Małe dzikie rybki w akwarium.
utworzono: 2011/07/28 20:21
Witam, dzisiaj byłem wraz z kolega pocedzic trochę podrywką w pobliskim ujściu małej rzeczki do wisły. Zastanawiam się, czy ów mały narybek sprawdził by się w akwarium? Mam 20 litrowe akwarium z całym sprzetem(napowietrzacz, filtr, grzałka). Czy utrzymały by mi się w takich warunkach? [2011-07-28 20:21]
jeżeli będziesz karmić to przetrwa, skoro jest to rybka z rzeki to wazne żeby utrzymać temperature taką jaka panuje w rzekach, ale wydaje mi się że temperatura pokojowa spokojnie wystarczy takze grzałki nie instaluj
a i jeszcze ważne żebyś w tym 20L nie miał za dużo ryb i najlepiej nie mieszać ryb typowo akwariowych z rzecznymi [2011-07-28 20:29]
Ok, a jeśli przykładowo te małe leszczyki podrosną i będe je chciał wypuścić na wolność, czy przeżyją? Zmiana warunkow moze im się nie spodobać. [2011-07-28 20:41]
Ok, a jeśli przykładowo te małe leszczyki podrosną i będe je chciał wypuścić na wolność, czy przeżyją? Zmiana warunkow moze im się nie spodobać.
Ee tam, pewnie że przeżyją. Zresztą jak byłem młody też hodowałem dzikie rybki ale były to szczupaczki i okonki. A jak skubane za bardzo podrosły to je wypuszczałem do różnych stawów. PS. Tylko pamiętaj żeby Cie nie złapali z tym narybkiem bo będziesz mieć kłopoty, zresztą przy wypuszczaniu też.
[2011-07-28 21:32]
A i żadnych grzałek, możesz dać im tylko bąbelki;) No i nie wpuszczaj ich do rybek akwariowych bo te mogą się nabawić jakiś chorób.
[2011-07-28 21:34]
Ja kiedyś trzymałem w akwarium karaski.Wyblakły,ale wigoru im nie brakowało.Hodowałem je dość długo,ale karaś to karaś-silna ryba.Tak jak napisał kolega frankozola,nic dodać,nic ująć.Miałem je z różnymi rybkami typowo akwariowymi.W przeciągu trzech dni od wpuszczenia karasków,akwariowe padły.Karaski oczywiście miały się dobrze:) [2011-07-28 22:15]
Ja w wiadrze miałem z 20 karasi, takich 10-15 cm i słonecznice.. Zamontowałem tylko im tam filtr z akwarium. Ryby przeżyły długo, tylko trzeba było często wodę wymieniać (mocno srają. :D), bo się filtr zatykał. Mój kolega miał w akwarium karasie na całą zimę, nawet mu się tam małe pokazały. ;)..
[2011-07-29 08:50]
Witam, dzisiaj byłem wraz z kolega pocedzic trochę podrywką w pobliskim ujściu małej rzeczki do wisły. Zastanawiam się, czy ów mały narybek sprawdził by się w akwarium? Mam 20 litrowe akwarium z całym sprzetem (napowietrzacz, filtr, grzałka). Czy utrzymały by mi się w takich warunkach?
Owszem ryby słodkowodne nasze rodzime, przeżyją w akwarium. Tyle że twoje 20 l. to troszkę za mało tam na maksa 5-6 rybek i to bardzo małych utrzymasz, ale one zbyt szybko z niego wyrosną. Jeśli weźniesz ryby rzeczne to pamiętaj że musisz im stworzyć podobne warunki nurt i temperatura od 4 do 10 max 15 (te które występują też w jeziorach wytrzymają do 22). Tak więc grzałka napewno odpada a nawet chłodzenie wody wchodzi w grę.
Ja swego czasu w akwarium 330l. trzymałem płotki i karasie na żywca. Miałem też szczupaczki i okonie, krasnopiórki, kiełbie, sumiki karłowate. Wszystkie przeżyły tylko wtedy gdy chodził filtr, choć raz szlak trafił całą populację mimo pracującego filtra bo woda podskoczyła do 25 stopni (było upalne lato).
Napewno nie możesz ich przekarmiać, i raczej podawać tylko naturalny pokarm. Karmienie 3 razy w tygodniu wystarczy i pozwala utrzymać czystość w akwarium. Wystrzegaj się chleba bo woda szybko skwaśnieje.
Do takiego jak twoje akwarium to proponował bym; ciernika, różankę, stynkę, słonecznicę. Bo inne ryby są za durze do niego
[2011-07-29 18:48]
TEMAT PRZENIESIONY:
Małe dzikie rybki w akwarium II | utworzono: 2011/08/07 16:22 | |
MacksonWitam, ostatnio pytałem czy jest możliwe trzymanie małych dzikich rybek w akwarium wyłowionych podrywką, założyłem więc takie akwarium w którym trzymam 5 rybek i najśmieszniejsze jest to, że nie wiem co to za gatunki. Wyróżniam 3 rybki jednego gatunku, przypominają budową małe leszczyki i po wyłowieniu ich lekko mieniły się na niebiesko, kolejny gatunek to dwie rybki strzelistej budowy ciała które lubia przesiadywać pod sztucznym drzewkiem w akwarium. Wszystkie najczęściej pływają stadnie i akceptują się nawzajem. Zamieszczam zdjęcia opisanego narybku i mam nadzieję że pomożecie mi rozpoznać co to za rybki;) Pozdrawiam! odpowiedz cytuj zgłoś naruszenie | ||
#319029 | wysłano: 2011/08/07 16:26 | |
---|---|---|
Macksonmałe leszczyki? odpowiedz cytuj zgłoś naruszenie | ||
#319030 | wysłano: 2011/08/07 16:28 | |
Mackson? |
Jak byś mógł to zrób trochę wyraźniejsze zdjęcia tych innych rybek . Te co widać to mi się wydaje że to leszczyki , jednak te drugie to raczej (słabo widać) płotki , lub jazie , ale powtarzam słabo widać . Nie są jeszcze wybarwione więc jedynie po ułożeniu płetw i łuskach coś można wywnioskować , bo te cechy raczej ryby mają od urodzenia .
Co do hodowli to radził bym (jak koledzy radzą ) nie stosować grzałki , akwarium również nie może stać w zbyt nasłonecznionym miejscu . Dobrze jest umieścić je w najchłodniejszym i widnym pomieszczeniu (ale to niekonieczne , jednak operacja słońca nie powinna być zbyt duża) . Sztuczne oświetlenie jak najbardziej , tylko należy pilnować cykli długości dni zmieniających się wraz ze zmianą pory roku . Karmimy tym samym co rybki akwariowe i oczywiście nie przerybiamy akwarium . Należy zastosować napowietrzanie i jeżeli złowione są w rzece to napowietrzanie powinno być dosyć intensywne . Spokojnie do pierwszych mrozów możesz ich trzymać i może przez zimę . Następnie kiedy podrosną i przy wypuszczaniu musisz z powrotem przystosować ich do warunków rzecznych , a mianowicie przed wypuszczeniem pomału (może to być w worku foliowym nad wodą ) zmieniamy wodę na rzeczną i oczywiście wyrównujemy temperatury . Coś podobnego jak się zarybia narybkiem rzeki . [2011-08-07 17:15]Są to różanki,ryby chronione,wrzuc do akwarium małże,może rybki się rozmnożą,a najlepiej wypuśc je z kąd je pozyskałeś. [2011-08-07 17:26]
Na dwóch pierwszych fotach są różanki ,na trzecim jest czebaczek amurski.
[2011-08-07 17:30]
Ok, dobrze że koledzy uświadomiliście mnie o tych różankach, są to rybki chronione więc jutro je wypuszcze. Czebaczki zostawię, a jeśli na podrywke jeszcze jakies złowie to moze je weznę. A właśnie, bo jak ostatnio bylem na podrywce to z kolega wyłowilismy małe strzeliste rybiątko z pokaźnymi już ząbkami, sprzeczamy się co to moze być, czy mały sandacz, czy może szczupak? Jak jutro cos takiego bede miał to zrobię zdjęcia i podeślę je tu, sami ocenicie;)Pozdrawiam! [2011-08-07 18:46]