Ludzie bez twarzy
utworzono: 2009/10/29 10:21
Przy okazji moich małych potyczek na tym portalu z niektórymi osobami gdzie tu w tym miejscu niektórych serdecznie pozdrawiam, zauważyłem że ludzi nawiedzonych jest sporo i ten portal to udowadnia, nazwałem ich ludźmi bez twarzy, jak wspomniałem żadnej twarzy, żadnego choć śladowo ciekawego artykułu, żadnych zdjęć z wypraw wędkarskich, żadnych znajomych jednym słowem żadnej prezentacji własnej osoby, dużo natomiast do powiedzenia na forum z krytyką na czele ukrywając się pod płachtą rzekomej anonimowości.
Mówię tu tylko o ludziach szukających kwadratowych jajec którzy nie potrafią lub nie chcą co i tak przynosi ten sam efekt być pełnowartościowymi członkami tego portalu po co tu są żeby mącić wodę?
Wśród moich znajomych też znajdzie się dwie lub trzy osoby które widnieją bez twarzy i nie ukrywam że jest to da mnie dyskomfort posiadania tego typu znajomych lecz mam nadzieje że niedługo się to zmieni, jeśli nie istnienie ich w moim profilu będzie stało pod znakiem zapytania jaki to widnieje w awatarach.
Mnie osobiście trudno jest traktować taką osobę poważnie lub próbować obdarzyć ją zaufaniem. Oczywiście że nie ma wymogu umieszczenia swojego awataru lecz chciałbym zauważyć że nasz portal to nie jest jakieś forum o znoszeniu jajek tylko społecznościowy portal, powiem koleżeński portal w którym to dzielimy się informacjami pokazujemy swoje osiągnięcia w postaci fotek itd u tych ludzi o których mówię niestety tego nie ma.
Nie chcę się w swym wątku odnosić do kogokolwiek personalnie żeby nie odebrał tego jako przytyk skierowany ode mnie wyłącznie do swojej osoby, choć nie ukrywam że to tego typu refleksji skłoniły mnie wypowiedzi pewnych osób w ostatnich dniach przeglądając forum głownie "społeczność" oraz "wiadomości" lecz pozostawiam to do przemyślenia przez nas Wszystkich.
Mam prośbę zatem do kolegów o zmienienie swoich awatarów pozostawianie ich bez zmian świadczy o waszych nieuczciwych zamiarach co do reszty społeczności takie oczywiście jest moje zdanie i Ja takich osób nie będę traktował poważnie i Wam koledzy z twarzą proponuje robić tak samo.
[2009-10-29 10:21]
Na każdym forum zawsze znajdą się jakieś Trole siejące zamęt ,by wzbudzić zainteresowanie swoją osobą .Nie jest to problem tylko tego forum,ale inne fora z tym walczą ponieważ wiele osób nie chce się wypowiadać ponieważ nie chcą się dochodzić .Myślę że redakcji powinno na tym zależeć by panowała tu przyjazna atmosfera .Tak jak już gdzieś wcześniej napisałem jeśli się tu atmosfera nie poprawi to wsunę z tego forum wszystkie moje posty i wam koledzy proponuje to samo . [2009-10-29 10:59]
Nie popieram anonimowości . Osoba chcąca wyrazić swe poglądy powinna przedstawić swoje poglądy w sposób jasny , zrozumiały i czytelny dla odbiorcy .Człowiek postępujący inaczej to często bohater zza plota i zwykły manipulator . [2009-10-29 11:45]
Zgadzam się.Zawsze intrygowało mnie to, że ludzie mają tyle jadu w sobie .Forum to cudowne miejsce na tzw. "odlew swojej osobowości ". Przeważnie od takich ludzi wieje zawsze pesymizmem , zawsze na nie , zaproponować konstruktywną dyskusję już nie są w stranie....ech ... trole... [2009-10-29 11:48]
do mnie tez sie czepia taki jeden anonimowiec bez twarzy od dluższego czasu . I za kazdym razem prawi mi " komplementy" z tego miejsca pozdrawiam andreasso czy jak mu tam [2009-10-29 11:54]
Ja zaczynam mieć serdecznie dość tego portalu i coraz bardziej żałuje, że polecałem go znajomym choćby do poczytania. [2009-10-29 14:49]
Zdecydowanie zgadzam się z opiniami na temat ludzi bez twarzy. I choć mnie nikt na razie nie nęka jestem przeciwnikiem anonimowości. Ostatnio dostałem pytanie na pw co ja robie że mam dużo punktów. Wszedłem na profil nadawcy i co? Nic ani zdjęcia ani informacji z jakiego koła ani z jakiej miejscowości. Żadnych wpisów, zdjęć itp. Co odpowiedziałem. Najpierw swoje dane i zdjęcie i będziemy rozmawiali. Pozdrawiam. [2009-10-29 15:27]
norbiko1 - masz w zupełności rację i zgadzam się z innymi opiniami zamieszczonymi powyżej. Jedankże są jeszcze ludzie, którzy przesadzają w drugą stronę, bo co mozna sądzić o takich, gdzie avatary są z libacji, fotomontaże i inne. [2009-10-29 15:48]
A u mnie jeden "bohater"swojego czasu wszystkie moje zdjęcia ocenił na 1,poprosiłem o argumentowanie niskich ocen - pomogło? - łatwo zgadnąc:)
Niestety do takich zachowań trzeba się przyzwyczaic,na innych portalach( niekoniecznie wędkarskich ) jest to samo i jeszcze żadna redakcja nie poradziła sobie z takimi praktykami. [2009-10-29 16:26]
withanight88 Nie szukam zaczepki się ciebie i nie mam zamiaru kogokolwiek obrażać. To ze między nami jest wymiana zdań taka a nie inna ,to jak wszędzie nawet w rodzinie się zdarza. Trzeba tu podkreślić że dyskusja w odmiennym rozumowaniu do tego doprowadza . Natomiast ważne jest aby się odbywała w miarę kulturalnie , bez zbędnych obelg i co najgorsza co można tu zauważyć przekleństw . Jeszcze jedno nie toleruję łudzi kiedy jest zażegnane między dwojga kolegów nieporozumienie ,ale dalej się przedstawia i wypomina . Nikt nie jest nieomylny . ale jeżeli spór się skończył to po jakiego ciągnąć to dalej . Najgozej jak jeszcze osoba trzecia się wtrąci to już jest meksyk .Pozdrawiam
[2009-10-29 17:17]
Popieram norbiko1. Hektores .Najlepiej to skomentował .nic nie można więcej dodać.Pozdrawiam .
[2009-10-29 17:33]
Ja uważam że jeżeli ktoś zabiera głos w dyskusji lub pisze blogi to powinien swoje wypowiedzi podpisać wizerunkiem . Jest to w dobrym tonie i świadczy o dobrych intencjach . Nikogo nie można zmusić do ukazania wizerunku , ale jeżeli kogoś stać na wyrażanie swojego zdania to niech się do tego przyznaje i podpisze własnym wizerunkiem . A jeżeli już brak mu odwagi , to chociaż jakiś inny wizerunek niech umieści ( jako wyjątek nie całkiem fer) bo puste okienko to od razu wydaje się podejrzane i wpisy mogą być nie prawdziwe i obrażające nas , bo dlaczego mamy komuś wierzyć i traktować poważnie jeżeli nikt do danej wypowiedzi się nie przyznaje (brak wizerunku oznacza że ten ktoś jest nikim) Powinniśmy z takimi kolegami nie dyskutować , ani ich oceniać do chwili kiedy nie ukarzą swojego wizerunku . To wiele od nas zależy czy takich kolegów będziemy tolerowali czy nie. Moja propozycja jest taka że jak nie chce pokazać się to niech tylko czyta wiadomości w tym portalu , a jeżeli chce jednak brać czynny udział to niech jednak pokaże się . [2009-10-29 17:40]
Kaziu masz rację zgadzam się z tobą. Tylko trzeba jeszcze stwierdzić ,czy zdjęcie jest autora wpisu. Każdy może dodać co chce Niema pewności czy jegomość to ta osoba która jest na foto i uczestniczy w dyskusji ,i tu tkwi problem i myślę ze ciężko go rozwiązać . Powinno się organizować spotkania czy też wspólne wyprawy na wędkowanie . gdzie można się bliżej poznać . Jestem pewien ze po takich spotkaniach więcej by było zrozumienia a mniej nieporozumień .Pozdrawiam . [2009-10-29 18:12]
Kolego podszywanie sie pod czyjś wizerunek jest karalne i prędzej czy później właściciel takiego wizerunku upomni się o prawa autorskie i o podszywanie się pod niego . To co zostało napisane ukazuje się w całym Internecie i kiedyś właściciel się znajdzie , ale nie chciał bym być w skórze tego co to zrobił. [2009-10-29 18:40]
Kolego Kaziu . Przecież są tacy ludzie że nie są świadomi swojego czynu . Potrafią czasami namieszać i to nieżle . No ale każdy ma może mieć swoje zdanie .Zresztą można się wypowiadać w rozmaity sposób .Pozdrawiam [2009-10-29 18:59]
To że ktoś nie ma zdjęcia nic nie znaczy są powody dla których ich nie umieszcza i to trzeba uszanować ja nie podałem specjalnie swojego nazwiska i mam do tego prawo.
To że ktoś wstawi zdjęcie nie znaczy że będzie od razu grzeczny i wiarygodny
są portale gdzie na takie rzeczy nie zwraca się uwagi
Rolą moderatorów jest wyłapywać czarne owce i za drzwi z nimi
ban na IP i koniec zabawy [2009-10-29 19:10]
O konkretnych danych takich jak nazwisko nikt nie mówi a wizerunek wcale nie musi być ujawnianiem danych osobowych . Przecież jeżeli ktoś coś pisze to powinien być świadomy tego co pisze i taki wizerunek dopinguje do poprawnego zachowania , chociaż po to aby nikt kto nas rozpoznaje nie miał pretensji a jak będzie miał to przecież mamy demokrację i nie powinniśmy się bać własnych wypowiedzi. Moderatorzy są po to aby nie stosowne zachowanie zwłaszcza słowne (wulgaryzmy i odnośniki do nich) eliminować. Na innych portalach moderatorzy mają ostrzeżenia w postaci punktów i po zgromadzeniu iluś tam delikwent jest usuwany z portalu. [2009-10-29 19:31]
Wielu wędkarzy nie lubi ujawniać swojej twarzy a sami wiecie ,wstydzą się,albo mieli kiedyś kłopoty i nie chcą się ujawniać powodów jest tyle ilu ludzi .Ja to że ktoś nie pokazuje swego wizerunku szanuje ,to jego wybór > Dla mnie ważne jest co pisze i jak ja go odbieram w sunie nie jest laską z PLAYBOYA bym go podziwiał
to oczywiście żart [2009-10-29 20:30]
Koledzy , nie chcę być ani sędzią , ani katem , ale chyba z tymi kłótniami powinniśmy sobie dać spokój .
Głupio mi było przed gronem dzieciaków w klubie, kiedy pokazałem im tak bardzo zachwalany społeczny portal. Na wiadomościach kłótnia, na społeczności kłótnia i co dalej? [2009-10-29 20:33]
Zgadzam się z Waszymi wypowiedziami, na pewno lepiej się rozmawia z kimś kogo "widzimy". Nie możemy jednak wymagać na siłę, aby ktoś zaprezentował swoją podobiznę bo nie ma takiego obowiązku. Gro osób na portalu pozostaje anonimowo. I to chyba jest problem, można znaleźć gości bardzo tajemniczych.Przedstawiają się bardzo krótko np. wędkuję od zawsze, napiszę później, interesuję mnie wędkarstwo itp., podejrzewam, że to konta niejako fikcyjne, przy których zero wpisów, zero postów czy artykułów. Jest jeszcze tak, że osoby zajmują ważne stanowiska (lub ktoś z rodziny) i nie ujawniają się nie chcąc narażać siebie i bliskich na szykany - a wiecie co można na takim forum wypisywać. Wspominam o tym, gdyż kiedyś temat był poruszany na naszym forum i dostałem od kilku osób takie wyjaśnienie powodu nie ujawniania się. Ja im wierzę, zresztą w końcu nie fotka o nasz świadczy, można ocenić (powierzchownie) osobę m.i. po jej wypowiedziach, stosunku do drugiego człowieka etc.
Pozdro ...
Kazik - masz racje po to są moderatorzy, obiecuję, że wszelkie przejawy niestosownego zachowania będą kasowane.
No chyba, że ktoś jest przeciw .................
[2009-10-29 20:35]
Wiadomo, że Ci którzy zamieścili swoje zdjęcia i wpisy w których można się o nich wiele dowiedzieć będą bardziej uważać na słownictwo. Mają więcej do stracenia, mogą zostać rozpoznani nad wodą czy na zebraniu koła. A Ci bez twarzy są nieuchwytni i sieją zamęt. [2009-10-29 20:49]
Moderatorzy mają uprawnienia jedynie do kasowania(ukrywania) postów i tematów. Wydaje mi się że to dość niewielkie spectrum możliwości jeśli celem naszej "działalności" jest zachowanie porządku na forum. Moim zdaniem, żebyśmy rzeczywiście mogli kontrolować kłótnie i inne rzeczy, które na forum nie są mile widziane powinniśmy dostać jeszcze kilka możliwości- edycja postów/ nazw tematów i ostrzeżenia dla użytkowników to minimum.
A co do wyłapywania osób "do usunięcia" to może to zrobić każdy- pisząc odpowiedniego maila do redakcji, jak np. ja uczyniłem w sprawie naszego kochanego Puynka ;)
Pozdrawiam! [2009-10-29 20:51]
I tu się kolego z Tobą nie zgodzę ,kiedyś napisałem taki artykuł
za który nikt z mego koła nie miał mi nic do zarzucenia
bo jeśli krytyka jest konstruktywna to nie ma się czego obawiać
wręcz przeciwnie
[2009-10-29 21:55]
A mnie śmieszy ukrywanie wizerunku czy nazwiska. Mam tu swoją gębę w dziesiątkach odmian, imię i nazwisko. Moimi danymi osobowymi handlowano 10 lat temu, np banki, operatorzy telefonii komórkowej czy inne instytucje, śląc mi później różne reklamówki czy inne duperele. Więc już moje dane dotarły tam gdzie miały dotrzeć i śpię spokojnie. Jak wpiszę w google swoje nazwisko to też trochę wyskoczy a osobą publiczną nie jestem. I śmieszy mnie to że ktoś jest na stanowisku, więc nie zalogował się z nazwiska. To co WĘDKARSTWA się wstydzi????
To przecież nie jest portal złodziei czy kłusowników, więc czego się wstydzić?
Ale lepiej pluć na innych anonimowo... Nie mam zwyczaju kłócić się tutaj z nikim, wyrażam swoje opinie jasno i otwarcie i tego wymagam od innych. A anonimy po prostu ignoruję co i wam polecam. Pozdrawiam. Jacek Barczak [2009-10-29 22:17]