Metoda karpiowa
utworzono: 2009/08/13 09:56
Jak tucznika powyżej 8 kilo. to polecam kulki proteinowe scopex, truskawka, wanilia, fish abu inne głupoty.
Natomiast jak chcesz karpia do celów spożywczych, to nie może miec więcej niz 2,5 kilo, czyli polecam kukurydzę wanilia lub truskawka i dwa, trzy białe robale.
Poza tym karp żre wszystko jak leci. Na czerwone robaki też bierze. Ta jego mądrość, to mit, mit i jeszcze raz mit.
Aha -ciasto, kulki z chcleba, no to, co i prosięta żrą, czyli prawie wszystko może być dobrą przynętą, tylko zależy gdzie sięłowi. :-)) [2009-08-13 11:59]
Ghostmir już ci wszystko opisał,tylko jedno pytanko czy nęciłeś wcześniej czy idziesz w ciemno na żywioł, bp jak na żywioł tz z marszu to wez ze sobą sporo zanęty i polecam jednak kulki proteinowe i kukurydzę surową lekko sparzoną no i dipów nie zapomnij.Pozdrawiam [2009-08-13 16:32]
Witam.
Wszytsko zalezy od zbiornika jak wedkarz nauczy tak karp bedzie jadl. GHOSTMIR dobrze pisze ze wszytsko je, ale na kazdym zbiorniku sa przynety ktore lubi bardziej. Na mniejsze karpie choc nie koniecznie najczesciej kukurydza z jakims robaczkiem. Jesli jednak nauczone sa karpie do kulek to warto popytac wedkarzy. Kulki zawsze selekcjonuja ryby i unikniesz np lapania malych plotek czy wzdrazek ktore czesto podgryzaja kukurydze. Jesli wybierzesz sie na jakis zbiornik gdzie karpi sa, popytaj wedkarzy powiedza napewno czego uzywaja na przynete :) [2009-08-13 16:54]
Cze Taa kulki, chleb, kukurydza... Chcesz lowic na splawik, grunt czy kulke-wodna ? [2009-08-13 17:14]
Karp ma zróżnicowane menu,ja łowiłem już na czerwone robaki,rosówkę,groch,kukurydza,gotowany ziemniak,ryż prażony o róznych smakach oraz niezawodne białe robaki.Pozdrawiam [2009-08-13 18:24]
Trzeba powiedzieć, że karp to typowy tucznik i żre co popadnie, ale trzeba też dodać, że - podobnie jak my - ma swoje ulubione "dania". W każdym zbiorniku żre inne rzeczy - tak go przyzwyczaili ;) Mówią, że ryba zmądrzała i zmieniła gusta - g**no prawda - w wyścigu jeden przed drugim sami nauczyli ją żreć proteiny i inne takie. Zatem nie bagatelizuj żadnej przynęty, pytaj miejscowych. Udawało mi się łowić karpie(albo widzieć jak ktoś łowi) na takie przynęty: robak czerwony, robak biały, chleb, ryż wędkarski, kukurydza pod każdą postacią(parzona, gotowana, konserwowa, "dmuchana"), różnego rodzaju kluski i ciasta... Więc najlepiej zrobić wywiad, przespacerować się po brzegu łowiska i popatrzeć co tam ciekawego leży. Często znajdziemy tam opakowania po przynętach, zanętach tudzież same przynęty i resztki zanęt. Można też spytać miejscowych, a jak nie będą chcieli powiedzieć to ich podpatrzeć ;) Szpiegostwo popłaca :) Sam tak wybadałem sposób na karpie w kilku łowiskach i muszę powiedzieć, że się sprawdza - choć bez okazów, same takie...spożywcze ;) [2009-08-13 18:45]
Chodziło mi o użytkownika mateusz-archacki, wszak jest napisane - ekspert! Ekspert jak się patrzy :) [2009-08-13 20:46]
Ekspert to z niego jak...
buhahaha...
a ja myślałem ze o następcy mówisz...
wszak to też eksert,i to jaki! [2009-08-13 21:17]
Karp jest rybą wszystkożerną ( o czym najlepiej wiedzą wytrawni karpiarze zadający paszę do wody niczym do świńskiego koryta ) . Z powodzeniem więc rybę tą można łowić na wiele popularnych przynęt takich jak kukurydza , białe robaki , groch czy rosówki i jej mniejsze kuzynki .Jeśli już jesteśmy przy temacie przynęt karpiowych - to nie można zapomnieć o klasycznej niemalże przynęcie na duże karpie czyli o niedogotowanym ziemniaku i chlebie . Przy odrobinie szczęścia niewielkiego opaczniaka złowić można nawet na typowo szkolno - harcerskie przynęty takie jak pęczak , makaron , ciasto z mąki lub pszenicę albowiem jak już wcześniej wspomniałem jest on rybą wszystkożerną i w dodatku żarłoczną co tłumaczy spustoszenie , degradację jakiej dokonuje stado intensywnie żerujących osiłków . [2009-08-15 10:31]
Karp jest rybą wszystkożerną ( o czym najlepiej wiedzą wytrawni karpiarze zadający paszę do wody niczym do świńskiego koryta ) . Z powodzeniem więc rybę tą można łowić na wiele popularnych przynęt takich jak kukurydza , białe robaki , groch czy rosówki i jej mniejsze kuzynki .Jeśli już jesteśmy przy temacie przynęt karpiowych - to nie można zapomnieć o klasycznej niemalże przynęcie na duże karpie czyli o niedogotowanym ziemniaku i chlebie . Przy odrobinie szczęścia niewielkiego opaczniaka złowić można nawet na typowo szkolno - harcerskie przynęty takie jak pęczak , makaron , ciasto z mąki lub pszenicę albowiem jak już wcześniej wspomniałem jest on rybą wszystkożerną i w dodatku żarłoczną co tłumaczy spustoszenie , degradację jakiej dokonuje stado intensywnie żerujących osiłków . [2009-08-15 10:31]
Jestem stanowczo przeciwny nęceniu jakichkolwiek ryb surową kukurydzą , która dostawszy się do układu pokarmowego ryby pęcznieje w nim i doprowadza do cierpienia ryby lub nawet śmierci !Wierzyć się nie chce że wędkarze chcący łowić ( i na co dzień na pewno osiągający sukcesy w połowach ) - nadal bezmyślnie nęcą surową kukurydzą , która jak już wcześniej wspomniałem pęczniejąc - wywołuje wzdęcie , podrażnienie układu pokarmowego i śmiertelne dla ryby boleści . [2009-08-15 10:40]
Na co najlepiej bierze karp ? Odpowiedź na to pytanie jest dziecinnie prosta - karp szczególne upodobanie znajduje w kulkach proteinowych o smaku KIEŁBASY CURRY lub "Słodkiej Chilli .....Uważam że idea wędkarstwa i radość płynąca z łowienia już dawno uległa zaczadzeniu zapachami używanymi przez karpiarzy polujących na karpiowe osiłki . [2009-08-15 11:33]
Najczęściej karpia łowimy na kulki proteinowe.Osobiście nie lubię faszerować moich ulubionych ryb całą tą chemią.Proponuję skórę z rogalika.Wytrzymuje przy połowie z gruntu około 40 min.
[2010-02-21 16:38]
Kukurydza smakowa (truskawka , wanilia itp .. ) , kukurydza zwykła z puszki , ziemniak , groch odpowiednio przyrządzony , kilka czerwonych robaków (glizda) , białe robaki . To takie przynęty na mniejsze karpiki do 4 kg.
[2010-02-21 18:12]
(mateusz-archacki) o co z nim kaman? chyba mam go w znajomych. fakt ze nieznam wcale chłopaka [2010-02-26 21:05]
Witam.. Takie mniejsze sztuki to np na białe robaki a jeżeli chcesz coś większego to na kulki proteinowe , kukurydzę , groch.. Itp :) pozdrawiam.. Kuba777 [2010-02-28 20:46]
Witam Was ja też w tym roku chcę połowić więcej karpi ,przygotowuję się szczególnie na te prosiaki jak to się ogólnie o nich mówi.Miałem już okazje ciągnąć takie 4,5 kg. a nawet 7kg. ,ale wracając do przynęty czy te kulki proteinowe są naprawdę takie dobre jak mówią bo zawsze przynęty używałem tradycyjnie jak koledzy się wypowiadali i jaka średnica kulki byłaby odpowiednia do łowienia takich okazów;mam specjalną formę do ulepiania takich kulek z ciasta ma gdzieś 1,5cm. średnicy pasuje taka .Proszę o parę uwag.
[2010-03-01 21:41]