Łuski

/ 6 odpowiedzi
Proszę kolegów o poradę czym najlepiej zeskrobać łuski lina,ostatnio złapałem lina i nożem ani rusz.Pozdrawiam.
użytkownik6337


Z tego co wiem, to lina się nie skrobie z łusek, tylko jak go wypatroszysz to obtocz go w pieprzu i soli, wstaw do lodówki żeby sól się "wżarła" i wtedy na patelnię :). Tylko jak jesz to tą skórę po prostu "zedrzyj" i uważaj na ości :). (2009/07/14 15:33)

Burza


Lina jak najbardziej można skrobać. Będąc na mazurach poznałem sposób, który zdradzili mili rybacy z dziada pradziada, więc... skrobie się widelcem!!! Trzeba tylko skrobać pod lekkim skosem do linii ryby i łuski pięknie spadają, i nie trzeba zdzierać skóry, ,która dla niektórych jest przysmakiem. (2009/07/14 19:43)

KYLON


NIE!!!!!!!LINA SIĘ NIE SKROBIE,SKÓRKA Z TEJ RYBKI JEST NAJSMACZNIEJSZA.JA ROBIĘ TAK.RYBĘ OPATROSZYĆ NASTĘPNIE BIORĘ SPORO SOLI I MOCNO WCIERAM W LINA NASTĘPNIE WYCIERAM OD RAZU RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM I SÓL I TEN ŚLUZ I JESZCZE RAZ WYCIERAM NOWYM RĘCZNIKIEM.JAK NA SKÓRCE NIE BĘDZIE ŚLUZU PRZECINAM WZDŁUŻ NA DWIE CZĘŚCI-LEPIEJ SIĘ SMAŻY.OBTOCZYĆ W MĄCE I NA PATELNIE.SKÓRKA JEST SUPER.SMACZNEGO (2009/07/14 20:44)

użytkownik6499


Tak lina nie trzeba skrobać (podobnie jak węgorza ) jego łuska składa się z tkanki tłuszczowej ,jedynie solą pozbywamy się nadmiaru śluzu . I skóry nie zrywaj , odpowiednio przyprawiona jest pyszna lecz to już kwestia gustu . (2009/07/14 21:30)

Burza


Każdy robi ja chce, kolega richat1967, pytał więc napisałem mu jak można bez problemu i bardzo szybko pozbyć się łusek z lina. (2009/07/14 22:01)

użytkownik11976


ja nie skrobe lina z łusek ponieważ jest ich mało i są małe a jak jem go po usmazeniu to ich nawet nie czuć, tak samo robi się z sumem, z resztą każdy robi jak chce. (2009/07/15 13:48)