Zaloguj się do konta

Medalowa ukleja

utworzono: 2021/05/12 22:27
Miensiarz

Dzień dobry, cześć i czołem jak w tytule jestem zainteresowany połowem okazałej uklei a jako że po zawodach nie latam i nie łapie na wage to zachowania tej szlachetnej ryby sa mi z grubsza obce. Polować będę na wodzie stojącej (jezioro) średnio do 4m głębokości. Poza oczywistą sprawą szukania jej przy powierzchni chciałbym spytać o optymalny sposób nęcenia, lepiej bat 7m czy przolotowo na wiekszej odległości jak z konstrukcją zestawu? mam tu na myśli odległości haczyk obciążenie spławik. Za komentarze typu zależy od wody podziękuje to wiem, dla ciekawskich dlaczego ukleja to odkąd pamiętam występowały u mnie okazałe sztuki jak na ten gatunek (może stąd bolki jak noga) a i komentarze od obcych typu skąd tu takie duże śledzie wywarły wpływ na chęć przychaczenia czegoś przynajmniej dla mnie niecodziennego [2021-05-12 22:27]

Sith

W sezonie 2017 łowiłem ukleje i to właśnie duże wędziskiem KONGER Ultris Jig Micron 223cm/0,5-6g, kołowrotek KONGER Ultris Aqua 810 FD z żyłką KAMATSU Techron 0,10mm na gumisiowe, 1" paproszki na haczyku bez obciążenia i suche muchy. Zbierały z powierzchni jak oszalałe.
Może popróbuj w ten sposób. [2021-05-13 09:56]

kaban

Bawię się takim łowieniem od dawna i znalazłem zbiornik z wielkimi uklejami. Co do przynęt to polecam nimfy i paproszki na hakach muchowych z małą śruciną zaciśniętą około 30 cm od wabika. Z wolnego opadu brań jest sporo tylko trzeba trafić na "dzień i miejsce"... -:) [2021-05-16 12:22]

z@mela

Taka duża ukleja jest na pewno ciekawszą zdobyczą niż karp 100kg tak samo duży jazgarz a gdyby dorastały do 50cm to w ogóle by było super. [2021-05-16 15:16]

Sith

(...) gdyby dorastały  do  50cm to w ogóle by było super. To już chyba tylko mutanty z Czarnobyla... ;)))
  [2021-05-17 06:46]