Łowiska - Rzeka Grabia (Kolumna)
utworzono: 2012/01/14 15:19
Wątek poświęcony łowisku jakim jest Rzeka Grabia położona między Kolumną a Łaskiem. [2012-01-14 15:19]
Rzeczka bardzo ładna w niektórych odcinkach. Kiedyś łowiłem na niej z tatą piękne miętuchy. Dawno tam nie byłem. [2012-01-14 17:51]
Podobno nie jest tam tak źle na dzień dzisiejszy. Planuje się wybrać na początku maja w te rejony.
A jaką metodą połowu tam wędkowałeś? Złowiłeś jakieś na przykład galante okonki czy coś?
[2012-01-14 19:10]
Miałem wtedy może 16-17 lat. Okonki łowiłem na czerwonego robaczka, takie do 30cm, płoteczki 20-25cm, ale te klenie, które widziałem pod konarami przybrzeżnych krzewów, widok aż zapierał dech.
Ciekawy jestem, jak tam jest dziś. Możesz napisać coś więcej?
[2012-01-14 19:27]
Niestety na dłużej też tam nie łowiłem. Ale kilkanaście razy tam przejeżdżałem i przechodziłem. Widziałem i rzeczka na tym odcinku jest chyba jedną z najpiękniejszych jeżeli chodzi o Grabie. Cztery lata temu była troszkę niemiła dla oka. Dużo było w niej glonów. Na dzień dzisiejszy woda jest przejrzysta. Jest ona jak wiadomo szeroka w tym miejscu. Ma bardzo dużo miejscówek do spinningu. Piękne leżące konary i zatoczki. Uciąg wody nie jest za duży, ale myślę, że to dobrze. W tym odcinku po lewej jak i po prawej stronie mostu w niektórych odcinkach nawet jest głęboko, więc spławik lub gruntówka. Jest ona pełna niespodzianek. Słyszałem (i to nie raz i nie od jednej osoby), że 2 lata temu złowiono suma 70 cm, pojawił się także szczupak. Troszkę fanatyków tej rzeczki wybiera się w mroźne dni na miętuski. Więc w sumie nie jest źle. Jeżeli chodzi o okonie to na pewno tam są. Ja łowiłem we Ldzaniu okonie 25 cm na nie za bardzo głębokiej wodzie, a co dopiero tam. Jeżeli kogoś interesuje piękny krajobraz i zabytki to znajdzie coś dla siebie. Niedaleko położony jest tzw."Stary Młyn", który przepięknie się tam prezentuje. Więc nie pozostaje nic innego tylko szykować sprzęt i jechać. :)
W internecie inne portale "mówią" o niej, że jest obfita w rybę, inni twierdzą, że nie. Jak zawsze. Wiadomo to zależy od dnia. Ale na pewno w maju lub w czerwcu te łowisko odwiedzę. Innymi słowy zapisuje ją na listę łowisk do odwiedzenia. :)
[2012-01-14 20:39]
Czy ktoś się orientuje jak się nazywa przystanek przy Zajeździe Jambołek (niedaleko rzeki Grabi) Autobusu Linii D z Pabianic do Łasku ?
[2012-03-18 22:09]
mogłeś się odezwać dzisiaj jechałem na Barycz rano z Pabianic, było dużo wędkarzy, ryby nie brały [2012-03-18 23:29]
mogłeś się odezwać dzisiaj jechałem na Barycz rano z Pabianic, było dużo wędkarzy, ryby nie brały [2012-03-18 23:29]
No ja jadę jutro. Plan był troszeczkę niepewny. Ale postanowiłem. Pojutrze ruszam z samego rana, między 6:00, a 8:00. Mam nadzieję, że będzie na rzece brać. A mógłbyś powiedzieć jaka przynęta jest najlepsza, jakaś zanęta, jakie ryby najczęściej występują itp.? Słyszałem, że szczupaki, sumy, okonie, klenie, jazie, miętusy. Prawda to ?
[2012-03-19 12:04]
szczupak i kleń jest reszta też ale nie tutaj tylko przy ujściu, polecam małe woblerki salmo siemne z żółtymi akcentami, albo żółte gumy [2012-03-20 08:53]
Dziękuję za pomoc. Ale nie wiem, ponieważ w książece którą się dostało dotyczącej Okręgu PZW Sieradza jest napisane, że zakaz spiningowania do 30 kwietnia. Prawda to ? Rzekę Grabie to nie dotyczy ?
[2012-03-20 16:15]
o tym nie wiedziałem, na rzece sporo osób spinningowało w weekend, to jak można czy nie? [2012-03-20 23:13]
Według mnie nie powinno się ale.... Ja jadę w piątek nad Grabię to wole nie ryzykować jak na razie. Wrzucę koszyczki i tyle. Jak się upewnię to może będę spinningował.
[2012-03-21 14:21]
byłem w zeszłym tygodniu na grabi od Paryża:-) w dół ze spinem ale bez kontaktu z rybą.może juz ktoś coś odnotował??
[2012-04-22 21:43]
Byłem w kolumnie na rzece Grabi. Na razie zero ryb. Kolejny raz się wybieram na początku czerwca i to będzie mój ostatni wypad nad rzeczkę w tym miejscu przed Wrześniem.
[2012-04-23 07:30]
Wiem że są głębsze miejsca często tam jeździłem wiem że skręca się w prawo jadąc od Pabianic zaraz za O.S.P przejeżdża się lasek i już jest to jedno z ulubionych miejsc do wypoczynku Pabianiczan z tego co wiem płaci się tam za parkowanie jakimś 2 miejscowym nie wiem ile.. wiem że jest tam plaża ale idąc rzeką w stronę tej drogi są głebokie miejsca i pełno zakrętów
[2012-04-27 22:07]
i jak był ktoś z was ostatnio na grabi ruszyła sie juz ryba bo mam chęć ze spinem sie wybrać koło kolumny.dzaieki za info i pozdrawiam
[2012-05-19 17:25]
i jak był ktoś z was ostatnio na grabi ruszyła sie juz ryba bo mam chęć ze spinem sie wybrać koło kolumny.dzaieki za info i pozdrawiam
Podłączam się do pytania :). Pozdrawiam.
[2012-05-20 18:47]
oj widzę chyba ze nikt na Grabi nie łowi chyba muszę sam pojechać i sprawdzić co w trawie piszczy
[2012-05-27 13:34]
oj widzę chyba ze nikt na Grabi nie łowi chyba muszę sam pojechać i sprawdzić co w trawie piszczy
Każdy zniechęcony poprzednimi wyprawami. Miałem się wybrać w pierwszym lub drugim tygodniu czerwca. Jak będzie nie wiem. Jak znajdzie się czas to połowa realizacji planu. Druga połowa to to, by tam ryby pływały, a tego akurat niestety nie wiem (oprócz odcinka niedaleko miejscowości Barcz - płytko i bezrybie INFORMACJE Z TEGO WEEKENDU).
Życzę koledze powodzenia na rzece i czekamy na relację z wyprawy :). Od kolegi zaprawdę zależy, czy tam pojedziemy :). Pozdrawiam.
[2012-05-27 19:34]
no u mnie cieżko również z czasem ale cos wykombinuję i na pewno odwiedzę choćby z powodu samych widoków.na pilicy też płytko ale można połapać byłem w weekend takze mam nadzieje ze jakiś kontakt z rybą będzie na grabi.pozdrawiam
[2012-05-29 17:45]
Był ktoś może kolumnie z lewej lub z prawej strony ? Jakieś rybki są już, czy nadal nic ?
[2012-06-17 18:56]
Witam w końcu wybrałem sie na Grabie od mostu we wsi Barycz w prawą stronę co prawda wybraliśmy się w trzech i zaczelismy łowić od 11 takze typowa rekreacja.Natomiast brań zero rybę widać tylko drobną, niestety drapieznika nie widać nie słychać bardzo płytka woda.Następnym razem na pewno juz wybiorę sie typowo na ryby o normalnych godzinach do łowienia i moze w tedy co śię uda :-)
[2012-06-24 11:20]