Mandat za brak wpisu do rejestru

/ 88 odpowiedzi
maru

Jesteś naiwny że liczą wpisy złowionych ryb i zarybiają na tej zasadzie (2011/07/10 15:22)

u?ytkownik57785

Jesteś naiwny że liczą wpisy złowionych ryb i zarybiają na tej zasadzie

Tak się składa, że byłem kilkukrotnie tego świadkiem. I liczenia z Rejestrów w Okręgu i zarybiania na podstawie szacunków z podsumowania rejestrów. Sam byłem pozytywnie zaskoczony. I nie jak w większości Okręgów, zapchali nam zbiorniki karpiem, tylko wszystkimi potrzebnymi gatunkami. Aczkolwiek moim zdaniem wciąż za mało węgorza, ale cena i problem z kupnem..... (2011/07/10 15:34)

khead

ostatnio moj kolega zolnierz mial taka sytuacje z SSR. straznicy przyczaili go, ze lowil na spinning i mial wyrzucona druga wedke na zywca. mial wszystkie oplaty, pozwolenia, nie mial za to wpisu w rejestrze, ze danego dnia lowil na okreslonym lowisku. kolega przyznal sie do bledu, zwinal zywcowke i oczywiscie poddal sie karze (mandat). nic do straznika nie swirowal, ale jeden z panow zaczal zachowywac sie bardzo agresywnie, zaczal wyzywac go od klusownikow, uzywajac wulgarnych wyrazen. wtedy koledze skonczyla sie cierpliwosc, zwrocil straznikom uwage, ze na mundurach nie moga miec oznaczen panstwowych, bo nie sa uprawnieni do ich noszenia. zaczela sie mala chryja, bo oczywiscie panowi straznicy zaczeli naduzywac swoich praw. znajomy wyciagnal wtedy legitymacje oficera wojska polskiego i poinformowal panow, ze dzwoni do najblizszej placowki ŻW i informuje ich o uzywaniu mundorow oznakowanych przez nieuprawnione osoby. oczywiscie panowi straznicy nie uwierzyli mu i zaczely sie znowu docinki. po ok 10 minutach przyjechal patrol ŻW i wtedy sie sytuacja odwrocila. kolega poprosil jeszcze panow z SSR o wydanie mandatu za uzywanie dodatkowej wedki i brak wpisu w rejestrze.
wielu z wedkarzy uzywa mundorow Wojska Polskiego z polska flaga na rekawach. wg prawa jest to zabronione! nie wszyscy o tym wiedza i lekcewaza to. panowie z SSR beda juz wiedzieli, ze nalezy odpruc wszelkie oznaczenia panstwowe, brygadowe i inne zwiazane z roznymi formacjami wojskowymi.
panowie z SSR na pewno do konca zycia zapamietaja spotkanie z ŻW.
uprzedzam wszystkich, bo wiem, ze wielu wedkarzy nosi mundury. usuwajcie wszelkiego rodzaju oznaczenia, bo moze sie to dla Was skonczyc nieprzyjemnie. nie jestem do konca pewny, ale kary moga byc bardzo wysokie, wlacznie z pozbawieniem wolnosci. (2011/07/11 09:58)

u?ytkownik57785

SSR kolego nie wystawia ŻADNYCH mandatów. Skoryguj więc swoją opowieść. (2011/07/11 10:07)

khead

dowiem sie szczegolow, to skoryguje. moze zglosili "klusownika" do PSR i czekali na nich, nie wiem. akurat o tej sytuacji kolega mi telefonicznie opowiadal i nie za bardzo mnie interesowala kara dla niego, a spotkanie panow z SSR z żandarmami :)
nie chodzi o sam mandat, czy kare za uzywaznie drugiej wedki, a o zachowanie straznikow SSR. sam nie mialem nigdy przyjemnosci z SSR, ani PSR, ale wiem z opowiesci, ze niejednokrotnie naduzywaja swoich uprawnien, obrazaja wedkarzy, groza, uzywaja wylgarnych wyrazen. czarne owce wszedzie sie trafiaja i zapewne w SSR tez sa ludzie, ktorzy w ten sposob probuja leczyc swoje kompleksy.
chcialem tez ostrzec wedkrzy, ktorzy na mundurach maja roznego rodzaju oznaczenia, ze moga ich spotkac przykre konsekwencje z tego powodu. akurat ŻW nie patroluje wod, ale musza reagowac na tego typu zgloszenia.

edit: panowie z SSR zglosili sprawe do PSR i jak czekali na nich zaczeli ublizac mojemu koledze. jak PSR przyjechalo panow z SSR nie bylo (pojechali z żandarmami), kolega wytlumaczyl co sie stalo. mandat dostal za brak wpisu w rejestrze tylko, bo nie bylo swiadkow, jak lowil na nieuprawniona wedke.
(2011/07/11 11:03)

u?ytkownik37148

dowiem sie szczegolow, to skoryguje. moze zglosili "klusownika" do PSR i czekali na nich, nie wiem. akurat o tej sytuacji kolega mi telefonicznie opowiadal i nie za bardzo mnie interesowala kara dla niego, a spotkanie panow z SSR z żandarmami :)
nie chodzi o sam mandat, czy kare za uzywaznie drugiej wedki, a o zachowanie straznikow SSR. sam nie mialem nigdy przyjemnosci z SSR, ani PSR, ale wiem z opowiesci, ze niejednokrotnie naduzywaja swoich uprawnien, obrazaja wedkarzy, groza, uzywaja wylgarnych wyrazen. czarne owce wszedzie sie trafiaja i zapewne w SSR tez sa ludzie, ktorzy w ten sposob probuja leczyc swoje kompleksy.
chcialem tez ostrzec wedkrzy, ktorzy na mundurach maja roznego rodzaju oznaczenia, ze moga ich spotkac przykre konsekwencje z tego powodu. akurat ŻW nie patroluje wod, ale musza reagowac na tego typu zgloszenia.

edit: panowie z SSR zglosili sprawe do PSR i jak czekali na nich zaczeli ublizac mojemu koledze. jak PSR przyjechalo panow z SSR nie bylo (pojechali z żandarmami), kolega wytlumaczyl co sie stalo. mandat dostal za brak wpisu w rejestrze tylko, bo nie bylo swiadkow, jak lowil na nieuprawniona wedke.

brzmi bajkowo... tzn wiem, że się mogą takie przypadki zdarzyć. A co z tymi symbolami? To już nie można mieć Orzełka? czy polskiej flagi (w IR)??? przecież na ryby w moro chodzę...  (2011/07/11 12:24)

u?ytkownik57785

ostatnio moj kolega zolnierz mial taka sytuacje z SSR. straznicy przyczaili go, ze lowil na spinning i mial wyrzucona druga wedke na zywca. mial wszystkie oplaty, pozwolenia, nie mial za to wpisu w rejestrze, ze danego dnia lowil na okreslonym lowisku. kolega przyznal sie do bledu, zwinal zywcowke i oczywiscie poddal sie karze (mandat). nic do straznika nie swirowal, ale jeden z panow zaczal zachowywac sie bardzo agresywnie, zaczal wyzywac go od klusownikow, uzywajac wulgarnych wyrazen. wtedy koledze skonczyla sie cierpliwosc, zwrocil straznikom uwage, ze na mundurach nie moga miec oznaczen panstwowych, bo nie sa uprawnieni do ich noszenia. zaczela sie mala chryja, bo oczywiscie panowi straznicy zaczeli naduzywac swoich praw. znajomy wyciagnal wtedy legitymacje oficera wojska polskiego i poinformowal panow, ze dzwoni do najblizszej placowki ŻW i informuje ich o uzywaniu mundorow oznakowanych przez nieuprawnione osoby. oczywiscie panowi straznicy nie uwierzyli mu i zaczely sie znowu docinki. po ok 10 minutach przyjechal patrol ŻW i wtedy sie sytuacja odwrocila. kolega poprosil jeszcze panow z SSR o wydanie mandatu za uzywanie dodatkowej wedki i brak wpisu w rejestrze.
wielu z wedkarzy uzywa mundorow Wojska Polskiego z polska flaga na rekawach. wg prawa jest to zabronione! nie wszyscy o tym wiedza i lekcewaza to. panowie z SSR beda juz wiedzieli, ze nalezy odpruc wszelkie oznaczenia panstwowe, brygadowe i inne zwiazane z roznymi formacjami wojskowymi.
uprzedzam wszystkich, bo wiem, ze wielu wedkarzy nosi mundury. usuwajcie wszelkiego rodzaju oznaczenia, bo moze sie to dla Was skonczyc nieprzyjemnie. nie jestem do konca pewny, ale kary moga byc bardzo wysokie, wlacznie z pozbawieniem wolnosci. 

Co Ty kolego wypisujesz? W każdym sklepie militarnym kupisz mundury polowe-wojskowe z polską flagą, koszulki, czapki, kurtki itp. Na odzieży nie masz prawa mieć emblematów, symboli świadczących o stopniu wojskowym, funkcji czy o formacji wojskowej czy innej mundurowej, ale nie flagę. Nie spotkałem jeszcze nigdy wędkarza czy strażnika z pagonami świadczącymi o szarży, czy przydziale funkcyjnym w formacji MON czy MSW. A z flagą- 80 % mających "moro". (2011/07/11 12:51)

FranceCola

Hmm no sam się zastanawiam nad kupnem takiego stroju.Ale teraz kolega mnie w błąd wprowadził, bo na wszystkich bluzach i spodniach sa flagi Polski... (2011/07/11 12:53)

slawomir66

Nawiązując do tematu i pytania mandat za brak wpisu wynosi 50,00 złotych. Na tyle wycenili kolegę, który takowego wpisu nie dokonał. Co do nakładania mandatów przez SSR tak jak opisywał jeden z kolegów. SSR nie jest uprawniona do karania wędkarzy.
Maru napisał: "Jesteś naiwny że liczą wpisy złowionych ryb i zarybiają na tej zasadzie"
Otóż nie wiem na jakiej podstawie tak piszesz. Chyba tylko ze swojej niewiedzy. Wyobraź sobie, że w moim okręgu po zebraniu rejestrów Okręg przeprowadza analizy rejestrów, przelicza złowione gatunki ryb, presję wędkarską na danych zbiornikach etc. Na tej podstawie powstają dokumenty formatu A-4 w których to wszystko jest opisane, powyliczane i zblindowane w format książki. Takie dokumenty wpływają do kół, które mogą się z tym zapoznać. I rzeczywiście na podstawie tych wyników są przeprowadzane zarybienia.
Jeden z takich rocznych sprawozdań przesłałem nawet koledze z tego portalu bo również nie wierzył. Dlatego proszę jeśli nie wiesz lub jeśli w twoim Okręgu takich rzeczy nie robią to nie siej fermentu na forum.
A jeszcze jedno po co m.in. jest to robione. A po to aby pokazać RZGW od którego mój Okręg dzierżawi wody że ryby się odławia. Sprawia to że już od bardzo wielu lat nie prowadzimy gospodarki rybackiej, bo wędkarze wypełniając rejestry sprawiają, że są one zbyteczne.
Pozdrawiam. (2011/07/11 14:49)

pawelz

Jestesmy z tego samego okregu. Czy gdzies te analizy (i przy okazji wnioski, bo to one sa najwazniejsze) mozna poczytac w sieci ?. Ciekaw jestem bardzo.
Ciekaw jestem do jakich wnioskow odnosnie okonia, szczupaka i jelca doszli Ci co analizowali te rejestry, bo te ryby w Pilicy na odcinku do Spaly praktycznie wyginely.
Ciekawe jakie wnioski wyciagneli odnosnie ZS skoro od jakiegos czasu sandacz jest na wymarciu a w tym roku poza kilkoma okonkami nic nie da sie z lodki wyspinningowac. Przykladem niech beda zawody okregowe w czerwcu.
A prawda jest taka. Okreg piotrkowski to DNO. Praktycznie jeszcze nie widzialem nigdzie gdzie lowilem jeszcze takiego bezrybia jak u nas. Owszem co roku to samo, miliony malych rybek ktore kreca sie przy brzegach i na tym koniec. Troche jazia ktory bierze w maju. Z zalewu wiekszosc ludzi wraca na 0. No i zero kontroli. Przynajmniej w moim przypadku.
Ciekawe jakie wnioski wyciagnie okreg z mojego i kumpli rejestrow. Bedziemy mieli po kilkadziesiat wpisow na RP4 (symbol lowiska) i 0 ryb. I wcale nie klame. (2011/07/11 15:03)

u?ytkownik37148

uprzedzam wszystkich, bo wiem, ze wielu wedkarzy nosi mundury. usuwajcie wszelkiego rodzaju oznaczenia, bo moze sie to dla Was skonczyc nieprzyjemnie. nie jestem do konca pewny, ale kary moga byc bardzo wysokie, wlacznie z pozbawieniem wolnosci. 

Co Ty kolego wypisujesz? W każdym sklepie militarnym kupisz mundury polowe-wojskowe z polską flagą, koszulki, czapki, kurtki itp. Na odzieży nie masz prawa mieć emblematów, symboli świadczących o stopniu wojskowym, funkcji czy o formacji wojskowej czy innej mundurowej, ale nie flagę. Nie spotkałem jeszcze nigdy wędkarza czy strażnika z pagonami świadczącymi o szarży, czy przydziale funkcyjnym w formacji MON czy MSW. A z flagą- 80 % mających "moro".

nie no u nas jeden Pan z SSR ma taka fajna bluzę GROM z przodu flaga Polski, niżej tabliczka z imieniem i nazwiskiem z tyłu duży napis GROM... Poza tym jestem Polakiem i chyba mam prawo nosić Polskie barwy nie? Kibicom tez zakazać flag, orzełków!!! A co do prawdziwych mundurowych to ... jak kontaktujemy się w sprawie strzelanek ASG (żeby przy zgłoszeniu o strzelaninie w lesie nie przysłali nam oddziału antyterrorystycznego) to nie ma problemu. Co do ŻW to mój kolega miał przygodę: ubrany w kontraktowe ciuchy WP (bez rangi gwiazdek itp), z torbą wojskową czekał na autobus. Nagle zajeżdża samochód ŻW i krzyczą: gdzie czapka żołnierzu? A ona na to że na ryby jedzie a później ASG. Uśmiali się przeprosili... Zdziwiło mnie to serio co kolega napisał... zgadzam się z @Mastiff-em (2011/07/11 15:05)

khead

barwy narodowe podlegaja ochronie prawnej. duzo ludzi nosi mundury z polska flaga, jednak niewielu wie, ze moga zostac za to ukarani, zwlaszcza jak nosza mundury obowiazujace w WP! (!przepraszam, zapomnialem tego dodac w poprzednim poscie, dla mnie zolnierza jest to oczywiste, stad male nieporozumienie!)
flage polski na czapeczce, czy czyms innym, jezeli nie jest to obecnie obowiazujacy sort mundurowy, mozna nosic.
nie jest to zbyt popularny przepis, bo nie jest jakos specjalnie egzekwowany, jednak nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

(2011/07/11 15:20)

pawelz

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedys faktycznie nalezalo np. pozbyc sie guzikow z orzelkami z popularnego moro. Owczesna milicja bardzo za to ganiala. Mialem takie ubranie (mieszkalem blisko jednostki wojskowej i za flszke mozna bylo miec niemalze kompletne umundurowanie :). )
I musialem po spotkaniu z panami w niebieski pozbyc sie guzikow. (2011/07/11 15:27)

u?ytkownik57785

Kiedyś w ogóle "czyste" moro było zabronione i zastrzeżone tylko dla MON i MSW, czy z guzikami, czy bez. Milicja zabierała bluzy, spodnie, buty, kurtki. Mi zabrali spodnie na środku ulicy i do domu podwieźli Nyską i bluzę na grzybach. (2011/07/11 15:46)

u?ytkownik37148

barwy narodowe podlegaja ochronie prawnej. duzo ludzi nosi mundury z polska flaga, jednak niewielu wie, ze moga zostac za to ukarani, zwlaszcza jak nosza mundury obowiazujace w WP! (!przepraszam, zapomnialem tego dodac w poprzednim poscie, dla mnie zolnierza jest to oczywiste, stad male nieporozumienie!)
flage polski na czapeczce, czy czyms innym, jezeli nie jest to obecnie obowiazujacy sort mundurowy, mozna nosic.
nie jest to zbyt popularny przepis, bo nie jest jakos specjalnie egzekwowany, jednak nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

nie miał aktualnego tylko stary ale kontrakt nie ta panterka czy coś. Ale sorry to w takim razie co? oferty na allegro z oryginalnymi obowiązującymi kontraktowymi mundurami WP, co z nimi zrobić? Wiem, ze barwy narodowe podlegają ochronie prawnej ale czy ja bezczeszczę POLSKĄ FLAGĘ?  Czy to przestępstwo, ze na piersi noszę Flagę Polski? Z dumą i szacunkiem do Narodu? Nie palę jej nie ma tam jakiś napisów wulgarnych i obrażających Polskę... Nie mam stopni żadnych....Gwiazdek strzałek nic!  tylko taką na velerco taśmę z imieniem i nazwiskiem bez stopnia itp. bo takiego nie mam, i nie jestem żołnierzem. Super. Odpruwam dzisiaj i sobie naszyję naszywkę za szczupakiem! A jak będę grał w ASG to się ubiorę w biały T-shirt (no name kupiony w popularnej sieci hipeastrów) i sobie zrobię kamuflaż sprayem. A na rybach będę siedział w GHILLach zrobionych na siatce ale żeby nie było że maskująca z wojska to sobie zrobię na starej sieci rybackiej a gile same w sobie zrobię ze sznurka różnego koloru (nie paracord bo też z wojska) 
(2011/07/11 15:51)

u?ytkownik61983

Kiedyś w ogóle "czyste" moro było zabronione i zastrzeżone tylko dla MON i MSW, czy z guzikami, czy bez. Milicja zabierała bluzy, spodnie, buty, kurtki. Mi zabrali spodnie na środku ulicy i do domu podwieźli Nyską i bluzę na grzybach.

Zgadza się , a jakie pałowanie za to dostałem , jak sobie przypomnę to do dzisiaj boli  a z tyłkiem to latałem na wysokości lamperi :)) (2011/07/11 15:51)

pawelz

Kiedyś w ogóle "czyste" moro było zabronione i zastrzeżone tylko dla MON i MSW, czy z guzikami, czy bez. Milicja zabierała bluzy, spodnie, buty, kurtki. Mi zabrali spodnie na środku ulicy i do domu podwieźli Nyską i bluzę na grzybach.

Zgadza się , a jakie pałowanie za to dostałem , jak sobie przypomnę to do dzisiaj boli  a z tyłkiem to latałem na wysokości lamperi :))

To w Tomaszowie byli chyba jacys wyrozumiali :))). U mnie skonczylo sie na wymianie guzikow. (2011/07/11 16:08)

u?ytkownik57785

nie miał aktualnego tylko stary ale kontrakt nie ta panterka czy coś. Ale sorry to w takim razie co? oferty na allegro z oryginalnymi obowiązującymi kontraktowymi mundurami WP, co z nimi zrobić? Wiem, ze barwy narodowe podlegają ochronie prawnej ale czy ja bezczeszczę POLSKĄ FLAGĘ?  Czy to przestępstwo, ze na piersi noszę Flagę Polski? Z dumą i szacunkiem do Narodu? Nie palę jej nie ma tam jakiś napisów wulgarnych i obrażających Polskę... Nie mam stopni żadnych....Gwiazdek strzałek nic!  tylko taką na velerco taśmę z imieniem i nazwiskiem bez stopnia itp. bo takiego nie mam, i nie jestem żołnierzem. Super. Odpruwam dzisiaj i sobie naszyję naszywkę za szczupakiem! A jak będę grał w ASG to się ubiorę w biały T-shirt (no name kupiony w popularnej sieci hipeastrów) i sobie zrobię kamuflaż sprayem. A na rybach będę siedział w GHILLach zrobionych na siatce ale żeby nie było że maskująca z wojska to sobie zrobię na starej sieci rybackiej a gile same w sobie zrobię ze sznurka różnego koloru (nie paracord bo też z wojska) 

Niczego takiego odpruwać nie musisz. Nie masz oznaczeń i wstawek wyłącznych dla MON i MSW, to nie musisz się o nic obawiać. Co innego, gdybyś miał napis typu WOJSKO POLSKIE, POLICJA, STRAŻ GRANICZNA, SOK, STRAŻ POŻARNA etc. Tej odzieży z sortu mundurowego nosić cywilom nie wolno. 
(2011/07/11 16:17)

u?ytkownik37148

Niczego takiego odpruwać nie musisz. Nie masz oznaczeń i wstawek wyłącznych dla MON i MSW, to nie musisz się o nic obawiać. Co innego, gdybyś miał napis typu WOJSKO POLSKIE, POLICJA, STRAŻ GRANICZNA, SOK, STRAŻ POŻARNA etc. Tej odzieży z sortu mundurowego nosić cywilom nie wolno. 

znasz zasadę "Dajcie obywatela, znajdzie się paragraf"? Nie chce podpaść, bo coś jeszcze jest... jakiś przepis...o którym nie wiem a nie znajomość prawa nie zwalnia mnie z jego przestrzegania...  i co wtedy? najlepiej nie wychodzić z domu, nie oglądać telewizji, nie korzystać z neta.... a o rybach zapomnieć... serio, żeby Flagi nie można było mieć lub Godła na odzieży... (Tak wynika z odpowiedzi kolegi wyżej....) (2011/07/11 16:22)

u?ytkownik37642

Zgadza się , a jakie pałowanie za to dostałem , jak sobie przypomnę to do dzisiaj boli  a z tyłkiem to latałem na wysokości lamperi :))

Mnie już akurat nie boli ale pałowali za to bez obciachu i za przyzwoleniem tamtejszych władz... (2011/07/11 16:33)

u?ytkownik57785

Mnie już akurat nie boli ale pałowali za to bez obciachu i za przyzwoleniem tamtejszych władz...

? Z polecenia :) (2011/07/11 16:35)

u?ytkownik57785

znasz zasadę "Dajcie obywatela, znajdzie się paragraf"? Nie chce podpaść, bo coś jeszcze jest... jakiś przepis...o którym nie wiem a nie znajomość prawa nie zwalnia mnie z jego przestrzegania...  i co wtedy? najlepiej nie wychodzić z domu, nie oglądać telewizji, nie korzystać z neta.... a o rybach zapomnieć... serio, żeby Flagi nie można było mieć lub Godła na odzieży... (Tak wynika z odpowiedzi kolegi wyżej....)

Jest niby taki przepis sprzed chyba ok 20 lat, ale jest martwy, nikt go już nie egzekwuje i nie przestrzega, bo kupa ludzi by musiała się porozbierać. Kiedyś np. Milicja i Wojsko zaopatrywało się w takich sklepach pt. "Konsumy" i tam kupiłeś cokolwiek po okazaniu tzw. "szmaty" (legitymacji), a teraz nieoznakowane elementy ich sortu można kupić niemal wszędzie. Jak już tak się obawiasz, to odpruj jakikolwiek element z ciucha i nie masz munduru polowego :) (2011/07/11 17:01)

u?ytkownik37148

znasz zasadę "Dajcie obywatela, znajdzie się paragraf"? Nie chce podpaść, bo coś jeszcze jest... jakiś przepis...o którym nie wiem a nie znajomość prawa nie zwalnia mnie z jego przestrzegania...  i co wtedy? najlepiej nie wychodzić z domu, nie oglądać telewizji, nie korzystać z neta.... a o rybach zapomnieć... serio, żeby Flagi nie można było mieć lub Godła na odzieży... (Tak wynika z odpowiedzi kolegi wyżej....)

Jest niby taki przepis sprzed chyba ok 20 lat, ale jest martwy, nikt go już nie egzekwuje i nie przestrzega, bo kupa ludzi by musiała się porozbierać. Kiedyś np. Milicja i Wojsko zaopatrywało się w takich sklepach pt. "Konsumy" i tam kupiłeś cokolwiek po okazaniu tzw. "szmaty" (legitymacji), a teraz nieoznakowane elementy ich sortu można kupić niemal wszędzie. Jak już tak się obawiasz, to odpruj jakikolwiek element z ciucha i nie masz munduru polowego :)

rękawy tez mogę??? :)))) (2011/07/11 17:10)

u?ytkownik57785

Jest niby taki przepis sprzed chyba ok 20 lat, ale jest martwy, nikt go już nie egzekwuje i nie przestrzega, bo kupa ludzi by musiała się porozbierać. Kiedyś np. Milicja i Wojsko zaopatrywało się w takich sklepach pt. "Konsumy" i tam kupiłeś cokolwiek po okazaniu tzw. "szmaty" (legitymacji), a teraz nieoznakowane elementy ich sortu można kupić niemal wszędzie. Jak już tak się obawiasz, to odpruj jakikolwiek element z ciucha i nie masz munduru polowego :)

rękawy tez mogę??? :))))

Rękawy właśnie zostaw, tylko rękawy :) I przefarbuj na różowo :) (2011/07/11 18:59)

slawomir66

Pod tym linkiem jest rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej mówiące o zakazie noszenie wymienionych mundurów. Jest ono w miarę świeże bo z 2005 roku i odnosi się do mundurów aktualnie noszonych:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm

Owszem można bez obaw nosić mundury z tzw. demobilu czyli takie które nie obowiązują już w naszej armii a można je kupić m.in. poprzez Agencję Mienia Wojskowego. (2011/07/11 20:20)