Łowisko w Grotnikach - Krzemień

/ 20 odpowiedzi
Witam,

Panowie, a czy któryś z was odwiedził ostatnio łowisko (staw) w Grotnikach Krzemień.
Kiedyś jeździłem tam i trafiały się karpiki takie 2-3 kg., ale dawno tam nie byłem i jestem ciekawy czy coś tam się jeszcze ciekawego dzieje :) ?
roobcio

Dniówka kosztuje 30 albo 35 zł. Nie pamiętam. I najważniejsze- wędkować wolno tylko od 1 czerwca (mowa o osobach nie należących do koła w Grotnikach). Czyli miejscowi wyłowią wiosenne zarybienia a jelenie spoza koła zrzucą się na zarybienia wiosenne przyszłego roku... (2013/01/31 10:45)

tomas-23

Niestety ale tego typu sytuacje są na wszystkich małych zbiornikach, zaraz po zarybieniu miejscowi wszystko wyławiają a później to można sobie posiedzieć nad wodą w ciszy i spokoju.
Ja w tym roku będę opłacał kartę w Łodzi i z tego co się orientowałem to ten staw jest również w wykazie łowisk.
Parę razy bym się tam wybrał z synkiem więc jestem ciekawy czy coś się tam dzieje, bo przecież wszystkiego z zarybienia nie wyłowią. (2013/02/02 12:38)

roobcio

Powodzenia, ja nie dam się w balona robić... A za 35 zł dniówki wolę na Licheń jechać i nałowić się do bólu, pozdrawiam ;-) (2013/02/02 22:16)

pikolo1960

kolego cos sie chyba zle orientowales bo niestety tego zbiornika w zadnym wykazie Lodzi niema to lowisko specjalne dla czlonkow kola w grotnikach (2013/02/03 18:14)

roobcio

Zgadza się, dla członków koła, a dla wędkujących spoza koła 35 zł dniówka do opłacenia u skarbnika. (2013/02/03 18:42)

tomas-23

Zerknijcie tu:

http://www.pzw.org.pl/35/cms/2311/wykaz_wod (2013/02/05 18:57)

pikolo1960

Kolego tomas-23 no wiec sam widzisz ze Grotniki miedzy innymi

jest stawem uzytkowanym przez konkretne kolo czyli nr 43 :) a nie wszystkie kola w lodzkim:)

(2013/02/05 19:46)

krystian252

To tak zwane wykluczone łowiska nie ogólnodostępne. należą tylko do koła które mu podlega coś na zasadzie zalewu w Strykowie. (2013/02/05 23:42)

roobcio

To tak zwane wykluczone łowiska nie ogólnodostępne. należą tylko do koła które mu podlega coś na zasadzie zalewu w Strykowie.

Krystian, to nie "wykluczone łowisko" tylko tak zwane dziadostwo, cwaniactwo itp. Rozumiem, że opłata dodatkowa, ale czemu od 1 czerwca???
(2013/02/06 14:32)

krystian252

Robert tylko dlatego że szukają jeleni którzy wpłacą kasę, nic nie złapią bo już nic nie będzie poza drobnicą a od czerwca po malutku zaczynają się wakacje jest tam sporo wczasowiczów na działeczkach więc chcą nabić kabzy na nich, a na jesienne zarybienie skąd mają wsiąść? Tylko można powiedzieć jedno wielkie dziadostwo,cwaniactwo nic więcej. (2013/02/06 21:34)

roobcio

Dobrze gada, polać mu :-D
A na poważnie, moja noga więcej w Grotnikach nie stanie... (2013/02/06 22:56)

tomas-23

A moja noga może i tam będzie, ale na grzybach. (2013/02/07 20:10)

michalzgierz1989

Ja nigdy tam nie Łowiłem :) tylko co najwyżej rekreacyjnie Rowerkiem nad ten staw się jeździ po drugiej stronie ulicy jak jest ciepło też widać że Pływają Ryby, a tak na Marginesie za tym zbiornikiem od Ulicy kawałek dalej jest jeszcze jeden ale nie wiem czy to do działkowicza należy bynajmniej też Linda przez niego przepływa :) a w samej Rzece przy Kąpielisku były Kiełbie,Okonie,Ślizy,Raki nie wiem czy coś jeszcze w tym stawie pozostało bo zawsze spuszczają wodę i Ryba płynie rzeką właśnie do Stawu w Grotnikach (2013/02/27 20:38)

krystian252

michalzgierz1989 jeśli mówisz o tym stawie z kąpieliskiem nad Lindą, to jakieś 3 lata temu widziałem piękne stadko karpików dość sporych :) koło spustu wody. (2013/02/28 01:18)

michalzgierz1989

Kąpielisko ogrodzone to jest tylko jedno na Lindzie :) więc myślimy o tym samym :) ale przed Kąpieliskiem są zbiorniki przeciw pożarowe więc pewnie Ryba tam jest i jak jej się uda zwiać to trafia do Kąpieliska :) ale Kawałek za tym "Krzemieniem" jak rzeka już wypływa z niego to nie opodal jest następny staw :) ale ogrodzone :) (2013/03/02 14:17)

roobcio

Witam. Potrzebuję informacji do kogo należy teraz staw w Grotnikach. Słyszałem opinię, że do PZW Mazowsze, od kiedy Warszawa przejęła Łódź. Ale w wykazie wód PZW Mazowsza nie ma tego stawu. Dzwoniłem do nadleśnictwa Grotniki i tam też nie potrafili mi udzielić informacji kto teraz zarządza tym stawem. Czyli wynika z tego, że wystarczy zwykła karta wędkarska by móc tam wędkować? (2019/11/19 09:23)

Sith

Skontaktuj się z urzędem gminy w Zgierzu, oni powinni udzielić Ci autorytatywnej odpowiedzi. Nie sądzę, żeby to była bezpańska woda, a brak zgody właściciela lub dzierżawcy może być kosztowny. (2019/11/19 11:50)

roobcio

Dzwoniłem do urzędu gminy. Powiedzieli mi że PZW Łódź wypowiedział umowę. Ale PZW Mazowsze na dzień dzisiejszy nie zawarł z nimi żadnej umowy. Ale najśmieszniejsze jest to, że uzyskałem informację, że umowa gminy Zgierz z PZW Łódź była bezprawna, bo do gminy Zgierz należy tylko jaz na rzece, a do skarbu państwa należy rzeczka która przepływa przaz staw.A staw nie ma właściciela z punktu widzenia prawa... Polska to piękny kraj...
Niedługo uderzam tam na szczupaka :-) (2019/11/19 14:31)

Sith

(...)Polska to piękny kraj...
Niedługo uderzam tam na szczupaka :-)
Jaki Pan Prezes, taki Kraj...
Twoje ryzyko. Napiszesz później jaki mandat Ci wlepili?
(2019/11/20 06:28)

roobcio

Dla spokojnego sumienia zadzwoniłem do PZW Mazowsze. Naczelnikowi wydziału zagospodarowania wód i geodezji zadałem niezłą zagwozdkę. Ostatecznie stwierdził, że staw należy do nich bo rzeczka Linda przepływa przez ten staw i ma połączenie z Bzurą czyli leży w obwodzie Bzura1. Ale takiej 100% pewności w jego głosie nie wyczułem :-)
Generalnie na żadnej mapie nie widziałem żeby Bzura miała połączenie z Lindą... (2019/11/20 14:32)