tak dla przykładu,jest tego w necie więcej,zróbcie żeby takich rzecvzy w Polsce nie było a później będziemy rozmawiać o akwarium dla każdego jesiotra z osobna a na ryby będę zabierał sanitariusza żeby opatrzył każdą z osobna fachową ręką (2015/08/09 21:02)
Ja mam serdecznie w d* tych świrologów i ich pomysły. Jak będzie trzeba, to będę łamał prawo. Tu chodzi o to, że bidulki, co to nie potrafią ryby ubić, mają problem globalny i uważają, że skoro oni są tacy, to i reszta musi być taka.
Niby co oni by chcieli? Żeby nowoczesne społeczeństwo wyrzekło się pokarmów produkowanych masowo? A niby ja to chcą osiągnąć? Ja nie jestem za męczeniem zwierząt, ale też rozumiem, że nie da się wyeliminować z diety mięsa. A masowa produkcja to nie przelewki. W prawdzie należy zadbać o to, by zwierzę było uśmiercane w miarę humanitarnie, ale znowuż nie ma co przeginać. Byle cierpiała ( jeśli już cierpi) jak najkrócej.
Natomiast rybę złowioną którą zabieram ukatrupię zawsze osobiście i tyle. I Unia mi może nafiukać. Tak jak zresztą te świryekologobiedactwa.
Za cienkie leszcze są, nie zmienią ludzkiej natury. Jak im coś w ewolucji nie poszło ;) to mają problem.
Trzeba wydzielić im jakieś rezerwaty i tam niech żrą trawę razem z baranami. (2015/08/09 23:15)
Pstrąg222 - ten zbiornik jest w pełni przystosowany do przechowywania ryb w sklepach. Posiada instalację napowietrzającą i filtr. Ryb jest w nim zaledwie chyba pięć.
Oczekujesz kuźwa, że w sklepie rybnym będzie jezioro w naturalnym stanie?!
Ja myślę, co niektórym już się we łbach powaliło od tego upału.
Polska to kraj, gdzie każdy dekiel potrafi namieszać. Od lat kupuje karpia w sklepach na święta i nie widzę w tym nic zdrożnego. Ryba ma mieć wodę, powiedzmy odpowiednią temperaturę i tlen w wodzie. Stan jej komfortu, czy se może ona popływać jak w stawie, to mi zwisa. Ona i tak pójdzie pod topór! Nie męczyć, ale też nie walić kretyna!
Ten zbiornik na zdjęciu, to wypasiony, komfortowy przechowalnik, który widuje się w sklepach rybnych wysokiej klasy.
Tu przedstawiono go jako instrument dręczenia żywych stworzeń. Tymczasem jest to jak ośrodek w którym siedzi Trynkiewicz.
Dla mnie to możesz i sam pływać w takim akwarium , to , że Tobie to pasuje nie znaczy , że innym ma pasować. Polska to kraj kretynów a jak ma być inaczej jak rządzą nim kretyni. Jakoś inne sieci sklepów mogą wprowadzać normalną sprzedaż, gdzie w baseniku jest woda i karpie. A nie karpie i trochę wody . (2015/08/10 08:42)
To otwórz pokazowy sklep rybny, gdzie każda ryba będzie miała warunki jak w oceanarium _ choć widzę, że i oceanarium będzie dla ciebie barbarzyńskim cyrkiem. Ciekaw jestem tylko, jak długo twój business pociągnie, kiedy koszty utrzymania tych basenów przerosną twoje dochody. Już sama budowa czegoś takiego cię pokona. Poza tym powtarzam, że to na zdjęciu, to kurort dla jesiotrów. (2015/08/10 18:01)
Piter - masz rację. Jest w Polsce dość problemów którymi należy się zająć natychmiast. Ale widzisz... są świry, co widzą jedynie koniuszek własnego nosa i prędzej pochylą się nad rozdeptanym robakiem, niż nad ludzką niedolą. (2015/08/10 18:02)
To otwórz pokazowy sklep rybny, gdzie każda ryba będzie miała warunki jak w oceanarium _ choć widzę, że i oceanarium będzie dla ciebie barbarzyńskim cyrkiem. Ciekaw jestem tylko, jak długo twój business pociągnie, kiedy koszty utrzymania tych basenów przerosną twoje dochody. Już sama budowa czegoś takiego cię pokona. Poza tym powtarzam, że to na zdjęciu, to kurort dla jesiotrów.
A gdzie ja do cholery napisałem , ze chce sklep zakładać??? Każdy ma prawo do własnego zdania i nie muszę przytakiwać byle głąbom na każdym kroku. To , ze mi się warunki sprzedaży ryb w sklepach nie podobają nie znaczy , że innym też ma to nie pasować, chcą niech handlują. Bo i tak będą trzymac je jak im pasuje (2015/08/10 18:29)
No to po jakiego... kłapiesz dziobem, skoro to nic nie da. Ktoś, kto zakłada taki wątek, a wkleja fotę uzdrowiska, jest chyba nieco poza realiami co nie? A ty do tego dokładasz i się wykłócasz, bo zbiornik za mały... Jak za mały?! Jest wyjątkowo odpowiedni! Jeśli chcecie walczyć z przejawami maltretowania ryb w sklepach, to pokazujcie przykłady o tym świadczące! Bo ten przykład akurat to nietrafiony jest w mordę! (2015/08/10 18:53)
się kłócicie a nie ma o co,zobaczcie sobie galerię założyciela tematu,sam trzyma złowione ryby w siatkach a ekologa będzie udawał,stary sam nie męcz ryb a wtedy będziemy rozmawiać o sklepach i nie pisz mi tylko że trzymanie ryb w siatkach to jest etyczne i ryby się tam czują jak nowonarodzone,lub te żywce co złowiłeś na nie okonie to w czym trzymałeś???? (2015/08/10 19:44)
Ło matko i się pokłócili :). Kedzio nie jest tak źle, a ta ostrzejsza wymiana zdań nie jest potrzebna. Mi osobiście jako wedkarzowi też szkoda takich ryb. Ja bym jej widział najchętniej na wędce jak walczą i dają adrenalinę. No ale coś trzeba jeść, a lepiej z marketu i hodowli niż z łowiska :). (2015/08/10 23:39)
Nie każdy jest wędkarzem. Nie każdy złowi sobie rybę. Niektórzy muszą ją kupić. Ja wolałbym kupić rybę żywą, bo z tymi mrożonkami to wiadomo... Natomiast jak powiedziałem, jeśli ktoś chce udowadniać jakieś mecyje o dręczeniu ryb, niech użyje odpowiednich materiałów. Tylko o to mi chodzi. Tu akurat pokazano wzorzec, według jakiego powinno wyglądać w każdym sklepie. I szlag mnie trafia, jak się ktoś wypowiada mając na uwadze wyłącznie swoje widzimisię, bo akurat jest zboczonym animalsem. Ot, cała prawda. (2015/08/11 15:41)
Kedzio nic nie poradzisz. Ot, cała prawda. Ja rozumiem, że niektórzy mają inne standardy i dla nich to męczenie zwierząt. Ja wychowałem się w mieście, ale moja rodzina pochodzi ze wsi i powiem szczerze jakby taki mieszczuch zobaczył co się ze zwierzętami robi to by przeżył szok.... :) Mowa o rybach, a znajdź taką która kurę ubije, albo krew spuści na czarninę z kaczki, bo to kiedyś kobity robiły, a teraz mało który facet się tego podejmie :))))). Ludzie myślą, że jedzenie rośnie na pułkach w sterylnych warunkach.... Szkoda gadac... Społeczeństwo robi się coraz bogatsze i przez to wygodne i marudne, to mi się wydaje jest sedno sprawy... W sumie jak kupuję od znajomego karasie to też dam 1zł więcej za kg i wolę żeby ryba była wyczyszczona.. Tylko w tym przypadku mam pewność, że towar jest git. (2015/08/11 17:24)
Szkoda, że u mnie na wsi nie widać tego bogactwa społeczeństwa:)))) Problem w tym , ze każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii w jakimkolwiek temacie... (2015/08/11 18:21)
Zboczony Animals ?- gościu zwolnij - jeżeli to jest normalna sprawa to ok- to społeczeństwo się nie zmieni- nie wiem tylko po kut tyle w tych dialogach , złości i nienawiści?-czas stąd zwijać żagle-zły przykład-klata dla ryb w której ryba nie jest w stanie swobodnie się poruszyć?-tłumaczenie , że bardziej meczą kobiety zwierzęta na wsi- no ekstra. Nie analizuję tego , że inne zwierzęta są bardziej, lub mniej męczone. Myślałem, że na nasze ryby patrzymy, nie tylko jak na mięso armatnie,tylko w jakiś sposób czujemy się za nie odpowiedzialni. Nie rozumiem - Ja o dupie, ktoś pisze o zupie. Po co pisać , żeby tylko z kimś prowadzić słowne utarczki- żałuję rozpoczętego wątku-proszę o nim zapomnieć-PRZEPRASZAM-i komentarzy na swój temat sobie wypraszam. Tak łowię na żywca i bardzo to lubię - co nie znaczy , że zdobyczy nie wypuszczam i je męczę w siatce. THE END (2015/08/11 18:53)