Zaloguj się do konta

Match czy teleskop?

utworzono: 2014/01/26 22:00
tench123

Match czy teleskop? Pomóżcie. Co lepsze i czym się różni?

[2014-01-26 22:00]

RuchPalikota2

Match-składowy
teleskop-teleskopowy
Match-dalekie łowienie SPŁAWIKOWE
teleskop-są teleskopy karpiowe, pickery,feedery, spinningi itp.Najlepiej zapytaj się na priv jakiegoś doświadczonego z forum :) [2014-01-26 22:03]

zbynio5o

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,wedki-do-matcha,6830 [2014-01-26 22:17]

tench123

proszę o pomoc [2014-01-26 22:54]

pakul1206

To może od początku, co ty chcesz łowić i jaką metodą? [2014-01-26 23:21]

tench123

Liny, karasie, płotki, leszcze. Spławikiem na rzekach, zbiornikach zaporowych. [2014-01-26 23:40]

pakul1206

Zdecydowanie match,wędki tego typu lepiej pracują,są to wędki trzyczęściowe i mają większą liczbe przelotek,porównaj sobie na allegro masz tam w kategoriach match i teleskopowe.Jak dla mnie to 3.9 dlugości i 5 do 25 gramów ciężaru wyrzutu.Dobrze jakby było to wedzisko węglowe nie mylić z 'kompozytami węglowymi' bo te kompozyty to tak naprawde włókno szklane z minimalną domieszką wegla. [2014-01-27 00:20]

szczawik1984

Ilu z Was tak naprawdę łowi metodą odległościową ???
Nikt z was nie słyszał o wędkach typu Tele Match ?

Samo łowienie tym kijem nie jest proste i z pewnością 85% wędkarzy nie potrafi wykorzystać jego możliwości. Prawdziwą sztukę opanowali w tym Anglicy i Włosi.

Na początek polecił bym zwykły teleskop tak do nauki lub kij uniwersalny w trój składzie z ciężarem do 30g.
[2014-01-27 08:30]

tench123

A co byście wzięli Mikado Trython Match czy Konger Carbomaxx tele travel?

[2014-01-27 09:52]

tench123

Źle sformułowałem pytanie. Lepsza wędka składowa czy teleskop?

[2014-01-27 10:01]

Jędrula

Mikado [2014-01-27 10:02]

tench123

A mógłbyś się kolego trochę bardziej wypowiedzieć? [2014-01-27 10:04]

Szczepan123

Ja ci polecam Kongera.Sam używam i bardzo ładnie pracuje,czuć na nim rybę największą rybe na nią wycholowałem to karpik ok.3,5kg
[2014-01-27 10:56]

Andzej123

Ja ci polecam Kongera.Sam używam i bardzo ładnie pracuje,czuć na nim rybę największą rybe na nią wycholowałem to karpik ok.3,5kg

Popieram w 100% przedmówce.Też używam tej wędki i nie zamieniłbym na żadną inną.Ładnie pracuje,czuć dobrze na niej rybę.
Ostatnio patrzyłem nawet na giełdę tutaj ostatnio i ktoś wystawił tą wędkę z Kongera
POLECAM ZA TĄ CENĘ,a mikado moim zdaniem to jest gów**o mikado ma dużo wędek lecz co druga to jest szajstwo
[2014-01-27 11:03]

Jędrula

A mógłbyś się kolego trochę bardziej wypowiedzieć?

PRIV

[2014-01-27 11:03]

pablos1000

Tak się akurat składa, że ja posiadam jako wędki spławikowe teleskop Jaxon Crystalis 3,90m a jako drugą trzyskładową Mikado Trython Match 3,60m. Jeśli chodzi o wygode łowienia, pracę wędki przy zarzucaniu czy holu ryby to zdecydowanie na plus dla Mikado. Nie jest to na pewno wędka rewelacyjna bo dość duży ciężar wyrzutu 10-40 i jest to kompozyt, ale w cenie około 100zł chyba cięzko znaleźć coś lepszego. Ja używam jej tylko na wodach srojących, żyłka 0.18 i spławik wagler 4+2g z dodatkowymi lotkami na końcu czyli dość ciężki, ale super i precyzyjnie lata, rybki to przważnie karasie, linki i karpiki do około 40cm. Teleskop Jaxon używam na wody stojące i na Wisłę. Ma większe przelotki i wygodniej mi się łowi na przepływankę zakładając lekki spławik, ale sama praca wędki w porównaniu do Trythona jest o wiele gorsza. Przy holu rybki pracują tam w zasadzie tylko dwa pierwsze składy, ale wszystko jest kwestią wyczucia i wprawy.
W zasadzie jednym z plusów teleskopów jest ich długość transportowa, która przy wyborze sprzętu daje nam większe możliwości doboru wędziska.
Podsumowując to jest trochę tak jak z kobietami jedni wolą blondynki a inni brunetki. Tak samo będzie z wędkami jedni łowią na teleskopy nawet te bazarowe inni na wędki 3 składowe jeszcze ini do spławika używają feederów i każdy dojdzie do takiej wprawy, że będzie sobie chwalił.
[2014-01-27 11:10]

przemo1980

Match-składowy
teleskop-teleskopowy
Match-dalekie łowienie SPŁAWIKOWE
teleskop-są teleskopy karpiowe, pickery,feedery, spinningi itp.Najlepiej zapytaj się na priv jakiegoś doświadczonego z forum :)

No,a co z wędziskiem typu tele match ?
[2014-01-27 14:39]

przemo1980

Ja posiadam Mikado Sensei Tele Match 400/25.
Wędkuję na wodach stojących jak i mniejszych rzekach.
Jak na wędkę w teleskopie to ładnie pracuję podczas holu. Przelotki na wysokich stopkach co ogranicza przyklejanie się żyłki podczas deszczu,itp. Całkiem przyzwoite wykonanie.
[2014-01-27 14:44]

pablos1000

Ja posiadam Mikado Sensei Tele Match 400/25.
Wędkuję na wodach stojących jak i mniejszych rzekach.
Jak na wędkę w teleskopie to ładnie pracuję podczas holu. Przelotki na wysokich stopkach co ogranicza przyklejanie się żyłki podczas deszczu,itp. Całkiem przyzwoite wykonanie.

To właśnie ma być moje następne wędzisko takie bardziej uniwersalne tylko w wersji 4.20m.
[2014-01-27 15:45]

pakul1206

Dla początkujących pewnie że lepsza byłaby telematch. Łatwiejsza w 'obsłudze'.Ci trochę bardziej wprawieni co 'nie jednego kija już do ręki brali' wybierają raczej trzyczęściowe. [2014-01-27 15:58]

mariusz-sobczyk

Ja w zeszłym roku miałem porównane 2 wędek takiego samego modelu, jedna tele, druga składana...

Niebo a ziemia!

miałem właśnie podobne badziewia które chcesz kupić i z jedynym plusem teleskopowej wędki jest transport

nigdy nie kupie teleskopowej wędki

idź do sklepu i poproś żeby sprzedawca dał ci 2 takie same wędki (jedna tele druga match) i bedziesz wiedzial o co chodzi

Mikado Trython Match sobie odpuść bo szkoda kasu, lepiej dolozyc 70zl i kupic cos normalniejszego

jakosc wykonania srednia, przelotki sie wyginaja i rozklejaja, ale jesli nie chcesz przeznaczyc wiecej kasy to zapomnij o teleskopie

[2014-01-27 20:30]

Romuald55

Określenie match stosuje się do lekkich wędek spławikowych,zarówno odległościówek jak też batów i tyczek.Producenci określają tą granicę przeważnie na średnio 30 gam wyrzutu.Z większym wyrzutem określa się mianem power.
Niezaprzeczalnie lepszymi kijami są składowe.Mają niestety jeden minus.Są długie po złożeniu.
Nie będę wymieniał ani marki ani modelu bo praktycznie wszystkie sprzedawane w naszych przeciętnych sklepach wędkarskich czy na allegro są tej samej klasy.
[2014-01-27 21:26]

sebek355

Teleskopem też połowisz ale lepsze składowe, większa frajda podczas holu i wiele plusów.Tylko minus długość po złożeniu.
[2014-01-27 22:05]

Sith

cy_tat: "miałem porównane 2 wędek takiego samego modelu, jedna tele, druga składana..."

A są takie modele, z których jedna jest teleskopowa a druga skladowa? Może mam skrommną wiedzę, ale wydaje mi się, że to są zawsze dwa różne modele.

cy_tat: "poproś żeby sprzedawca dał ci 2 takie same wędki (jedna tele druga match)"

Chyba Ci się Kolego coś "pomatłaczyło". Match, to match, może być składowy, może być teleskopowy. Teleskop to teleskop, może być spinningowy, splawikowy, boloński, morski. Więc nie da się porówanć wędziska teleskopowego z wędziskiem match bo to dwa rózne pojęcia. Nawet jeśli weźmiesz match teleskopowy i skladowy, to już nie będą dwie takie same wędziska.

Nota bene, faktycznie wędzisko teleskopowe ma więcej wad niż zalet i osobiście radzę ich unikać.

[2016-03-01 11:03]

Domingo23

tak sobie was czytam i zakupiłęm włąśnie sobie wedke odleglosciowa Hirameki match mikado,Zastanawiam się własnie czy dobry zakup zrobiłem fakt wędka nie była droga ,bo kosztowałą tylko 150zł i tak sobie myśle czy jak bym się z nią wybrał na jakaś komerche i strzelił by jakiś ładny karp czy przy holu by się nie połamała...:( choć bardziej nastawiam sie na lina i karasia  [2016-03-19 20:05]

SlawekNikt

i tak sobie myśle czy jak bym się z nią wybrał na jakaś komerche i strzelił by jakiś ładny karp czy przy holu by się nie połamała...:( choć bardziej nastawiam sie na lina i karasia 
Przy odpowienio skomponowanym zestawie wędka teoretycznie nie powinna się złamać.
  [2016-03-19 20:34]