Martwa rybka na hak
utworzono: 2012/07/06 22:27
Witam kolegów po kiju.
Zwracam się z prośbą do wędkarzy bardziej doświadczonych w połowie węgorzy. Chciałbym abyście podali jak najlepiej zahaczyć martwą rybkę na hak. Mile widziane rysunki, zdjęcia itp.
Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
[2012-07-06 22:27]
witam mi kiedyś powiedział pewien wędkarz że zahacza się za wargi od dołu, tylko nie wiem czy skuteczne bo jeszcze nie łowiłem na martwą rybkę . pozdrawiam i połamania
[2012-07-06 20:16]
Chciałbym abyście podali jak najlepiej zahaczyć martwą rybkę na hak.
Jezeli na hak i martwa -to na hak waski (kolanko) najlepiej przbic przez kregoslup ponizej pletwy grzbietowej w kierynku ogona, ale sa w sprzedarzy kotwiczki 2-ramienne i 3 ramienne tak ze igla i szyc od ogona do łeba.
Nie wiem dlaczego akurat na martwa wegorz nie brzydzi sie zywa rybka wrecz przeciwnie degustuje w zywych i efekty sa lepsze, mala plotka kielb(dozwolony gatunek)czy nawet nie zbyt duzy karaś ale karas bardziej w jesieni przy intensywnym żerowaniu.
Polamania!
[2012-07-07 11:17]
Chciałbym abyście podali jak najlepiej zahaczyć martwą rybkę na hak.
Jezeli na hak i martwa -to na hak waski (kolanko) najlepiej przbic przez kregoslup ponizej pletwy grzbietowej w kierynku ogona, ale sa w sprzedarzy kotwiczki 2-ramienne i 3 ramienne tak ze igla i szyc od ogona do łeba.
Nie wiem dlaczego akurat na martwa wegorz nie brzydzi sie zywa rybka wrecz przeciwnie degustuje w zywych i efekty sa lepsze, mala plotka kielb(dozwolony gatunek)czy nawet nie zbyt duzy karaś ale karas bardziej w jesieni przy intensywnym żerowaniu.
Polamania!
Że żywa lepsza na węgorza to na 100 % się zgodzę - węgorz wbrew niektórym opiniom nie lubi padliny pod żadną postacią. Co do szycia - węgorz podobnie jak inne ryby drapieżne połyka rybkę od głowy ( ze względu na ostre płetwy grzbietowe niektórych rybek - po prostu się nie ukłuje ). Tak więc ja bym radził zbroić zarówno żywą jak i martwą rybkę od "karku" do płetwy grzbietowej.
[2012-07-07 11:27]
Tak więc ja bym radził zbroić zarówno żywą jak i martwą rybkę od "karku" do płetwy grzbietowej.
Wybacz nie lapie czyli hak grotem w kierunku glowy__ tak to zrozumialem
Co do szycia - węgorz podobnie jak inne ryby drapieżne połyka rybkę od głowy ( ze względu na ostre płetwy grzbietowe niektórych rybek - po prostu się nie ukłuje ).
100% zgoda tak polyka wiec czemu hak ma mu sterczec (ostry grot)w kierunku glowy __nie rozumię?? Czyli pod wlos??
Chyba ze ja zle rozumie twoje spostrzeżenia?
[2012-07-07 11:41]
nie łowie sandaczy, z tego co widzę jak inni łowią to bardzo dobre są takie małe rybki nie przekraczające 5 cm np. kolcówki. W małej rzeczce jest tego dużo. Sandacze dobrze biora też na płotkę lub małą karaske. Te małe rybki do 5 cm przkówa się przez głowę i najlepiej kilka , niektórzy zakładają na hak nawet 8 rybek. A te większe to przez grzbiet i najlepiej pod od dołu tuz za skrzelami przeciąć ją żeby jej troche flaczków wyszło i krew. W tej chwili sandacze są na płykiej wodzie, natomiast chyba póżnym sierpniem przenoszą się na głębsze wody. Mam nadzieję że trochę pomogłem ;)
[2012-07-07 13:11]Tak więc ja bym radził zbroić zarówno żywą jak i martwą rybkę od "karku" do płetwy grzbietowej.
Wybacz nie lapie czyli hak grotem w kierunku glowy__ tak to zrozumialem
Co do szycia - węgorz podobnie jak inne ryby drapieżne połyka rybkę od głowy ( ze względu na ostre płetwy grzbietowe niektórych rybek - po prostu się nie ukłuje ).
100% zgoda tak polyka wiec czemu hak ma mu sterczec (ostry grot)w kierunku glowy __nie rozumię?? Czyli pod wlos??
Chyba ze ja zle rozumie twoje spostrzeżenia?
Dobrze myślisz,a ja chyba nie do końca dobrze napisałem.Zakładasz pętelkę przyponu do oczka igły i przeszywasz zaczynając od karku a kończąc na płetwie grzbietowej, Ważne jest,aby żywej rybce nie uszkodzić kręgosłupa (czy jak to się u ryb nazywa) bo natychmiast pada. Następnie przewlekasz cały przypon i haczyk lub kotwiczkę "chowasz"w rybce. W ten sposób groty kotwiczki są w stronę płetwy grzbietowej :) [2012-07-07 13:37]
witam . do igły podepnij agrafkę która bedzie stanowic koniec przyponu i igłe wbij w połowie rybki tak jak na rysunku i i przeciągnij wszystko przez całą rybkę nastepnie zdejmij igłe i załóż najlepiej moim zdaniem 2ramienną nielutowaną kotwicę . najlepszą martwą rybką bedzie malutka ukleja
[2012-07-07 14:25]
Przepraszam za to że się jakoś dziwnie wpisało:
Tak teraz to rozumiem a z czego sie bierze ze sie nie rozumiemu : ja przypon przeszywam od ogona do leba i na petelke przyglowie zakladam kotwiczke , natomiast ty szyjesz przyponem juz z kotwiczka-hakiem od leba do ogona i hak wciagasz kolo glowy-lub kotwiczke
Tak ze nie masz za co przepraszac tylko oba wytlumaczylismy po swojemu ale efekt koncowy jest ten sam! Polamania!
Jade na nocke to przeszyta rybke pokaze jutro na fotce kol.Ridle15
postaram sie zrobic fotke
[2012-07-07 16:48]
To z niecierpliwieniem będę oczekiwał na fotkę kol. Bernard51 .
Dzięki wszystkim i pozdrawiam.
[2012-07-07 18:20]
spróbuj na główkę jigową normalną jak do spiningu np 7 gram z długim łukiem kolajnkowym sasiad łapie sandacze tak że na hamulcu po zacieciu jadą 20 metrów jeszcze
[2012-07-07 18:36]
Witam.
Ukleja przebita hakiem przez otwor nosowy martwa czy zywa nie ma znaczenia, jezeli zywa to i tak nie dlugo. mozesz to zrobic bez kotwicy (nawet wskazane) wiekszy hak i gwarantuje ze bedziesz mial efekty. Nie zdziw sie jak drapniesz ladnego sandała albo sumika :)
Połamania !
[2012-07-07 19:18]
Jade na nocke to przeszyta rybke pokaze jutro na fotce kol.Ridle15
postaram sie zrobic fotke.
Niestety zajechalem nad wode o godz 18,30 i co widze i slysze namiot przy namiocie a z samochodow wspaniale przboje z DISKOPOLO w rytmie UMPA-UMPA roznosilo sie nacala wode wiec zawrucilem i pojechalem na prywatne lowisko 10 zl i cisza spokój a przyczep i namiotów tez bylo dosc sporo. Ale na tym lowisku nie wolno lowic na żywca tylko spinning, przykro mi moze po niedzieli cos Ci wkleje!
Nie wiem ze jeszcze ktos moze sluchac tej muzyki i to mlodzi ludzie??
[2012-07-08 08:21]