Matryca do błystek

/ 17 odpowiedzi
Witam. chciał bym wykonać obrotówkę. Na forum wyczytałem że paletkę najlepiej jest wyciąć i wyprofilować matrycą. jak takową matrycę wykonać? Zdjęcia i linki mile widziane. za pomoc z góry dzięki

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

halski021

Aby wykonać stempel i matrycę musisz użyć stale narzędziowe jeżeli chcesz zrobić większą ilość.Ponieważ stempel i matryca powinny być zahartowane.To co pokazałeś na zdjęciu,to prawdopodobnie robota fachowców narzędziowych.Domowym sposobem raczej takich narzedzi nie wykonasz (2012/11/20 23:06)

halski021

To co podpisałeś młotki , to są stemple od wykrojnika i gięntaka . Brakuje na zdjęciu matrycy od gięntaka , bo ta na zdjęciu jest od wykrojnika. (2012/11/20 23:18)

halski021

To co podpisałeś młotki , to są stemple od wykrojnika i gętaka . Brakuje na zdjęciu matrycy od gętaka , bo ta na zdjęciu jest od wykrojnika.Jak nie jesteś narzędziowcem lub złotą rączką,to daruj sobie ten temat:)
(2012/11/20 23:25)

ryboman91

a. ile kosztuje taka matryca wykrojna (2012/11/21 13:51)

ryboman91

Jak wyprofilować paletkę baz matrycy do gięcia

(2012/11/21 13:58)

Wonski79

możesz próbować młotkiem na drewnianym klocku ale na pewno nie będzie to równe. (2012/11/21 14:06)

halski021

Ile chcesz robić tych blaszek? Najprościej wycinać nożycami do blachy i opiłować pilnikiem.Profilujemy przyrządem podobnym do tego trzeciego z lewej strony.Zamiast matrycy giętaka można zastosować twardą gumę #20mm lub grubszą.W ogóle wykonanie paletki jest wg mnie najłatwiejsze,bo następne elementy trzeba chyba wykonać na tokarce.Najwięcej problemow miałem z wykonaniem strzemiączka.Na 10 blaszek wykonanych przez mnie tylko jedna okazała się łowna i to wtedy gdy MEPSY nie łowiły. (2012/11/21 15:03)

u?ytkownik102195

Jeśli masz sprawne oko i rękę z wyczuciem, możesz się zaopatrzyć w kowadełka i młotki do metaloplastyki. Często można coś takiego dostać w sklepach z artykułami dla artystów. Można tez poszukać w necie.

oto przykład takich kopytek : 

(2012/11/21 19:33)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

ryboman91

Cz ktoś zna firmy typu abc lub polfishing tyle że poza alledrogo (2012/11/22 17:53)

ryboman91

Cz ktoś zna firmy typu abc lub polfishing tyle że poza alledrogo lub kto robi elementy do błystek i je sprzedaje
(2012/11/22 17:56)

Mordechaj

Kiedyś kilka razy kupowałem poza Allegro w abc, wystarczyło napisać do właściciela.

Skrzydełka i strzemiączka bez problemu kupisz też na ebay, żeby nie było rozczarowań daruj sobie malowane, szczególnie dwustronnie, najlepiej wybierz młotkowane, wtedy jest nadzieja że będą z cieńszej blachy. Tak dla porównania, Colorado czy Indiana nr 3 są wielkości Aglii dwójki, moje ulubione to Swing nr 2 (wielkości Long 0) i większe, z nimi praktycznie nie ma problemów. Strzemiączka z ebaya nr 1 są do mikrusów, do średnich błystek weź dwójki. Co do drutu nie wiem jaki ci teraz doradzić, kiedyś kupowałem w Metal_Market na Allegro i jeszcze jadę na starym zapasie. Korpus możesz zrobić z drutu miedzianego (w skupie metali kolorowych na pewno się dogadasz), albo z mosiężnych lub wolframowych główek do much o średnicy 4 - 4,8 mm, 2 mm wykorzystasz jako koraliki łożyskujące. Jeżeli masz zamiar zapolować na jazie z Marychy warto zrobić korpus z 5 - 6 mm koralików do wyrobu biżuterii, lżejszą błystkę łatwiej utrzymasz w miejscu.

Gdy wypatroszysz stary komputerowy zasilacz, znajdziesz w nim fajny, czerwony drut... :) (2012/11/23 08:34)

ryboman91

mam ten drut ale on jast lekki jak z aluminium:{[lowie na jeź. sejny mój sąśad jest właścicielem (2012/11/23 19:31)

ryboman91

mam ten drut ale on jast lekki jak z aluminium:{[lowie na jeź. sejny mój sąśad jest dzierżawcą
(2012/11/23 19:32)

Mordechaj

Ten "fajny, czerwony drut" jest do nawinięcia korpusu. (2012/11/23 22:20)

ryboman91

dzisiaj zrobiłem taką niby "matrycę" z drewna. opiszę jutro bo idę bić paletki (2012/11/26 19:38)

esox61

Szkoda zachodu z matrycą. Lepiej wycinać wg odrysowanego na blasze wzorca nożycami do blachy. Wykrępować paletkę najłatwiej jest w łyżce stołowej przy użyciu innej łyżki. Można też ułożyc paletkę w łyżce i wyklepać kulistym kawałkiem twardego metalu. Ja robię to kulką stalową z ogromnego łożyska, zaokrąglonym małym młoteczkiem lub drugą łyżką (trzeba mieć trochę pary w dłoniach). Dobra łyżka to klucz do sukcesu. jeśli taką trafimy strzeżmy jak oka w głowie bo blaszki na niej wyklepane cuda robią w wodzie. (2012/12/10 21:58)