Łowisko specjalne pytania o budowę

/ 29 odpowiedzi
kedzio

Madmax - nie doradzaj chłopu jeśli nie masz pojęcia o takich sprawach. Ten wykopie se kanał i staw, rozgrzebie brzeg rzeki i wpędzi się w poważne kłopoty, a ty wtedy będziesz się z niego śmiał.

PS:

Panie moderatorze. Uważam, że wypowiadam się na temat i bardzo konkretnie, nie rozumiem więc pańskich sugestii.  Chyba, że nie do mnie były kierowane.

Połamania.

(2013/10/20 23:02)

pawelz

A ja troche inaczej. O jakim 2ha stawie mowimy ?. 2ha to jest laki.
Czyli 20000m2. Zakladajac ze wokol stawu trzeba jakos sie przemieszczac wezmi 2m pas ladu.
Zalozmy ze laka ma 141x141m. Czylo sam pas zajmie 4x141+4x137=4x278)=1112. A mysle ze to i tak niedoszacowana powierzchnia ladu wokol stawu. Nie daj boze, zeby trzeba bylo to ogrodzic, bo wtedy pas zrobi sie nie 2m a co najmniej 5.
Policz kolego, ilu masz zamiar wpuscic wedkarzy, ile chcesz wziosc za 1 dzien lowienia i co za to moga miec.
Dam Ci przyklad podobnego lowiska na ktorym kiedys lowilem. Co prawda to 3,5h, ale masz mniej wiecej poglad.
Wyrobisko po kopalni piachu zarybione teczakiem, glowacica i chyba potokowcem. Lowic mozna bylo na spinning i muche. Koszt 35 zl dziennie. Wolno bylo zabrac 3 ryby. Niestety lowiska juz nie ma :(. Nie dalo rady. A teraz policz ile Tobie zaplaca za dziure w ziemi na srodku laki. Ryby w takim miejscu to pewnie bialoryb i drapieznik, z pewnoscia mniej atrakcyjny wedkarsko niz lowsosiowate.
Wokol mojej nmiejscowosci bylo kilka podobnych lowisk. Niestety wiekszosc juz nie ma. Jedno zamkneli, bo .... kradli gosciowi ryby. Pamietaj, albo bedziesz sam pilnowal dzien i noc albo musisz zainwestowac w ochrone. Inaczej po sezonie nie doliczysz sie polowy ryb. (2013/10/21 09:31)

VodoPL

Witam panowie, widze tu podzielone zdania,  sytuacja wyglada tak ze nie uparlem sie na ten staw na  gwalt bo nie mam  z czego zyc tylko otwieram interes na wiosne i chialbym jakos zainwestowac kase w cos dodatkowego i takim dodatkowym byl by staw, zdaje sobie z tego spawe ze to nie jest takie hop siup, myslalem juz tez, jak to kolega wyzej napisal o zzakupie koparki bo koszt wykopania stawu = koszt zakupu koparki. moze przez pierwsze 2 lata bede dokladal bo to sie nazywa inwestycja ale wiem ze przyjdzie czas ze zarobie.Uwazam ze amatorzy lowienia sie zawsze znajda, ryby mam z kad brac duze male, do 2,5 kg.glownie karpie. Mi barziej chodzilo o to zeby mi ktos powiedzial od czego zaczac. gdzie zlozyc papiery jakie papiery itp.
ps. jakos nic mnie nie zniechecilo, podchodze do sprawy tak ze kto nie ryzykuje ten nie ma! 
Pozdrawiam!  (2013/10/26 08:06)

kedzio

Jako że nie chce mi się tego tematu drążyć, poszperałem i odsyłam cie tam, gdzie wszystko wyjaśniono. Każdy, kto ci powie inaczej to kiep, jak juz zresztą od początku sugerowałem. Czytaj więc pod linkiem: http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/hodowla-ryb/wlasny-staw,471.html (2013/10/27 08:24)