Marznące stopy w obuwiu Lemigo.

/ 12 odpowiedzi
jacekpl

Mam mały problem z marznącymi stopami podczas wedkowania na lodzie,marzne w stopy podczas gdy mam na sobie bardzo grube skarpety bawełniane zakupione w sklepie wedkarskim do tego wkładki z gumaków lemigo oraz własnie gumaki lemigo.Przy takim składzie stopy mi marzną nie wiem czy sam układ nóg podczas siedzenia ma jakieś znaczenie wiem ze powinien być kąt prost żeby krążenie krwi było odpowiednie w nogach ale nawet przy załorzeniu jeszcze jednej pary skarpet jest mi zimno.Dodam ze w obówiu nie ma dziury.Czy ktoś ma jakiś złoty środek. (2014/01/28 21:03)

gacek84

zbyt  grubo  ubrane  stopy  .pocenie  powodoje  zmarzniecie  to samo  mam w  pracy branza  miesna  (2014/01/28 21:18)

jacekpl

Faktycznie po powrocie do domu kiedy ściągne obówie wewnatrz gumaka jest wigoć i na zewnetrznej stronie wkładki ale wewnątrz wkładki oraz skarpety i stopy są suche. (2014/01/28 21:58)

Wachta

Nie wiem, nie znam się, bez ironii, ale: może rosyjskie walonki? (2014/01/28 22:14)

ryukon1975

Faktycznie po powrocie do domu kiedy ściągne obówie wewnatrz gumaka jest wigoć i na zewnetrznej stronie wkładki ale wewnątrz wkładki oraz skarpety i stopy są suche.

Lemigo są dobre ale nie dla tych którym się pocą stopy. Musisz zainwestować w obuwie odprowadzające wilgoć - oddychające.

(2014/01/29 06:36)

Zibi60

Bezpośrednio przed wyjściem na rybki umyj stopy i dokładnie wysusz. Skarpety z wełny owczej, angory oraz wkładki ocieplające (np: http://allegro.pl/ocieplacz-do-kaloszy-wkladki-ocieplajace-filc-42-i3848606970.html). Stopa ma być swobodna, nie może być za ciasno, ani za luźno. Jeśli masz kłopoty z poceniem stóp, profilaktycznie możesz zastosować Antidral - dostępny w aptekach. Myjesz stopy wieczorem, dokładnie osuszasz i smarujesz antidralem. Po przebudzeniu ponownie myjesz i suszysz, po czym wkładasz skarpety. Antidral działa ok. tygodnia, wydatnie zmniejszając pocenie, a tym samym marznięcie stóp. (2014/01/29 07:05)

Zuczki Podlodowe

Zibi60 po raz kolejny ma absolutną rację ;)
 Jak skarpety to tylko z wełny - to jedyny materiał, który nawet jak jest mokry to grzeje.
Wśród podróżników polarników utrwaliło się powiedzenie - "bawełna zabija". Chodzi o trzymanie wilgoci przez ten materiał blisko ciała a tym samym wychładzanie organizmu. Woda ma dużą pojemność cieplną, oznacza to, że do jej ogrzania potrzeba dużo energii. Energia ta jest pobierana z ciepłoty ciała co daje odczucie marznięcia.
 Kolejna sprawa to rozmiar buta - musi być luźny, aby krew dobrze krążyła w stopach. Dodatkowo większy rozmiar zapewnia tworzenie między stopą a obuwiem "poduszki nagrzanego powietrza". Dzięki temu stopa nie ma bezpośredniego kontaktu z zimnym obuwiem a jedynie z powietrzem, które zagrzała. Oczywiście nie bez znaczenia jest dobra wkładka (w większym obuwiu można użyć grubszej lub kilku).
Pozdrawiam (2014/01/29 11:47)

jacekpl

Mam nadzieję że znajdę jakiś złoty środek.Dzięki za podpowiedzi. (2014/01/29 21:41)

irex

Mam pytanie-czy te kalosze mają ocieplacze wewnątrz ? Wydaje mi się praktycznie niemożliwe zmarznięcie w butach Lemigo Arctic Termo ,w których wkład wykonany jest m in z kożucha. (2014/01/29 23:18)

SVT

Wystarczy ze sobą zabrać Płat styropianu, odrobinę większy jak wasze złożone stopy. Siadacie na krzesełku czy wiaderku, nogi postawione na Styropianie izolują. Ten patent zachowałem jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście nie pijcie alkoholu, ponieważ wychładzamy szybciej orgranizm. (2014/01/30 02:30)

jacekpl

Kalosze wewnątrz są bez korzucha lecz są do nich specjalne wkładki. (2014/01/30 20:36)

wf61

Ja proponuję ci zakup skarpet neoprenowych. Ja takie posiadam od paru lat i stopy mi nie marzną chociaż na nogach mam tylko cienkie normalne skarpety i na nie ubieram neopreny. Pozatym jest patent aby opd nogami mieć kawałek steropianu. (2014/01/30 20:59)