Zaloguj się do konta

Łowienie na lodzie

utworzono: 2010/11/08 12:25
erykom

co sadzicie o polowie spod lodu takich ryb jak leszcz,ploc...karp spod lodu tez wzialby?zrobienie malego otworu w lodzie i polow malymi wedkami tych ryb...takie lowienie ma sens czy poprostu lepiej zostac w domu i niepotrzebnie i bez skutku nie marznac na lowisku  [2010-11-08 12:25]

baloonstyle

Od wieków ludzie łapią na lodzie i zawsze to miało sens :))
więc nic tylko uzbrajać się i atakować :))
[2010-11-08 12:34]

rolo81

niema jak to połowy z pod lodu hehehehehe sama przyjemność pozdrawiam
[2010-11-08 18:42]

zuzek

łapanie spod lodu ładniejsze niż latem     pozdrawiam [2010-11-08 18:59]

rolo81

zuzek.Witam masz racje łowienie zimą na lodzie jest ciekawsze niż latem i wcale nie muszą brać wielkie sztuki mała też sprawi radość
[2010-11-08 19:11]

Sniper64

Witam wszystkich...:)
Łowienie spod lodu jest tak ciekawe i pełne niespodzianek...że trudno jest tak w kilku zdaniach je opisać..! To coś czego warto spróbować :)) Sam od zawsze tz. odkąd już mogłem sam wędkować to wychodzę na lód..niby taka mała dziurka ale co się nieraz w niej dzieje..!
[2010-11-08 19:27]

radek123

Łowienie spod lodu jest tak ciekawe i pełne niespodzianek...że trudno jest tak w kilku zdaniach je opisać..! To coś czego warto spróbować :)) Sam od zawsze tz. odkąd już mogłem sam wędkować to wychodzę na lód..niby taka mała dziurka ale co się nieraz w niej dzieje..!

Karpia jeszcze nie złowiłem z pod lody ale płotke czy leszczyka owszem na ochotkę i pineczke najwieksze okazy !!
[2010-11-08 20:07]

Sniper64

Karpia jeszcze nie złowiłem z pod lody ale płotke czy leszczyka owszem na ochotkę i pineczke najwieksze okazy !!

..można wszystko złowić!!! jeżeli jest rybna woda to można,ja również nie wierzyłem ze spod lodu weźmie Karp,Karaś czy lin ,a jednak osobiście te ryby złapałem..:)
[2010-11-08 20:42]

kasztelan15

ja już nie moge doczekać sie lodu , u mnie sezon trwa cały rok ,ale najlepsza pora to zima ,może jestem inny ,ale wole zime od wiosny .I te piękne okonie spod lodu na mormyche i ochotke , i płotki na jeziorze.Dla mie lód może być cały rok ,wszędzie moge dojść ale nie wszystko łowić,,,,,,,,,,,,,,,.
[2010-11-08 21:20]

endriut

Witam!

Podzielam wypowiedzi kolegów wyżej, ja też nie mogę doczekać się mrozów i pierwszego grubego lodu, mam do sprawdzenia nowy świder i kilka nowych miejscówek. A co do rybek to zawsze może być niespodzianka. W tym roku w styczniu pojechaliśmy z kumplem na płocie na pewien zbiornik, nikt prawie nic nie łapał oprócz nas  ( płocie brały tylko na ochotkę z dna na leniucha...) i nie każdy o tym wiedział... Kumpel zaciął i jakie było jego zdziweinie jak w przeręblu okazał się 30 cm okoń a nie leniwa płotka...

Łowienie spod lodu to wędkarstwo pełne niespodzianek, polecam wszystkim.

Pozdrawiam.

[2010-11-09 09:02]

pleban9

Witam,ja jak koledzy wyżej też polecam łowienie z lodu.Najlepsze jest to że się ma  bardzo bliski kontakt z ryba,wieć siedzenie nad przeręblem ma w sobie to coś.Łowie na swoje wlasne przynęty-żuki,a ryba nr 1 na lodzie to okoń.

Pozdrawiam i czekam na Zime...:)

[2010-11-09 12:49]

jacenty75

Witam,

Na "pierwszym" lodzie zdecydowanie okoń na blaszkę a później jak już okonia trudniej zlokalizować można ustawić się stacjonarnie na lescze i płotki ze spławikiem. Mam nadzieję, że w nadchodzącym sezonie podlodowym pogoda będzie sprzyjająca i atrakcji nie zabraknie. Dla mnie osobiscie ryba złapana z pod lodu liczy się podwójnie.

[2010-11-09 13:24]

Gaga

Łowienie z lodu to jak bzykanie - raz się spróbuje i już się chce na okrągło :P hehe
[2010-11-09 13:49]

bigrybka95

Łowienie z lodu to jak bzykanie - raz się spróbuje i już się chce na okrągło :P hehe

bez próbowania , też się chce ^^

[2010-11-09 15:38]

piotrekelk

Gaga haha niezłe porównanie:) oby jak najszybciej lód złapał i na rybki!
[2010-11-09 15:38]

kasztelan15

zapomiałem dodać że choć niebezpieczny ale najlepszy pierwszy lód,oby był taki    gruby jak rok temu no niezupełnie rok .-25 stopni a ja z kumplem na jeziorze ,dobrze że nikt nas nie widział bo pomyśleli by że pomyleńcy w taki mróz na rybach.
[2010-11-09 17:23]

kasztelan15

do pana snajper karpie liny lapał pan na mormyszke z ochotko ,czy normalnie na splawik ,a co na przynęte.
[2010-11-09 20:24]

erykom

ale ja chce lowic spod lodu na splawik i czy takie lowienie ma sens...? [2010-11-10 14:33]

Jędrula

ale ja chce lowic spod lodu na splawik i czy takie lowienie ma sens...?

Pewnie , że ma , to oczywiste . Dlaczego pytasz , masz z tym problem ? :)

[2010-11-10 14:55]

mariusz2470

HEHE
Łowienie w zimę jest super !!
Tylko radze się bardzo grubo ubrać
[2010-11-10 18:15]

kasztelan15

jak jest gróby lód to się razdwa rozgrzejesz.Albo i spocisz ha..ha.....................
[2010-11-10 20:21]

Strzegom

Lowienie z pod lodu ma swuj niepowtażalny urok a na pierwszym lodzie na mormyszke to poezja.Wskaźnik ze szczeciny dzika,mormyszka malutka wolframowa a na haku dwie ochotki.Finezyjna praca nadgarstka wprawia w ruch mormyszke i delikatne przygięcie wskaźnika zacięcie.Pulsujący cięzar na nikczemej wielkości kijaszku i oczekiwanie co ukaze sie w czsie holu w przeręblu.Bywa okoń leszcz lub dorodna ploć [2010-11-11 13:20]

Strzegom

A i taką niespodziankę udaje sie wyholowac w grudniu [2010-11-11 13:23]

dziobak

milutka ta niespodzianka... [2010-11-11 14:28]

Marco8612

Witam panowie jestem zapalonym podlodowcem niemoge juz sie doczekac pierwszego lodu jest to zajebiste łowienie.W zeszłym roku na pewnym jeziorze wybadalismy zajebiste płocie najwieksza miała 0,75dag ale braly tylko na jedna pineczke i na spławik wszystko.Jak tylko zamarznie napewno sie tam wybiezemy.Polecam łowienie spod lodu. [2010-11-11 19:12]

erykom

dzieki koledzy za opinie :)widze ze spod lodu mozna polawiac rozne gatunki ryb.jak mialbym siedziec godzinami na lodzie i nic nie zlapac to lepiej w domu zostac ale skoro wy polawiacie ryby spod lodu to i ja w tym roku zaczne rowniez polawiac spod lodu...oby :) [2010-11-12 07:24]