Witam kolegów.Czy któryś z was już był na miętusach w Namysłowie lub okolicy?Gdzie go szukać? Chodzi mi o konkretne łowiska .Sam nigdy jeszcze nie złapałem miętowego ale pamiętam jak ojciec opowiadał że kiedyś były w Widawie i w tym roku postanowiłem zapolować na tą ciekawą dla mnie rybę.Proszę o wskazówki.Pozdrawiam.
Łowie co prawda w innej rzece ale w tym sezonie już miętusa zaliczyłem, mogę ci powiedzieć że najlepiej go szukać w miejscach o spokojniejszym nurcie, blisko brzegu a najlepiej w miejscach gdzie w skraju brzegu rosną drzewa tak aby ich korzenie wchodziły do wody, to prawie pewne miejscówki miętusowe. Przynęta to oczywiście mały trupek. Pogoda też jest nie bez znaczenia, na miętusa im gorsza aura tym lepiej. (2013/10/14 17:13)
ja również już w tym roku złowiłem miętusa , również w innej rzece ale tak jak kolega pisał że w dzien wyczaj sobie miejscówkę z zaczepami bo tam powinny być miętusy jeśli są w rzece ale wiadomo ze jak bedziesz rwał to nie ma sensu , dobrym miejscem powinien być też wpływ mniejszej rzeczki , rzucaj nie daleko brzegu i oprucz filetów z rybek , lub całe nie wielkie rybki (uklejki sa dobre ale jak bierze to i na inne powinien brać) , poza tym dobrz przynęta to czerwone robaki ,rosówki i możesz kombinować z innym mięsem np . flaki różnego rodzaju ale narazie chcesz sprawdzić czy sa to użyj rosówek i rybki połamania kija (2013/10/14 19:11)
Dziękuje za podpowiedzi...szkoda że żaden z kolegów nie podpowie gdzie jechać na miętusa.Charakterystykę łowiska już znam oraz przynęty i zestaw ale gdzie uderzyć na tą rybkę? Wiem że obiecującym miejscem mogły by być korzenie olch na odcinku od mostu drogowego w lesie z miejscowości Objazda do ujścia Widawy do zbiornika Michalice ale nie sprawdzałem.Może któryś z kolegów złapał tam miętusa? Może macie inne miejscówki na tą rybę? Słyszał w ogóle ktoś o tym by złapano miętowego w Widawie w okolicy Namysłowa w ostatnim czasie? (2013/10/20 11:28)