Zaloguj się do konta

Łowienie szczupaka w okresie ochronnym

utworzono: 2014/03/06 19:49
pakul1206

Zakładasz średnią blaszkę i łowisz,a na co ty jestes nastawiony to jest wyłacznie w twojej głowie.Te całe regulaminy są napisane na poziomie dzieciaków z gimnazium a nie ludzi w białych kołniezykach i krawatach.Kiedyś już ktoś napisał żeby wprowadzić zakaz używania przynęt nie dłuższych niż np. 3 cm i wtedy nie bedzie chociaz róznych interpretacij strażników ani kręcenia wedkarzy.Tylko trzeba by ich w linijki obowiązkowo wyposażyć bo znowu będą mierzyć na oko :) [2014-03-13 19:38]

Artur z Ketrzyna

Możemy tu pisać co chcemy. Ja wstawiłem artykuły który wyraźnie mówi że nie wolno łowić ryb które są w danym okresie pod ochroną.

Każdy kombinator będzie szukał obejścia danego przepisu. A bo wskazywał że inni mogą, to czemu on nie. Każde ale jest dla niego ważniejsze, niż to co etyka nakazuje.

Specjalnie tekst pogrubiam i daje na czerwono. W końcu jak zakaz to zakaz...

Art. 8.
1. Zabrania się połowu ryb:

1) w wypadkach określonych przepisami o ochronie przyrody;
2) o wymiarach ochronnych;
3) w okresie ochronnym;

Co do tego że strażnik nim nas ukaże musi nam udowodnić ze wędkując metoda spiningową, nastawiliśmy się na rybę która ma teraz wyznaczony okres ochronny. Co nie jest łatwe, bo tego przepis nie reguluje.
Ale jeśli wędkarz używa, stalki o wytrzymałości 10 kg, żyłki 0,24 (i grubszej), wędziska typowego do połowu szczupaka - czyli cw do 35g i więcej. Przynęt dłuższych niż 10 cm. To trudno uwierzyć że nastawił się na okonia.
I do puki taki wędkarz nie pokusi się zabrać złowionego szczupaka. Strażnik jest ciut bezradny. Bo winę trzeba udowodnić. No i domniemanie niewinności tu się kłania.

Myślę że obecność nad łowiskiem strażników jak i innych etycznych wędkarzy, działać powinno prewencyjnie. Czyli, zniechęcać innym pokusę łamania przepisu. Bo świadomość że mnie obserwują i że tylko czekają bym coś zrobił nie tak. Jest najlepszym środkiem zapobiegawczym, zniechęcającym....
Bo niech kto mu zrobi fotę że z rybą która ma teraz okres ochronny oddala się z łowiska, albo pakuje do siaty. Wtedy już nie będzie jak miał się wyprzeć że on nie łowił celowo tych ryb, a stalkę używa by nie szkodzić rybie. Bo będzie mógł ją wyholować, odczepić przynętę i wypuścić.
[2014-03-13 20:52]

pakul1206

Nie do końca sie zgodze sie Arturze ponieważ rzadko kto kupuje spiningi typowe do paprochów,przeważnie sa to kije do 30gram które są 'uniwersalne' dobre na szcaupaki a i okonie bez problemu da się łowić,co do stalek to co to ma wogule wspólnego...nie rozumiem,ale jeżeli chodzi o przynętę to własnie tu jest problem.Brak sprecyzowania tworzy problem,prawny jeżeli sprawa trafia przed sąd i problem interpretacij przez strazników.Ja będe łamal kije na szczupakach dopiero w maju,przynajmniej mam taką nadzieje :)

j [2014-03-13 21:21]

Artur z Ketrzyna

Nie do końca sie zgodze sie Arturze ponieważ rzadko kto kupuje spiningi typowe do paprochów,przeważnie sa to kije do 30gram które są 'uniwersalne' dobre na szcaupaki a i okonie bez problemu da się łowić,co do stalek to co to ma wogule wspólnego...nie rozumiem,ale jeżeli chodzi o przynętę to własnie tu jest problem.Brak sprecyzowania tworzy problem,prawny jeżeli sprawa trafia przed sąd i problem interpretacij przez strazników.Ja będe łamal kije na szczupakach dopiero w maju,przynajmniej mam taką nadzieje :)

j

Nie rozumiesz, bo jeszcze chyba nie jesteś dość obyty w wędkarstwie.
Bo Ci co specjalizują się w łowieniu okoni na spina Cię wyśmieją. Nie mówiąc o tym że podałem wyższy cw. To tak jak być przy muchówce używał zwykłej żyłki. Problem zobaczysz jak wypróbujesz delikatniejszego kija (cw 20 g, a niektórzy i jeszcze delikatniejsze do 12g) i potem powrócisz do szczupakowego. Bedziesz miał problem, bo już nie będą tak cytelne brania okoni, zacięcia będą pudłowanie częściej, jak i ryba częściej się zepnie...
Co do stalki o wytrzymałości 10 kg, nie nadaje się do paprochów, jak też zmiesza ilość brań okoni.
Dlatego "trudno uwierzyć że nastawił się na okonia." Bo sam sobie ogranicza ilość brań tych ryb i szanse na skuteczne ich łowienie. A przecież niby się nastawił na okonia, a wędzisko na te ryby zostawił w domu w szafie...
W takie bajdurzenie uwierzyć mogę tylko początkującemu, który jeszcze nie dorobił się arsenału wędkarskiego, jak i doświadczenia.
[2014-03-13 21:53]

z@mela

tylk oz tymi  10 kijami pod kazdy gatunek  ryby  okon na lekko  okon na ciezko  , okon na  srednio  ale jig pozniej inny kij na woblery i blaszki  to nie jest tak jak sie nam napaleńcom wydaje  bo my pasjonaci ludzie  chorzy na punkcje sprżetu i pasji kupujemy kije dedykwoane pod  konkretne gatunki i staramy  się   realizować dany kij  ale większość  ludzi  ma 1 max 2 kije spinningowe i oni poprostu łowią   uzywając  często tych samych przynet na szczupaka okonia czy sandacza a co sie uwiesi na koncu zestawu  zalezy od  losu  dlatego jedyne  wg mnie sensowne wyjście  to  tak jak pisałem wczesniej    wzorem z NL  jasne sprecyzowanie  na co wolno  lub nie wolno łowić  ( przynęty powyzej 25mm zakazane)  i sprawa by była jasna.
[2014-03-13 22:10]

pakul1206

Chyba zle mnie zrozumiałes,napisałem ze wiekszość kupuje takie kije do 30gram bo są 'uniwersalne' prawie na wszystko,no i nie każdego stac na oddzielny kij na okonia,szczupaka,sandacza... A co do łowienia okoni to kij mam właśnie do 12gram.Chodzi tu o to żeby strażnik się nie domyślał co ktoś chce łowic i na co ta np.blaszka jego zdaniem jest lepsza tylko miał czarno na białym np. 5 cm dł. i koniec.  [2014-03-13 22:23]

pakul1206

to samo co kolega wyżej napisałem,czytam mu w myślach :) [2014-03-13 22:25]

toten

Art. 8.
1. Zabrania się połowu ryb:
1) w wypadkach określonych przepisami o ochronie przyrody;
2) o wymiarach ochronnych;

3) w okresie ochronnym;

Kluczowe jest słowo "połowu".

Co dla was oznacza słowo połów?

[2014-03-14 01:17]

z@mela

połów = zabieranie bo RAPR nie przewiduje wypuszczania wymiarowych ryb   przechytrzonych po  za okresem ochronnym.
[2014-03-14 07:30]

pawelz

Zakładasz średnią blaszkę i łowisz,a na co ty jestes nastawiony to jest wyłacznie w twojej głowie.Te całe regulaminy są napisane na poziomie dzieciaków z gimnazium a nie ludzi w białych kołniezykach i krawatach.Kiedyś już ktoś napisał żeby wprowadzić zakaz używania przynęt nie dłuższych niż np. 3 cm i wtedy nie bedzie chociaz róznych interpretacij strażników ani kręcenia wedkarzy.Tylko trzeba by ich w linijki obowiązkowo wyposażyć bo znowu będą mierzyć na oko :)

A cóż to za problem z tą długością przynęty. Na Sanie np obowiązuje minimalna długość streamera 15cm od września po to by nie łowić pstrągów. I jakoś nikt nie protestuje. [2014-03-14 09:11]

Jack14

Patrzę i oczom nie wierzę, czytam i też nie wierzę.Nie wiem kto i dlaczego ma "męczyć" ryby w okresie rozrodczym (ochronnym,tarło).
Czy jak by ktoś kogoś wyciągał hakiem za "dupe" i to z pod prześcieradła pod, którym to dokonuje się prokreacja był by zadowolony?
Ja nie 
A ty?
To nie rób proszę krzywdy tej i innej rybie w okresie tarła.
Jestem wędkarzem (metody spiningowe) aż mnie korci żeby już nad wodą coś  "złowić".
Jednak poczekam na koniec kwietnia i jak będę widział taką potrzebę to nawet odpuszczę jeszcze tydzień lub dwa jeśli okaże, że są pełne ikry lub mlecza.
Zastanów się nad tym co napisałem. [2014-03-14 17:35]

Dar73

Powiedź to tym "sumiarzom" na rybniku, pewnie ten kolos wzioł na kukurydzę ;) [2014-03-19 09:43]

lynx

Prawo nie zabrania łowienia ryb objętych ochroną.Zabrania ich zabierania.Dyskusja jest na ten temat jałowa.
Można jedynie dyskutować nad tym czy to jest etyczne.

O ile wiem to w regulaminie pisze - zabrania się POŁOWU - a nie zabierania.
[2014-03-21 20:28]

lynx

Witam,wiem ze szczupak ma okres ochronny do 30 kwietnia, ale przypuscimy ze chciał bym wyprać się na spining i "popróbować łowić szczupaki"(poniewaz jestem początkujący) oczywiscie nie będę zabierał ich z łowiska. czy mozna tak robić czy grozi za to jakaś kara?

Takie zachowanie jest niedopuszczalne i na tyle nie etyczne, że nie powinno być takich pytań. Lepiej jednak, że pytasz niż jak miałbyś pójść łowić bez pytania. Okres tarłowy to czas kiedy powinniśmy dać rybom absolutny spokój. Powiem więcej. Ja odpuszczam łowienie ryb gatunków nie chronionych jeśli istnieje ryzyko, że przeszkadzam w tym czasie rybom odbywającym tarło.

To jest zdrowe podęjście to tematu normalnego wedkarza. Po co te wszystkie kombinacje?
[2014-03-21 20:30]

lynx

Jaki przepis zabrania łowienia okoni czy np kleni wahadłówką o długości 15 cm?Proszę podać.

Żaden przepis nie zabrania łowienia na podkowę.
[2014-03-21 20:35]

lynx

Aha a co do tego kto zabroni łowić okonie na 15cm wahadłówkę ? Nikt. Strażnik wlepi mandat którego możesz oczywiście nie przyjąć. Wówczas sąd zadecyduje czy łowiąc na 15 cm wahadłówkę chciałeś złapać okonia czy raczej udajesz głupiego żeby uniknąć mandatu. W tym wypadku szanse byłyby raczej nikłe na wybronienie się bo to trochę tak jakby ktoś chciał przekonać sąd że waląc kilkanaście razy teściową młotkiem w głowę nie chciał jej zabić a jedynie nastraszyć. Tak jak pisałem wcześniej można kombinować bo o ile mikro przynęty są przeznaczone tylko na okonki ( nie mówię o przyłowach) a 15 cm blachy na większe ryby, to coś pośredniego na 6 cm woblerka możesz złapać tak okonia jak i szczupaka także trudno będzie udowodnić winę i zamiar łowienia szczupaków. Ale to już całkiem inna kwestia omijania przepisów o których lepiej tutaj nawet nie rozmawiać żeby nie podsuwać nikomu głupich pomysłów.

Bardzo często niektórzy rżna głupa.
[2014-03-21 20:38]

lynx

Z całym szacunkiem, to nie przepisy są niedokładne ale nasz cwaniactwo jest za duże.

[2014-03-21 20:41]

mlodystm

A cóż to za problem z tą długością przynęty. Na Sanie np obowiązuje minimalna długość streamera 15cm od września po to by nie łowić pstrągów. I jakoś nikt nie protestuje.

u mnie pstrąg tęczowy i źrodlany nie ma limitu, a to ciekawe bo płotka ma a pstrąg wydaje mi się bardziej szlachetną rybą:)
[2014-03-21 22:07]

biker1

Przepis, przepisem jak nie zmieni się mentalność niektórych strażników i wędkarzy do okresów ochronnych to zawsze tak będzie. łowiąc białą rybę też możesz mieć przyłów szczupaka który ci za atakuje płoć. ja idąc na okonie duże okonie używam dużych gum lub drop shota i jak będe miał przyłów szczupaka i czy będzie okres ochronny czy nie i tak go wypuszczę, jestem zdania
"Nie zawsze łowię ale zawsze wypuszczam" i do puki w okresie ochronnym nie zabieramy ryb chronionych w tym czasie strażnicy nic nie powinni nam zrobić.
[2014-03-21 22:31]

cierpliwy1

Spinning to podstawa mojego łowienia ,ale jeżeli zakaz trwałby do 1 maja ,to nic przeciwko temu nie mam.Dwa lata temu spotkałem strażnika ,który stał z zarzuconymi wędkami na suma w czerwcu (można łowić w lipcu) na moją uwagę odpowiedział ,że on ich nie bierze tylko puszcza.Sądzę że takie tematy ,to niewiedza ludzi i trzeba im o tym mówić  a zapewne sytuacja się zmieni. [2014-03-22 09:47]

Rendi

Mnie też serce boli jak słyszę o łowieniu w okresie ochronnym, ale co powiedzieć o tych "wędkarzach”, co od kąt tylko zszedł lód na Czorsztynie łowią sandacza za sandaczem i gdzieś mają wszystkie zakazy. Strażnicy w niby tak dobrze pilnowanym zbiorniku przepłyną, wystawiają mandaty po 200 zł i tyle. A psełdowędkarze nawet nie schodzą z wody tylko łowią dalej. Co więcej jest to coroczna norma....

Uważam, że jeżeli już ktoś już nie może wysiedzieć w domu to zawsze może pochodzić za okoniem, pstrągiem czy kleniem.

[2014-03-22 13:42]

Ponieważ większość z Nas na łowiska przeważnie udaje się jakimiś środkami lokomocji proponuje założyć wątek . Jeżdżenie po pijaku  bez  OC i dowodu rejestracyjnego - złapią ili nie złapią . Mądrość ta sama a ile frajdy. Niektórzy należą również do związku łowieckiego i tu miły ukłon w stronę tych kolegów. Strzelanie do kotnych łań i ciężarnych loch - ale fajnie co ?
Już sama myśl o łowieniu tarlaków nie ważne czy w okresie chronionych regulaminem czy też nie to jest czyste barbarzyństwo abstrahując od walorów estetycznych i smakowych takiej ryby.
Tak więc prożba do panów administratorów  nie publikujcie debilnych blogów. Jeśli ktoś nie zna regulaminu a w nim jest mowa o ochronie tarlisk to znaczy że nie powinien posiadać karty wędkarskiej i wszystko w temacie.
Julian
[2014-03-23 16:05]

misiu86

Mnie też serce boli jak słyszę o łowieniu w okresie ochronnym, ale co powiedzieć o tych "wędkarzach”, co od kąt tylko zszedł lód na Czorsztynie łowią sandacza za sandaczem i gdzieś mają wszystkie zakazy. Strażnicy w niby tak dobrze pilnowanym zbiorniku przepłyną, wystawiają mandaty po 200 zł i tyle. A psełdowędkarze nawet nie schodzą z wody tylko łowią dalej. Co więcej jest to coroczna norma....

Uważam, że jeżeli już ktoś już nie może wysiedzieć w domu to zawsze może pochodzić za okoniem, pstrągiem czy kleniem.

A w którym miejscu kolego Rendi widziałeś takie zjawisko? [2014-03-23 18:57]

misiu86

Przecież jest zakaz spiningu do końca kwietniu na tym zbiorniku... więc jakie 200 zł? to kłusol nie wędkarz.
[2014-03-23 19:00]

jaster1211

Wszystko w temacie [2016-04-03 17:00]