To, że jesteś początkującym nie zwalnia Cię ze ŚWIADOMEGO łamania regulaminu, bo czym można nazwać celowe łowienie szczupaka w okresie jego ochrony?
To, że jesteś początkującym nie zwalnia Cię ze ŚWIADOMEGO łamania regulaminu, bo czym można nazwać celowe łowienie szczupaka w okresie jego ochrony?
Dobrze prawi ;)
mogę poczekać, dlatego własnie zadałem to pytanie zęby nie robić jakiejś rzeczy która nie jest dobrym pomysłem
Witam,wiem ze szczupak ma okres ochronny do 30 kwietnia, ale przypuscimy ze chciał bym wyprać się na spining i "popróbować łowić szczupaki"(poniewaz jestem początkujący) oczywiscie nie będę zabierał ich z łowiska. czy mozna tak robić czy grozi za to jakaś kara?
Przyłowy się zdarzają i to jestem w stanie zrozumieć ,ale nastawianie się z góry na łowienie gatunków które mogą być w tarle (okres ochronny dotyczy niestety nie wszystkich) jest jak dla mnie poniżej krytyki. To czy je wypuszczamy "po chwili zabawy" nie ma żadnego znaczenia... .
Przyłowy się zdarzają i to jestem w stanie zrozumieć ,ale nastawianie się z góry na łowienie gatunków które mogą być w tarle (okres ochronny dotyczy niestety nie wszystkich) jest jak dla mnie poniżej krytyki. To czy je wypuszczamy "po chwili zabawy" nie ma żadnego znaczenia... .
Jeszcze się wieśniacy na youtube tym chwalą.
(2014/03/12 08:27)Przyłowy się zdarzają i to jestem w stanie zrozumieć ,ale nastawianie się z góry na łowienie gatunków które mogą być w tarle (okres ochronny dotyczy niestety nie wszystkich) jest jak dla mnie poniżej krytyki. To czy je wypuszczamy "po chwili zabawy" nie ma żadnego znaczenia... .
Nie o tym gatunku tutaj mowa, ale podobna sytuacja: http://forum.wedkuje.pl/f,kolejny-potwor-z-zalewu-rybnickiego,737801,0.html
Jeszcze się wieśniacy na youtube tym chwalą.
Tam zaraz wieśniaki... ? Na tym zbiorniku sumy biorą cały rok . W każdej chwili można się spodziewać wielkiego kabana na robaki , kulki czy inne ciasta . A jak już damy radę go pokonać to oczywiście , że jest się czym pochwalić . A że sum ma okres ochronny to inna sprawa , nie wina wędkarza , że smok schylił się po kulkę . Druga rzecz , na tej wodzie za sprawa temperatury jaka tam panuje procesy życiowe ryb przebiegają dużo szybciej niż w ''zimnych'' zbiornikach . Nie wiem czy panowie celowo się nastawiali na sumy , jeżeli tak , to jest to niezgodne z regulaminem i naganne , z drugiej strony powinien być tam inny regulamin ale to inna bajka .
Prawo nie zabrania łowienia ryb objętych ochroną.Zabrania ich zabierania.Dyskusja jest na ten temat jałowa.
Można jedynie dyskutować nad tym czy to jest etyczne.