Cześć moim zdaniem nie opłaca ci się robić tego stawku .Jeżeli jest blisko ujście szamba to już się nie opłaca,foska mogła by być ale niestety szambo w pobliżu.PISZE wyraznie I z tym to tylko do policji,spambo z odplywem a XXI WIEK. (2014/03/22 23:08)
Witam od dawna chce mieć własny staw i proszę o rady czy jest sens wo gule go kopać? Sprawa wygląda tak mam działkę obok której płynie foska i teraz płynie mnóstwo wody ale w lecie w upały wysycha to nie koniec bo mam dwóch sąsiadów i do foski wpływają odpływy z szamba. Miejsce na staw jest obok podmokłej olszyny sąsiada ale u mnie jest sucho. I co o tym sądzicie jaki wpływ będą miały te szamba i brak wody w upały.Mam sobie odpuścić czy jest szansa że mogło by się to udać.
Te własnie szamba to jest problem ale ,,chemiczne" ryby mozesz hodować. Czy oni odprowadzją te szamba do tego rowka?
Ej, a można tak se robić? Chłopie dowiedz się o tym coś więcej i do gminy śmigaj
Te własnie szamba to jest problem ale ,,chemiczne" ryby mozesz hodować. Czy oni odprowadzją te szamba do tego rowka?
Sąsiedzi mają studzienki i odpływ z nich do tej foski. Mieszkają 200 metrów powyżej mnie Z sąsiadami żyjemy dobrze i nie będe robił im problemów nasyłając policje. Z wykopaniem nie będzie tak prosto bo foska jest po drugiej stronie działki ok 50m i do tego murze przeprowadzić wodę przez drogę. Jak bym miał miejsce na staw zaraz przy fosce to pewnie bym się nie zastanawiał tylko od razu kopał. W tej olszynie sąsiada jest teraz mokro ale ja mam teren ok 0.5 m wyżej i mam suchutko. Nie nastawiam się na durzy staw boto tylko ma być do własnej satysfakcji a nie dla zarobku jednak jak ryby nie przeżyją to nie miało by to sensu. I teraz najważniejsze pytanie czy są jakieś sposoby na oczyszczenie wody. Może filtr ziemny? Ojciec miał staw wybetonowany i zasilany z tej foski ale miał problem z chorobami ryb.
Pomijając wszystko inne to sąsiedzi nie mają PRAWA wpuszczać szamb do żadnych rowów czy dołów. Absolutnie. Szamba mają byc szczelne i wybierane przez odpowiednią firmę.
Pomijając wszystko inne to sąsiedzi nie mają PRAWA wpuszczać szamb do żadnych rowów czy dołów. Absolutnie. Szamba mają byc szczelne i wybierane przez odpowiednią firmę.
To super jak dotrze to do sąsiadów to będe miał czystą wode do stawu.