Metoda na w³os zacinanie

/ 12 odpowiedzi

Witam, podczas ostatniego ³owienia pierwszy raz zarzuci³em zestaw na w³os. Za³o¿y³em 3 kukurydze, stoperek. Mia³em branie, bomba jednolitym ¶rednim tempem idzie w górê, zaczyna ci±gn±æ szybciej z wolnego biegu, zacinam i nic. Rozumiem, ¿e ryba mia³a w pysku i odp³ywa³a... Pytanie jak zacinaæ, kiedy zacinaæ bo oczywi¶cie musi ³ykn±æ kukurydze z haczykiem na koñcu... proszê o wyja¶nienie. Jakie ryby na to bior±, w zasadzie niczym to siê nie ró¿ni od haczyka z ziarenkami na³o¿onymi...

FLO92

mogles miec branie amura a odleglosc kuku od haczykla byla za duza i nie ³ykn±³, je¿eli by³by to karp powinienes go spokojnie zaci±æ a w zasadzie sam by sie zaci±³.
Stosujesz zestaw samozacinajacy ? (2012/07/25 10:55)

krucyemen

No dobrze kolega wy¿ej mówi mog³a kukurydza byæ troszkê dalej od haczyka i móg³ jej nie ³ykn±æ lub za ni± ci±gn±³. ( jest te¿ taka opcja ¿e ryba przep³ywa³a i mog³a zahaczyæ ogonem i podci±gn±æ ci ¿y³kê) ale to siê rzadko zdarza. Ryby to móg³ byæ na pewno karp,amur,leszcz (2012/07/25 11:39)

Dawid1346

Jest taki film "DVD KARP POD WOD¡", w tym filmie wêdkarze stosuj± ro¿ne przypony w³osowe i pokazuj± zachowanie Karpi pod wod±, jak bior± i siê zacinaj±, co mnie bardzo zdziwi³o to to ¿e bardzo czêsto przynêta by³a pobierana razem z haczykiem i wypluwana, a Karpie siê nie zacina³y...

Polecam filmik, trwa prawie 2,5godz. i w wiêkszo¶ci pokazywane jest ¿erowanie Karpi, przy tym Wojciech Marmuz i Bartosz Wiatrowski omawiaj± przypony i zaistnia³e sytuacje pod wod±

Jakie ryby bior± ? Widzia³em jak kolega wyci±gn±³ na poka¼n± kulkê Leszcza ok 30cm.

(2012/07/25 13:04)

michol

Poka¿ najlepiej zdjêcie zestawu to wymy¶limy co mog³o byæ nie tak, lecz pamiêtaj ¿e puste brania te¿ siê zdarzaj±.

Pozdrawiam Micho³ (2012/07/25 13:52)

Barlinek97

A czy ty przed zaciêciem wy³±czy³e¶ wolny bieg ? Bo je¿eli zacinasz na wolnym biegu to raczej nie zatniesz . No chyba ¿e siê mylê to przepraszam . (2012/07/25 14:28)

jarek30

wolny bieg nic nie ma do znaczenia jeszcze lepiej jak we¼mie ci wiêksza ryba to automatycznie ci sczioga ¿y³kê z ko³owrotka zale¿y na co siê  nastawiasz    karp albo amur mo¿e w tym czasie   mia³e¶ mniejszy hak od ilo¶ci za³o¿onej kukurydzy ja  tak ³apie na  kukurydze tward± na odrze tylko zak³adam jedn± kukurydze   a jak na kulkê proteinowa ³apie u¿ywam du¿e haki  co do zacinañ to sam zobaczysz jak bêdziesz mia³ wiêksze branie ko³owrotek bêdzie gra³ i nie zamykaj wolnego biegu bo kiedy¶ stracisz wêdkê nawet nie bêdziesz wiedzia³ jak ci karp zabierze  powodzenia zacinasz zawsze przy podeisciu ping-ponga do wêdki   (2012/07/25 14:54)

Dawid1346

No raczej przed zaciêciem nale¿y zamkn±æ wolny bieg bo zaciêcie bêdzie zbyt s³abe i spadnie ¿y³ka ze szpuli, ¿y³eczka siê zapl±ta i rybki nie wyholujesz.

Zapomnia³em kiedy¶ o w³±czonym wolnym biegu, i przy zaciêciu powsta³ wielki pêk przy ko³owrotku.

(2012/07/25 16:16)

marcin4321

w³asnie. Na karpie to tylko ko³owrotki z wolnym biegiem, ¿eby taki karpik nie wyrwa³ wêdki ze stojaków i nie wci±gn±³ do wody, tylko wybiera³ zylke i odjezdza³. A poza tym w takich ko³owrotkach jest tak, ¿e przy zaciêciu one same siê zamykaj±. : ) (2012/07/25 16:18)

Dawid1346

marcin4321 to dziwne ko³owrotki masz bo ja mam 3 i mia³em kiedy¶ jeszcze jeden i przy ¿adnym wolny bieg nie zamyka siê przy zaciêciu :(

No chyba ¿e moje ko³owrotki s± dziwne i mam tak wielk± lukê w wiedzy o sprzêcie  :(

Moje ko³owrotki zamykaj± bieg podczas przekrêcenia korbk±, mo¿e o to Ci chodzi.

(2012/07/25 16:26)

Luccas

Witam, dziêkuje za odpowiedzi. Gdy zauwa¿y³em, ¿e bomba jednym powolnym ci±giem zmierza do góry od razu w³±czy³em wolny bieg i wtedy poci±g³a mocniej ci±gn±c z ko³owrotka.
Haczyk mam gotowy z w³osem kupiony, kamatsu. Przed zaciêciem zamkn±³em wolny bieg, ale nawet oporu nie by³o dlatego typuje, ¿e za sam± kukurydze trzyma³. (2012/07/25 16:32)

jarek30

to jeszcze zale¿y od nastawienia górnego hamulca nie nastawiaj zbyt lu¼no bo bêdziesz mia³ jak kol Dawid     (2012/07/25 16:44)

marcin4321

marcin4321 to dziwne ko³owrotki masz bo ja mam 3 i mia³em kiedy¶ jeszcze jeden i przy ¿adnym wolny bieg nie zamyka siê przy zaciêciu :(

No chyba ¿e moje ko³owrotki s± dziwne i mam tak wielk± lukê w wiedzy o sprzêcie  :(

Moje ko³owrotki zamykaj± bieg podczas przekrêcenia korbk±, mo¿e o to Ci chodzi.

a mo¿e i tak. :D sorry, ja tak napisa³em bo kumpel ³owi karpie i moze ja s³ysza³em dobrze tylko przekrêci³em :D

(2012/07/25 22:32)