Łowiska okolice Międzyzdrojów

/ 5 odpowiedzi
Witam kolegów wybieram się na urlop do Międzyzdrojów mieszkam w Łodzi mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mógłbym powędkować , z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Zbyszek.
u?ytkownik38976

Bardzo fajnie połowisz na tzw. "betonach" w słynnym Karsiborze (Karsibór). To jest wioseczka przylegająca do Kanału Piastowskiego, który wpływa z morza do portu w Swinoujściu. Tam łowi sie ogromne płocie, okonie i inne, przez okrągły rok, ze względu na to, że wciąż dno kanału mieszają śruby potężnych promów, okrętów i innych jednostek wchodzących i wychodzących do i z portu. Nieraz trudno jest znaleźć miejscówkę, ale naprawdę sie opłaca. Jest to łowisko z jedną z największych presji wędkarzy. Poza tym samo morze, i port. (2010/06/20 20:34)

wozbi

Dzięki za wiadomość gdybyś mógł opisać jak tam dojechać i opisać metody łowienia będę wdzięczny. Pozdrawiam Zbyszek. (2010/06/21 07:21)

u?ytkownik38976

Jedziesz z Międzyzdrojów na Świnoujście i dojeżdżając do przeprawy promowej do miasta, to przed nią skręcasz w lewo na Karsibór. Od strony samego Świnoujścia, na drugiej stronie, też można dojechać do miejscówek na tym kanale. Przejeżdżasz przez mostek z ruchem wahadłowym i juz jedziesz wzdłuż zabudowań portowych i kanału, nastepnie dojeżdżasz do rozjazdu przy lasku i tam juz idzie droga, która dojedziesz do łowisk. Łowić tam możesz odległościówką ze spławikiem ponad 3 gramy, ażeby móc wyrzucic zestaw ponad 10 m, bo przy brzegu są tzw. "feszyny" i kamienne falochrony. Zabierz sporo zestawów, bo zerwania są normalką tam. Brania najlepsze sa znad gruntu, woda płynie raz w stronę portu, raz w stronę morza. Łowi sie na białego, kuku i czerwonego. Wędkarze na łódkach i motorówkach (jest ich tam bardzo dużo) łowią (kłusują) na tzw. "choinki" z czerwonym i na spina spore okonie i sandacze. Trzeba uważać jak płynie jakiś duży statek, potężny prom lub okręt, bo fala, którą robi może zabrać (i często zabierała) siatki i inny sprzęt położony za blisko wody. Tam jeżdżą przeważnie mięsiarze, bo ilości ryb jakie zabierają liczona jest na skrzynki. Płocie tam są przeogromne, ponad 0,5 kg to standard. Ztego co wiem, ze względu na łowność tej wody, organizowane tam były Mistrzostwa Świata w wędkarstwie i dużo innych zawodów nawet ogólnopolskich. Kiedy są dobre brania, to stoi wędkarz przy wedkarzu, podobnie jak na słynnej kwietniowej "rzezi płoci" w Kamieniu Pomorskim. W okolicach Międzyzdrojów jest tez wiele innych łowisk, ale teraz nie pamiętam nazw i umiejscowienia, aczkolwiek jeździłem tam łowić. Połamania kija. (2010/06/21 08:48)

u?ytkownik38976

Aha, nie zapomnij o wykupieniu zezwolenia w kapitanacie lub w innym miejscu, na wędkowanie nad samym morzem. Strefa nadmorska, przygraniczna, czy jakoś tak. Ceny aktualnej nie znam. No i polecam tez wędkowanie rankiem i wieczorkami w samym morzu, ale to koledzy tam łowiący Ci podpowiedzieć moga co i jak. W samym morzu łowię zawsze ładne płocie, leszcze, flądry i okonki, z gruntu i odległościówką. (2010/06/21 10:08)

wozbi

Serdeczne dzięki za opis dojazdu myślę że trafie,obawiam się tylko czy będzie możliwość powędkować, bo ryby pewnie i tak nie będę zabierał a spróbował bym powędkować na takiej wodzie pewnie fajna sprawa. Pozdrawiam Zbyszek (2010/06/21 13:51)