Łowiska - Rzeka Grabia (Kolumna)

/ 453 odpowiedzi / 12 zdjęć
u?ytkownik70140

oj widzę chyba ze nikt na Grabi nie łowi chyba muszę sam pojechać i sprawdzić co w trawie piszczy

Każdy zniechęcony poprzednimi wyprawami. Miałem się wybrać w pierwszym lub drugim tygodniu czerwca. Jak będzie nie wiem. Jak znajdzie się czas to połowa realizacji planu. Druga połowa to to, by tam ryby pływały, a tego akurat niestety nie wiem (oprócz odcinka niedaleko miejscowości Barcz - płytko i bezrybie INFORMACJE Z TEGO WEEKENDU).
Życzę koledze powodzenia na rzece i czekamy na relację z wyprawy :). Od kolegi zaprawdę zależy, czy tam pojedziemy :). Pozdrawiam. (2012/05/27 19:34)

MARIOLDZ

no u mnie cieżko również z czasem ale cos wykombinuję i na pewno odwiedzę choćby  z powodu samych widoków.na pilicy też płytko ale można połapać byłem w weekend  takze mam nadzieje ze jakiś kontakt z rybą będzie na grabi.pozdrawiam (2012/05/29 17:45)

u?ytkownik70140

Był ktoś może kolumnie z lewej lub z prawej strony ? Jakieś rybki są już, czy nadal nic ? (2012/06/17 18:56)

MARIOLDZ

Witam w końcu wybrałem sie na Grabie od mostu we wsi Barycz w prawą stronę co prawda wybraliśmy się w trzech i zaczelismy łowić od 11 takze typowa rekreacja.Natomiast brań zero rybę widać tylko drobną, niestety drapieznika nie widać nie słychać bardzo płytka woda.Następnym razem na pewno juz wybiorę sie typowo na ryby o normalnych godzinach do łowienia i moze w tedy co śię uda :-) (2012/06/24 11:20)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

krisstoff77

Tylko ładny krajobrazik tej naszej grabki teraz przy niskiej wodzie (2012/06/24 13:41)

u?ytkownik70140

Dzięki kolego za informacje. Jest niestety jak myślałem - niski poziom wody = zero ryb. Nie wiem  w sumie co się dzieje z tym odcinkiem rzeki. Ryby powinny już być, a tu nadal nic. No cóż pozostaje tylko czekać na większy poziom wody. (2012/06/24 17:14)

MARIOLDZ

Strasznie mnie boli to że w tak pięknym miejscu nie ma ryb :-( Natomiast piękno tego miejsca i tak łagodzi trosze bezrybie,ryby były by taką wisienką na torcie.Ale i tak nie odpuszczę tego miejsca i będę próbował dalej :-) mam nadzieje ze wy też sie nie poddacie pozdrawiam (2012/06/27 19:12)

sindsyl1

Rybki są trzeba próbopwać.

Na spina okoń 25 cm, 20 cm, szczupaczek 30.

Wszystkie zwrócone rzece.

(2012/07/02 13:42)

u?ytkownik70140

OOooooooo. Aż mnie dziw bierze :). Skąd te rybki kolego ? W którym miejscu ? Okolice Baryczy, czy Kolumny ? (2012/07/02 13:57)

MARIOLDZ

i jak był ktoś ostatnio wiadomo coś widać rybki skoczyć ze spinem (2012/08/26 15:06)

Robson666

wie ktoś czy w Grabi w okolicach Ldzania - Kolumny występują pstrągi? z tego co wiem było zarybiane nimi kiedyś tylko pytanie czy są tam jeszcze (2013/01/08 19:27)

u?ytkownik70140

W samej rzece to raczej pstrągów nie ma. Wiem, że corocznie w Ldzaniu jest zarybiany staw pstrągami. Nie wiem natomiast, który, kiedy i jakie kto ma wyniki. Już zadałem kiedyś te pytanie dotyczące pstrągów w Ldzaniu. Niestety nikt nic nie wie :( Pozdrawiam. (2013/01/08 21:43)

piccione

Tutaj to zupełne pustki, jedynie zabłąkane klenie i szczupaki w dołkach, czy przy zwalonych drzewach, jak będziesz miał bardzo dużo szczęścia to pstrąga złowisz przy ujściu do Widawki. Z tego co wiem to mogę Wam polecić na pstrąga w okolicy rzekę Mrogę, tam są na pewno.

(2013/01/10 09:00)

u?ytkownik108412

dyskusja rozgorzała nt. Grabi, ale koledzy pogódźcie się, w tym ciurku nie ma ryb, a przynajmniej w znikomych ilościach (mam na myśli rybę godnych rozmiarów. Drobnicy jest dużo, myślę, że rzeczka ta stanowi aktualnie funkcję podchowu drobnicy, później zwiewa do widawki. Na spina okoni znajdziecie na każdym kroku, na pewno sa jelce, jaziki, kleniki, płotki itd oraz krótkie esoxy. Wiosną, gdy woda wyższa zapewne wchodzi tam jakiś białoryb. Latem i jesienią jałowa rzeczka. Oczywiście wszystko co najlepsze w życiorysie tej rzeki już minęło (2013/01/11 21:13)

Kasztaniak

dyskusja rozgorzała nt. Grabi, ale koledzy pogódźcie się, w tym ciurku nie ma ryb, a przynajmniej w znikomych ilościach (mam na myśli rybę godnych rozmiarów. Drobnicy jest dużo, myślę, że rzeczka ta stanowi aktualnie funkcję podchowu drobnicy, później zwiewa do widawki. Na spina okoni znajdziecie na każdym kroku, na pewno sa jelce, jaziki, kleniki, płotki itd oraz krótkie esoxy. Wiosną, gdy woda wyższa zapewne wchodzi tam jakiś białoryb. Latem i jesienią jałowa rzeczka. Oczywiście wszystko co najlepsze w życiorysie tej rzeki już minęło

Zawsz coś się znajdzie... Czy jazie po 45-50 cm nie sa okazami jak na tą rzekę, płocie po 25-30 cm? szczupak pod 70-80 cm tez się trafi a lin na zakolach rozlewisk też nie jest obcy. Wystarczy chciec!:)

(2013/01/11 21:53)

u?ytkownik108412

tak tak znam te przechwałki z nieba wynalezione. Urodziłem się nad wartą i nad widawką i grabią spędziłem wiele czasu i wiem co się w nich łowi, a przede wszystkim czego nie łowi w grabi kolego więc nie ściemniaj, bo zaraz wyjdzie, że nikt inny łowić ryb  nie umie tylko wyimaginowany bohater z sieci. "Zakola rozlewisk" mówisz:) w rzece, w której od lat brak wody o głębokości do kolan?:) Szczupy po 80 cm?:) Miej kolego honor to kogo to piszesz po co to? Masz na myśli lata 80-te? Jaziki w jakichś rzadkich głęboczkach może i tak, a najprędzej przy ujściu. Daj spokój jestem wędkarzem świrem, nad wodą spędziłem połowę życia i znam realia naszej wody, więc nie łykam Twoich przechwałek sorry
dyskusja rozgorzała nt. Grabi, ale koledzy pogódźcie się, w tym ciurku nie ma ryb, a przynajmniej w znikomych ilościach (mam na myśli rybę godnych rozmiarów. Drobnicy jest dużo, myślę, że rzeczka ta stanowi aktualnie funkcję podchowu drobnicy, później zwiewa do widawki. Na spina okoni znajdziecie na każdym kroku, na pewno sa jelce, jaziki, kleniki, płotki itd oraz krótkie esoxy. Wiosną, gdy woda wyższa zapewne wchodzi tam jakiś białoryb. Latem i jesienią jałowa rzeczka. Oczywiście wszystko co najlepsze w życiorysie tej rzeki już minęło

Zawsz coś się znajdzie... Czy jazie po 45-50 cm nie sa okazami jak na tą rzekę, płocie po 25-30 cm? szczupak pod 70-80 cm tez się trafi a lin na zakolach rozlewisk też nie jest obcy. Wystarczy chciec!:)

(2013/01/11 22:27)

u?ytkownik70140

Takie ryby to ciężko spotkać niewymiarowe na Grabi a co dopiero te które piszesz.
(2013/01/12 08:08)

MARIOLDZ

niestety potwierdzam byłem 2 razy i zero kontaktu z rybą widać tylko drobnice.Ale trzeba przyznać ze jest piękna :-) (2013/01/22 19:12)

u?ytkownik70140

Może lepiej będzie z populacją ryb na tej rzece i w tym odcinku Wiosną. Trzymajmy kciuki by nie pływała tam wtedy tylko drobnica, a choćby jakieś większe okazy warte uwagi. :) Pozdrawiam (2013/01/22 22:51)

u?ytkownik70140

Grabia w miejscowości (i za) Kolumną musi mieć ryby. Co przejeżdżam autem to widzę wędkarzy przy rzece - spinningiści. Plotki chodzą, że Grabia teraz ma ładne rybki. Celem są szczególnie szczupaki i miętusy.

Pozdrawiam (2013/11/12 21:22)

PABLO84

Panie BlueFisherman jestem nowym członkiem tego forum wędkuje  na grabi dość często i będę bronił stanowiska Pana Kasztaniaka jazie i plocie można złapać bardzo przyzwoite, szczupaki również. Płocie 30cm i większe,jazie od 30 do 60 cm. Trzeba wiedzieć gdzie i na co. Moje rekordy to: jaz myślę ze miał kolo 60 cm większy od mojego kalosza:) złapany w lipcu 13 roku i plocie 35 37 cm złapane na wiosnę 13 roku. tez muszę się powiedzieć ze złapałem tez jednego lipienia w październiku.   Wszystkie rybki wypuściłem :)  zdjęcie jazia mogę pokazać bo mam na tel :)   (2014/01/17 12:23)

u?ytkownik70140

Panie BlueFisherman jestem nowym członkiem tego forum wędkuje  na grabi dość często i będę bronił stanowiska Pana Kasztaniaka jazie i plocie można złapać bardzo przyzwoite, szczupaki również. Płocie 30cm i większe,jazie od 30 do 60 cm. Trzeba wiedzieć gdzie i na co. Moje rekordy to: jaz myślę ze miał kolo 60 cm większy od mojego kalosza:) złapany w lipcu 13 roku i plocie 35 37 cm złapane na wiosnę 13 roku. tez muszę się powiedzieć ze złapałem tez jednego lipienia w październiku.   Wszystkie rybki wypuściłem :)  zdjęcie jazia mogę pokazać bo mam na tel :)  

Witamy w grupie i zapraszam do dzielenia się wrażeniami z nad wody. (2014/01/17 17:08)

qbassmanutd

witam, panowie był już ktoś na grabi w nowym roku ? :) Ja planuję zapolować ze spinningiem na okonie z początkiem marca. Gratulacje dla kolegi, co złowił lipienia! Ja na naszej rzeczce złowiłem tylko konie, szczupaki i jednego sandacza, ale wszystkie rybki małych rozmiarów, pozdr. (2014/02/16 23:24)

Kasztaniak

Panie BlueFisherman jestem nowym członkiem tego forum wędkuje  na grabi dość często i będę bronił stanowiska Pana Kasztaniaka jazie i plocie można złapać bardzo przyzwoite, szczupaki również. Płocie 30cm i większe,jazie od 30 do 60 cm. Trzeba wiedzieć gdzie i na co. Moje rekordy to: jaz myślę ze miał kolo 60 cm większy od mojego kalosza:) złapany w lipcu 13 roku i plocie 35 37 cm złapane na wiosnę 13 roku. tez muszę się powiedzieć ze złapałem tez jednego lipienia w październiku.   Wszystkie rybki wypuściłem :)  zdjęcie jazia mogę pokazać bo mam na tel :)  

Dzięki Pablo za wstawiennictwo.. Dawno nie wchodziłem na forum więc nie widziałem co tu się dzieje.. 

Widzę że tatamarcelka tak świetny wękdkarz wychowany na tej rzece nie może sobie poradzić z tym że ktoś łowi tu ryby. No ale cóż w latach 80 to mnie jeszcze na świecie nie było więc nie wiem co brało i kiedy. Teraz mam swoje zdanie na temat tej rzeki. Najwięcej ryb łowie wiosną i jesienią. Latem nie zaglądam nad rzekę z powodu niskiej wody. Chociaż na pewnych odcinkach ryba jest. W tamtym roku z powodu wysokiej wody w czerwcu nie dało się połowic. W tym roku będzie lepiej bo juz nad rzeką byłem ale w okolicach Ldzania także w kwietniu/maju miejmy nadzieje że coś sie połowi. A te rybki na zdjęciu to tak żeby gołosłownym nie byc.. Złowione w okolicach Ldzania w maju 2012. (2014/02/20 15:02)