Cześć
Ta na ręku to strzebla potokowa ( chyba ).
Ta druga nie wiem.
Janusz JKarp
Witam. Strzebla a i owszem lecz ... przekopowa zwana dalej błotną . Cóż , nieczęsto myśli się i rozmawia na temat takich ryb o fizycznym z nimi kontakcie ,zupełnie nie wspominając.Dlatego też pomyłki są sprawą czysto ludzką i nie ma co dramatyzować. Natomiast chciałbym wyjaśnić co miałem na celu, rozpoczynając ten "quiz"? Otóż przedstawiony powyżej rybi drobiazg to krajowe gatunki ryb , z których aż 3 znajdują się pod ścisłą ochroną . Wszystkie , to gatunki bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia i zmiany w ekosystemie wodnym , nie mogące się oprzeć działaniom człowieka i dlatego skazane na powolną zagładę. Takie ryby niejednokrotnie występują także w "prywatnych "akwenach " , w wodach którymi pod wpływem kaprysu kupczy się i rozdysponowuje według własnego głupiego "widzimisię " - tylko czy któraś z tych osób zastanowi się choć przez chwilę że woda to nie rolnicza kultura a środowisko życia innych , nazwijmy to "niewędkarskich ryb ?Czy hodowca , gospodarz komercji zastanawia się jaką szkodę przynosi wpuszczanie karpia - znanego smakosza małż , konkurenta pokarmowego i ikrożercy ( zjadanie ikry to zjawisko powszechne jednak karp jako gatunek inwazyjny wykształcił mechanizm obronny i jest w tej sztuce wybitny )? Kilku wędkarzy przynajmniej częściowo i dość szybko odgadła poszczególne gatunki ryb - padły nazwy jakich nie słyszy się codziennie , na co dzień też tych ryb się nie spotyka a to za sprawą rzadkości występowania . Jestem jednak święcie przekonany że taki bliżej nieokreślony gospodarz komercji - nawet nie wie że istnieje "coś takiego " jak strzebla - bo wszystko co małe , nie konotuje zysku swoimi gabarytami jest w jego "wodnym raju " niepożądane , jest nazywane "chwastem ". O tak - dowiedziałby się i wiedziałby całkiem sporo gdy w grę wchodziłby jego interes , gdyby strzebla , mała bagienna rybka , której zagraża amur i zanieczyszczenia osiągałaby rozmiar swych azjatyckich kuzynów , wtedy wiedziałby na pewno co to za ryba ! Ostatnia z rybek to faktycznie stynka , natomiast tę ukazaną na zielono - niebieskim tle pozostawię w tajemnicy.... Czy nie mam racji ? (2011/09/19 09:26)