Metoda na włos zacinanie
utworzono: 2012/07/25 10:32
Witam, podczas ostatniego łowienia pierwszy raz zarzuciłem zestaw na włos. Założyłem 3 kukurydze, stoperek. Miałem branie, bomba jednolitym średnim tempem idzie w górę, zaczyna ciągnąć szybciej z wolnego biegu, zacinam i nic. Rozumiem, że ryba miała w pysku i odpływała... Pytanie jak zacinać, kiedy zacinać bo oczywiście musi łyknąć kukurydze z haczykiem na końcu... proszę o wyjaśnienie. Jakie ryby na to biorą, w zasadzie niczym to się nie różni od haczyka z ziarenkami nałożonymi...
[2012-07-25 10:32]mogles miec branie amura a odleglosc kuku od haczykla byla za duza i nie łyknął, jeżeli byłby to karp powinienes go spokojnie zaciąć a w zasadzie sam by sie zaciął.
Stosujesz zestaw samozacinajacy ?
[2012-07-25 10:55]
No dobrze kolega wyżej mówi mogła kukurydza być troszkę dalej od haczyka i mógł jej nie łyknąć lub za nią ciągnął. ( jest też taka opcja że ryba przepływała i mogła zahaczyć ogonem i podciągnąć ci żyłkę) ale to się rzadko zdarza. Ryby to mógł być na pewno karp,amur,leszcz [2012-07-25 11:39]
Jest taki film "DVD KARP POD WODĄ", w tym filmie wędkarze stosują rożne przypony włosowe i pokazują zachowanie Karpi pod wodą, jak biorą i się zacinają, co mnie bardzo zdziwiło to to że bardzo często przynęta była pobierana razem z haczykiem i wypluwana, a Karpie się nie zacinały...
Polecam filmik, trwa prawie 2,5godz. i w większości pokazywane jest żerowanie Karpi, przy tym Wojciech Marmuz i Bartosz Wiatrowski omawiają przypony i zaistniałe sytuacje pod wodą
Jakie ryby biorą ? Widziałem jak kolega wyciągnął na pokaźną kulkę Leszcza ok 30cm.
[2012-07-25 13:04]Pokaż najlepiej zdjęcie zestawu to wymyślimy co mogło być nie tak, lecz pamiętaj że puste brania też się zdarzają.
Pozdrawiam Michoł [2012-07-25 13:52]
A czy ty przed zacięciem wyłączyłeś wolny bieg ? Bo jeżeli zacinasz na wolnym biegu to raczej nie zatniesz . No chyba że się mylę to przepraszam .
[2012-07-25 14:28]
wolny bieg nic nie ma do znaczenia jeszcze lepiej jak weźmie ci większa ryba to automatycznie ci sczioga żyłkę z kołowrotka zależy na co się nastawiasz karp albo amur może w tym czasie miałeś mniejszy hak od ilości założonej kukurydzy ja tak łapie na kukurydze twardą na odrze tylko zakładam jedną kukurydze a jak na kulkę proteinowa łapie używam duże haki co do zacinań to sam zobaczysz jak będziesz miał większe branie kołowrotek będzie grał i nie zamykaj wolnego biegu bo kiedyś stracisz wędkę nawet nie będziesz wiedział jak ci karp zabierze powodzenia zacinasz zawsze przy podeisciu ping-ponga do wędki [2012-07-25 14:54]
No raczej przed zacięciem należy zamknąć wolny bieg bo zacięcie będzie zbyt słabe i spadnie żyłka ze szpuli, żyłeczka się zapląta i rybki nie wyholujesz.
Zapomniałem kiedyś o włączonym wolnym biegu, i przy zacięciu powstał wielki pęk przy kołowrotku.
[2012-07-25 16:16]własnie. Na karpie to tylko kołowrotki z wolnym biegiem, żeby taki karpik nie wyrwał wędki ze stojaków i nie wciągnął do wody, tylko wybierał zylke i odjezdzał. A poza tym w takich kołowrotkach jest tak, że przy zacięciu one same się zamykają. : )
[2012-07-25 16:18]
marcin4321 to dziwne kołowrotki masz bo ja mam 3 i miałem kiedyś jeszcze jeden i przy żadnym wolny bieg nie zamyka się przy zacięciu :(
No chyba że moje kołowrotki są dziwne i mam tak wielką lukę w wiedzy o sprzęcie :(
Moje kołowrotki zamykają bieg podczas przekręcenia korbką, może o to Ci chodzi.
[2012-07-25 16:26] Witam, dziękuje za odpowiedzi. Gdy zauważyłem, że bomba jednym powolnym ciągiem zmierza do góry od razu włączyłem wolny bieg i wtedy pociągła mocniej ciągnąc z kołowrotka.
Haczyk mam gotowy z włosem kupiony, kamatsu. Przed zacięciem zamknąłem wolny bieg, ale nawet oporu nie było dlatego typuje, że za samą kukurydze trzymał.
[2012-07-25 16:32]
to jeszcze zależy od nastawienia górnego hamulca nie nastawiaj zbyt luźno bo będziesz miał jak kol Dawid [2012-07-25 16:44]
marcin4321 to dziwne kołowrotki masz bo ja mam 3 i miałem kiedyś jeszcze jeden i przy żadnym wolny bieg nie zamyka się przy zacięciu :(
No chyba że moje kołowrotki są dziwne i mam tak wielką lukę w wiedzy o sprzęcie :(
Moje kołowrotki zamykają bieg podczas przekręcenia korbką, może o to Ci chodzi.
a może i tak. :D sorry, ja tak napisałem bo kumpel łowi karpie i moze ja słyszałem dobrze tylko przekręciłem :D
[2012-07-25 22:32]