serii Dragona Moderate?Taki model 2.21 do 12 gram byłby teoretycznie i w miare finezyjny i długościowo dla mnie odpowiedni...Niestety nie miałem w ręce tej wędki.Może się okazać że jest bardziej "med" niż "fast" i pod gumę średnio się nadaje.Tymczasowo takie łowienie ogarnia mi dragon x-treme do 18 gram i przytnie to nawet sandacza jednak jest to sztywny kij i nie gnie sie pod okoniami jak trzeba.Jakby miały po pół metra to tak:-) Trzeba czegoś chyba wolniejszego o głębszym ugięciu i raczej niższym cw.Jakiś kompromis mógłby się wyłonić...Ten xtreme jest super pod poppery, glidery powierzchniowe, większe gumy na twarde łowienie ale wędki cudownie idealne nie istnieją niestety.Takie przeciąganie po dnie super lekko uzbrojonej większej gumki plus dobre trzymanie na plecionce zaciętego okonia wymagają czegoś specjalnego.Z tym "zapasem mocy" to jest tak że są kije opisane np jako "light".Mają wyrzut powiedzmy do 21 gram, czułą szczytówkę, w miarę ustępliwy górny fragment ale od cholery mocy w dole...Mała, średnia ryba daję jakieś minimum frajdy ale jak podepnie się u-boot to jest go czym zatrzymać:-)Takie konstrukcje.Jedne wędki mają "mięcho" w dolniku a inne niekoniecznie lub mniej.Tak bym to zdefiniował chociaż to bardzo luźna definicja. (2021/06/02 22:42)

ryukon1975

Zapas mocy,to slang wędkarski.Chodzi o to ,że wędka poradzi sobie z przyłowami. Stosowany najczęściej u feederowców.

Zapas mocy występuje wtedy gdy producent opisze kij o faktycznym cw 25 g jako kij o cw 12 g. To już taki spory zapas mocy. ;) (2021/06/03 16:46)

barrakuda81

Krzysztof może poleiciłbyś coś od Dragona pod finezyjne łowienie okoni na lekkie główki i smukłe gumeczki 4 cale? Diaflexy od Robinsona znam ze starych serii - mam dwa.To świetne kije ale szybkie i sztywne więc niekoniecznie idealne do takich zastosowań....Znam ich zalety i są nie do przecenienia w pewnych okolicznościach.Nie mówmy tu o "zapasie mocy" bo nie to jest kluczowym elementem dyskusji.Jeszcze fenwicka river runner do 9 gram rozpatruję ale te kije to kluseczki a tu widziałbym cos bardziej szczytowego.To genialne patyczki ale niekoniecznie do tego.Ja jestem typem old school więc jak mi weźmie ( daj Boże duży ) to na cokolwiek wyciągnę ale sami wiecie ile wędkarzach dziś próżności....:-)Pozdrawiam i połówcie Panie i Panowie a przede wszystkim wypocznijcie teraz bo to się nam wszystkim należy! Zdrówka a moim potencjalnym kijem zajmijmy się ,niejako ,przy okazji:-)Zapraszam do dyskusji! (2021/06/03 22:00)

ryukon1975

Przykro mi ale z kilku względów nie podemię się żadnego doradzania, za dużo zmian. (2021/06/04 17:56)

chudymb2

Zapas mocy występuje wtedy gdy producent opisze kij o faktycznym cw 25 g jako kij o cw 12 g. To już taki spory zapas mocy. ;) Każdy blanki amerykański jest tak opisany.I w tym przypadku chodzi o komfort łowienia,a nie CW jak w blankach (wędkach) europejskich. Czy to st-croix , Phoenix,CD,lLamiglas,Batson. Co kraj to ,,obyczaj,, (2021/06/04 23:23)

Sith

Zapas mocy występuje wtedy gdy producent opisze kij o faktycznym cw 25 g jako kij o cw 12 g. To już taki spory zapas mocy. ;)
Pozwolisz Krzeysztofie, że nie zgodzę się z tym. To co napisałeś to po prostu źle opisany kijek, asekuranctwo producenta/dystrybutora, bo jeśli kijek podda się przy użyciu przynęty przekraczającej sugerowany, górny CW, to producent nie uzna reklamacji. Takie "myki" stosują głównie kiepscy producenci, rzetelny opisze wędzisko prawdziwymi parametrami.
Poza tym moc wędziska ma niewiele wspólnego z jego CW.
Bardziej przekonuje mnie definicja Piotra, choć itak nie używałbym określenia "zapas mocy", a raczej, po prostu "moc". O to zresztą chodziło autorowi tematu, po prostu poszukuje kijka okoniowego, który obsłuży szerszy zakres przynęt niż standardowe kijki okoniowe.
Dla tego opowiedziałem się za Diaflexem.
Ze swojej strony mogę śmiało polecić również https://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-black-rock-ii-198-3-18g-1-cz-9328015613 (są też dwuskładowe). Ten kijek w pełnym komforcie obsługuje przynęty w zakresie 2-20g, a do tego nie polegnie w razie przyłowu szczupaka lub sandacza niewstydliwych rozmiarów. Ponadto, mimo niewielkiej długości, jego dynamika pozwala na uzyskanie odległości rzutów porównywalnych z wędziskami 240cm.
(2021/06/07 07:28)

ryukon1975

Aleksandrze traktuję ten temat lekko dlatego że to czysto teoretyczna dyskusja. Żeby ustaliić zapas mocy i ile on wynosi trzeba by najpierw ustlić próg "mocy". Wgłębiając się zaś dalej spora część kijów była by w "niemocy". Można tak długo a niewiele z tego wynika,.:) (2021/06/07 09:46)

Sith

Słusznie Krzysztofie. To temat na pracę habilitacyjną, a co najmniej doktorat ;)) (2021/06/07 13:38)

barrakuda81

Jesień idzie - temat powraca.Trochę rozważałem i póki co mam na oku dwa w miarę budżetowe rozwiązania ale myslę,że godne uwagi.
Mikado Black Crystal 2,08 m 3-15g
Robinson Diaflex Speeder Perch Spin 2,21 m 3-14 g ( jednak :-))
Wędki dośc mocne ale tu kluczem jest wielkośc używanej przynety.Keitech 4 cale to nie paproszek dwucalowy choć mówimy o smukłej gumeczce która będzie lekko zbrojona.Trzeba to uzbroić nieco większym hakiem choć nadal cienkim i finezyjnym ale kij musi mieć siłę zaciąć...Bardziej skłaniam się ku diaflexowi bo jeśli ta seria trzyma poziom poprzedników to jest warta każdej złotówy.Może ktoś miał te kije w ręce, może ktoś używa albo ma inne sugestie czy przemyślenia to zapraszam do wypowiedzi. (2021/09/05 20:40)

metelik

Ja uwielbiam wybierając się na okonia zabrać moją tanto hm72 od Dragona i modląc się aby "szczupły" się nie trafił, choć półmetrowe szczupaczki wyciągałem tymże kijkiem. Niestety nie widziałem tych wędzisk w najnowszej ofercie, a szkoda. Z większym 'zapasem mocy' była shirasaya hm72 też od Dragona mój drugi ulubiony kijek. (2021/09/10 00:19)

barrakuda81

Dokonało się.Diaflex zamówiony.Zdąży z pewnością przed ochłodzeniem ale poważne testy pewnie dopiero w listopadzie bo u mnie sezon na grube okonie zaczyna się późno ( pogoda rządzi więc to różnie bywa).Mimo że PZW to jest potencjał na ryby nawet z 5 -ką z przodu.Przynajmniej teoretycznie...bo 40plus jest jak najbardziej w zasięgu a to juz fajnie:-)Póki co ryby nieaktywne.Troszkę się obudziły jak było chłodno ale tej ultrafioletowej turbo lampy którą mamy teraz nie znoszą.Wszystko zdechło nawet o okonka palczaka trudno.Nie wiem jak jest na Waszych wodach stojących ale u mnie takie słońce jak mamy teraz jest jak wyrok i nie ma odstępstw - totalnie nie biorą.Czekam na chmury, załamanie pogody i niższe temperatury.Trzeba kompletować gumy,akcesoria itd bo ten czas się zbliża. (2021/09/10 21:30)

WedkarzIncognito

Nie wiem jak jest na Waszych wodach stojących ale u mnie takie słońce jak mamy teraz jest jak wyrok i nie ma odstępstw - totalnie nie biorą.

Wiem, że temat kija, ale na to pytanie odpowiem w prosty sposób. U mnie na wodach stojących kompletna cisza. Ostatnio wybrałem się na rekreacyjne rzucanie przynętami do wody, nie licząc na jakikolwiek efekt i udało się jednego niemiarowego szczupaczka złowić. Okonie mają mnie totalnie w... płetwie ogonowej. Pozdrawiam. (2021/09/11 11:47)

barrakuda81

Zazdroszczę ludziom którzy łowią piekne okonie w słoneczne dni.To czasem widać na yt.Praktyka znad moich wód pokazuje że to science fiction.Oczywiście mam na myśli moje wody ale tez wrzesień bo ten co rok jest słaby.Ani to jesień ani lato - ryby jakby czekały na ołowiane chmury i niską temperaturę.Jednak na Wiśle bywa że coś sie dzieje za to jeziorka pogrążone w beznadzieji.Spróbuje ten schemat złamać ale szanse raczej iluzoryczne... (2021/09/12 07:24)

kaban

A może Dragon Z Series 2,28 cw 7-25 akcja X-Fast. Ja lowię dłuższym o mniejszym cw ale kije z tej serii są według mnie świetne co do ceny względęm jakości. (2021/09/17 16:43)

barrakuda81

Robinson Diaflex Speeder Perch Spin 2,21 m 3-14 g.Szybki, sztywny,dość delikatny w szczycie z mocnym dołem.Jutro mam nadzieję pierwsze testy i zobaczymy z "jakiej jest gliny".Pierwsze wrażenie bardzo dobre.Wykonanie pro,leciutki i ...tylko ta przerażająca sztywność.Gdybym nie znał diaflexów miałbym obawy ale wiem że to się przekłada na czułość a ryby nie spadają.Tak było z poprzednimi seriami więc teorytyzuję...Nie jest to "typowa polska okoniówka" na narybek 20 cm.Szukałem kija jak pisałem pod gumy 4 cale na lekkich główkach bo mam nadzieję na okonie 40 plus z PZW.Moze brzmi jak herezja ale wcale taką nie jest.O Dragonie też myślałem, przeglądałem katalog ale zraził mnie brak gwarancji "door to door" i konieczność załatwiania tematów reklamacyjnych za pośrednictwem sklepów które wcale tak chętne do współpracy nie są...Taki kamyczek do ogródka Dragona.Jeden mój kij do tej pory leży złamany i nie naprawiony bo serwis wymaga bym go oddał do sklepu gdzie go nabyłem.Problem w tym że ten kij jest nagrodą i dalej sprawa tkwi w martwym punkcie a przecież chcę zapłacić za naprawę...Trochę to słabe...Ja to widze tak - mam paragon więc odsyłam do serwisu z opisem usterki i temat prowadzimy między sobą.Mogę też zamowić np. górny czy dolny segment wędki.Tu takiej opcji niestety nie było.Stąd decyzja. (2021/09/17 22:17)

barrakuda81

Żeby temat był kompletny należy dodać słowo z pierwszego wrażenia.Kosa patyk za relatywnie niewielkie pieniądze.Czułość pro, ryby nie spadają - dziś wyjął trochę okonków między 18 a 30 cm.Żaden, nawet najmniejszy nie spadł...Troche to dziwne bo jest wrażenie jakbyś miał pręt zbrojeniowy w ręce(taki sztywny nie cięzki ) :-) Jednak pięknie sie gnie gdy trzeba."Robinsonki" - dobra robota! To mnie zaskoczyło pozytywnie.Jeśli dobiore sie do tych o które chodzi czyli "over 40" to będzie to.Drgania przenosi lepiej niz Fenwick za 8 stów...Tyle, ale trzeba zaznaczyć że porównuje do kija na blanku w zasadzie muchowym, który jest troche w innej lidze.Jest zapas w dole więc i zedka tym przytnie bez problemu.Malutkie przelotki mogą byc mankamentem podczas mrozu ale..na taką opcje mam inne kije:-)Tyle na gorąco. (2021/09/18 23:32)