Jeszcze nie mam sprzętu, ani niczego do połowu karpi. Mieszkam w Bydgoszczy więc najbliżej mam na Lisi Ogon gdzie pływają ładne karpie, widziałem jakie tam wyciągają. Bardzo mi się spodobało to łowisko ale nie wiem jak, na co i z jakim sprzętem najlepiej tam łowić karpie. Moglibyście mi coś poradzić?
kol igi335 na łowisku lisi ogon nigdy nie byłem ale moge ci ogólne wskazówki sprzętowe udzielić bo karp z lisiego ogona chyba nie różni się zbytnio od karpi z innych komercyjnych wód. A więc każdy karpiarz powinien posiadać matę karpiową do odhaczania ryb to jest podstawa gdy ryby wypuszczasz.na wielu wodach mata jest poprostu wymogiem i bez niej cie nie wpuszczą na łowisko.nie wiem czy na lisim ogonie jest wymagana ale lepiej mieć. Drugą podstawową rzeczą jest duży podbierak.Z tego co czytałem po rużnych forach okazy 10-15kilowe nie są tam czymś niezwykłym a więc i podbierak musi bć na tyle obszerny aby takiego karpia zmieścić myśle że o ramieniu 80-90cm powinien wystarczyć. Następną konieczną rzeczą jest wędzisko. Na duże kilkunasto kilowe miśki potrzeba dobre i wytrzymałe wędzisko najlepiej 2 lub 3 częściowe o dł 330-390cm i krzywej testowej 3lbs (czyli wyrzut ok 110gram) . Również kołowrotek busi być mocny ,pewny i niezawodny .Najlepiej jakby mieścił 200-300 m żyłki 0,30mm ,dobrze aby posiadał też wolny bieg. W przypadku kołowrotka bez wolnego biegu musisz poluzować chamulec w kołowrotku poto aby ryba ci nie wciągneła wędki do wody. Żyłka jak już napisałem 0.30mm powinna wystarczyc. (2010/10/25 16:55)
~Jarek11 bardzo dobrze podpowiedziałeś od czego zaczynać ja dodam tylko że przyda się jeszcze klinik który też jest wymagany na wielu wodach komercyjnych choć ja popieram jego stosowanie wszędzie tak dla zasady:) (2010/10/26 14:36)
Mata -minimum 45-50zł Podbierak -min 60-80zł Wędki (za 2 szt) -min 120-150 zł Kołowrotki (2 szt)- min 250-300 zł na tym nie wolno oszczędzać, bo kilku/nasto kilowe karpie to nie byle płoteczki czy leszczyki które wyciągniesz na byle co. żyłka -około 55 zł (na 2 kołowrotki) inne pierdoły niezbędne do wędkowania -(podpórki ,sygnalizatory mechaniczne ,plesionka na przypon ,haki ,krętliki ,ciężarki )-ok 100 zł nie mówię już o przynętach ,zanętach.
Ogólnie wędkarstwo karpiowe nie jest tanim sportem . (2010/10/27 13:48)