Zaloguj się do konta

Melasa domowej roboty płynna

utworzono: 2012/07/09 13:24
Kornel30

Witam wczoraj nad wodą rozmawiałem z pewnym wędkarzem o melasie domowej roboty (on taką posiadał ) mówił że bywa tak że jest lepsza od kupnej mówił mi mniej więcej jak ją zrobić  ale dokładnie nie pamietam pisze do Was koledzy abyście jeżeli znacie napisali przepis na zrobienie domowej własnej melasy na leszczaki. Ten pan z którym rozmawiałem wczoraj miał taką w 1.5 l butelce po zwykłej wodzie dał mi troche spróbować na palcu i była słodka jak nic :D . Pozdrawiam czekam na przepisy. [2012-07-09 13:24]

Kornel30

No nie mówicie że nikt nie zna przepisu :D [2012-07-09 13:32]

Arcymisiek

No nie mówicie że nikt nie zna przepisu :D


W życiu by mi nie przyszło do głowy żeby się z takim czymś babrać,bo szkoda czasu i pieniędzy,ale mogę coś doradzić,tj:

Musisz zetrzeć drobno buraki cukrowe,następnie to wszystko przerzucić do sokowirówki.
Po odwirowaniu soku należy gotować do uzyskania gęstego syropu.
Mam nadzieję,że coś oprócz smrodu  z tego wyjdzie:)
[2012-07-09 13:50]

89krzysztof

A przepalankę kiedyś robiłeś ? Na tej samej zasadzie tylko bez alkoholu, a z dodatkiem miodu możesz próbować. Karmelizujesz cukier, a żeby był płynny dodajesz tego miodu. Nie będzie to taki sam skład jak przy kupnej melasie, ale będzie bardziej naturalny. Możesz też próbować z cukrem trzcinowym.  [2012-07-09 14:07]

kaki1998

a powiedz tylko tyle ile pamietasz , bo tez jestem bardzo ciekawy
[2012-07-10 21:38]