Zaloguj się do konta

Łowienie na pontonie

utworzono: 2010/11/04 08:44
erykom

jesli bede po odrze plywal pontonem a zlapie mnie psr to zaplace mandat?do polowu ryb wiem ze trzeba zarejestrowac ponton ale ja nie bede lowil ryb tylko chce poplywac.wokol mojego miejsca zamieszkania na odrze jest pelno wysepek na ktorych sa ponoc fajne i dobre miejsca do polowu ryb i chce tylko obejrzec te miejsca a dotrzec do nich mozna tylko pontonem.czekam na wasze odpowiedzi. i jeszcze jedno pytanko.jesli bym tylko poplynal pontonem na wyspe i wzialbym ze soba sprzet wedkarski i lowilbym z brzegu to maja prawo dac mi mandat za przewoz nie zarejestrowanym pontonem sprzetu na wyspe?przeciez nie lowilbym zpontonu tylko  z wyspy

[2010-11-04 08:44]

A po ulicach możesz jeździć niezarejestrowanym pojazdem? Nawet do sklepu obok po buraki i koperek i na spacery ? Przewozisz cokolwiek takim pojazdem, bo TYLKO przewieźć chciałeś? No pomyśl trochę, co kogo obchodzi po co pływasz i do czego Ci ten ponton na wodzie? Pomijając już to, że na żadną rzekę bym nigdy nie zwodował pontonu bez silnika! Życie Ci nie miłe? Chcesz łowić pod wodą, to wymyśl inny sposób, bo ten jest kiepski. Oczywiście pisząc to, mam nadzieję, że masz na myśli PONTON , a nie zabawkę dla dzieci z silikonu za 39.99 z kiosku. Każdy sprzęt pływający MUSI być zarejestrowany, a już napewno służący wędkarzowi. [2010-11-04 08:56]

erykom

ponton taki za kilkaset zl mam na mysli.nieraz widze jak ludzie plywaja rekreacyjnie pontonami i kajakami i ani jedno ani drugie nie jest zarejestrowane.slyszalem ze jesli plywa sie rekreacyjnie to rejestracja nie jest potrzebna [2010-11-04 09:09]

Rekreacyjnie, ze sprzętem wędkarskim na pokładzie, tak? I Policja albo PSR, SSR łyknie kit o rekreacji, tak? Każdy sprzęt pływający jaki używa wędkarz, musi być zarejestrowany. W Regulaminie Amatorskiego Połowy Ryb § 3.4 pod punkt h jest mowa- że wędkarzowi nie wolno posługiwać się sprzętem pływającym nie zarejestrowanym i nie oznakowanym zgodnie z obowiązującymi przepisami. Co się zaś tyczy sprzętu pływającego ogólnie - rejestrację reguluje osobna ustawa (USTAWA z dnia 21 grudnia 2000 r.o żegludze śródlądowej art.18 pkt 2), która mówi wyraźnie jaki sprzęt i w jakich celach nie podlega rejestracji.  [2010-11-04 09:20]

erykom

dzieki za rade [2010-11-04 09:25]

pawelz

A czy ktos, kto uzywa pontonu wylacznie rekreacyjnie moze mnie przewiezc ?.
Zalozmy ze poprosze kogos na brzegu latem zeby "podrzucil" mnie na wyspe ?.
Pytam z ciekawosci, bo np. na Dunajcu w okolicach Tylmanowej mieszkancy przplywaja rzeke na takich przypietych do lancuchow lodziach i czesto przewoza wedkarzy.
[2010-11-04 09:44]

nie rozumiem panowie w czym macie problem ? pływac rekreacyjnie a wedkowac z pontonu to 2 rozne rzeczy. Plywac sobie mozesz niezarejestrowanym pontonem w celach rekreacyjnych i nawet mozesz nim przewozic swoje graty na wyspe ale juz wedkowac nie mozesz.
[2010-11-04 12:40]

A czy ktos, kto uzywa pontonu wylacznie rekreacyjnie moze mnie przewiezc ?.
Zalozmy ze poprosze kogos na brzegu latem zeby "podrzucil" mnie na wyspe ?.

Pytam z ciekawosci, bo np. na Dunajcu w okolicach Tylmanowej mieszkancy przplywaja rzeke na takich przypietych do lancuchow lodziach i czesto przewoza wedkarzy.

No nie jestem pewien, czy ewidentne posiadanie sprzętu wędkarskiego, na ewidentnie niezarejestrowanej jednostce pływającej, przekona PW lub PSR do TYLKO niewinnego "podrzucania" kogoś na łowisko. Kwestia przeprawy łodziami do tego przystosowanymi (
na takich przypietych do lancuchow lodziach)
przez rzekę, jest tyciu różniąca się od płynięcia łodzią, pontonem, tratwą, czy innym niezarejestrowanym wynalazkiem unoszącym się na wodzie, ze sprzętem wędkarskim na pokładzie, ileś tam set metrów. Jednostka pływająca powinna posiadać rejestracje nie po to, żeby spisać numery podczas kolizji, wypadku itp, ale żeby znaleźć właściciela np. wywróconej na wodzie jednostki. Czy koleś utonął, czy łódź mu ukradziono i czy np. złodziej się utopił, czy poprostu sobie dryfuje, bo cumy miała do dupy, oraz do ogólno pojętej identyfikacji sprzętu pływającego na akwenie. Tak więc przeprawianie się na drugi brzeg, jest diametralnie inną rzeczą, niż pływanie z kimś po jakimś akwenie, a w dodatku ze sprzętem wędkarskim w niezarejestrowanej jednostce pływającej.

[2010-11-04 13:04]

rubin44wr

Można by się kłócić z tym.Przecierz tak jak na lądzie wędki mam ale nie są skierowane w kierunku lustra wody.W przypadku przewieziwenia sprzętu do połowu ryb nie wiem jak to się ma .Przecież tylko przewożę sprzęt wędkarski,nie udowodni mi nikt że coś tam przy okazji lowię ,bo wędki są skrępowane.Więc pytam,Dlaczego straż ,czy SSR.czy też policja miała by mnie ukarać?
[2010-11-04 17:06]

rubin44wr

Maciek.Mam prośbę,Wywołuję ,Maćka, Marka, Jurka. Jak się to ma do tego ,Proszę o odpowiedz ,lup przynajmniej przybliżyć mi moje prawa.Dodam ze nigdy nie wywożę przynęty .Ale ta sprawa jest wałkowana już nie pierwszy raz.Dlatego skierowałem do was moi koledzy pytanie jak wyżej.
[2010-11-04 17:20]

Manolo8

Możesz pływać rekreacyjnie po Odrze pontonem nie zarejestrowanym, jeżeli nie przekracza 12 m długości, a silnik nie przekracza 15 KW. Sprzęt wędkarski jeżeli w myśl RAPR nie będzie zgodny z definicją wędki, czyli wędzisko nie będzie uzbrojone możesz również przewozić na pontonie. Inna sprawa to czy ta wyprawa będzie bezpieczna.
[2010-11-04 18:37]

bigrybka95

Odnośnie tego co zamierzasz zrobić , jestem całkowicie przeciw . Często takie wysepki są ostoją i siedliskiem róznego ptactwa . Nie potrzebna ingerencja człowieka w środowisko naturalne zawsze wpływa nie korzystnie na jego funkcjonowanie .
[2010-11-04 19:17]

withanight88

A jak wrócić z takiej wyspy na brzeg pontonem bez silnika ?:)(W to somo miejsce z ktorego wypływalismy na wyspę) [2010-11-04 19:21]

erykom

tylko ze na tych wyspach jest spokoj i cisza i lepsze brania. [2010-11-05 09:08]

zenobik3

Nie słuchaj tych bzdur fanatyków prawa i wędkowania,bo każdy h... interpretuje na swój strój ,tak ,jak mu pasuje.Pływanie rekreacyjne nie jest podzielone na pływanie ze sprzętem,czy też nie,a wędkarzem jestem wówczas gdy dokonuję połowu ryb,a na wyspę mogę dotrzeć z wędką nawet wpław.Ciekawe co teraz powiedzą pseudo znawcy prawa.Pozdrawiam.
[2010-11-09 11:03]

Możesz pływać rekreacyjnie po Odrze pontonem nie zarejestrowanym, jeżeli nie przekracza 12 m długości, a silnik nie przekracza 15 KW. Sprzęt wędkarski jeżeli w myśl RAPR nie będzie zgodny z definicją wędki, czyli wędzisko nie będzie uzbrojone możesz również przewozić na pontonie. Inna sprawa to czy ta wyprawa będzie bezpieczna.

Wszystko ok kol. @Manolo8, tylko rejestracja pontonów nie jest uzależniona od metrów (11-to metrowy ponton bez rejestracji ????, toż to OKRĘT), ale od ilości komór. Powyżej trzech komór rejestracja jest obowiązkowa, ażeby móc pływać nim na otwartej wodzie. Poza tym, nie spotkałem się jeszcze z takim magikiem z wędkami i całym ekwipunkiem wędkarskim na pokładzie niezarejestrowanej jednostki pływającej na środku jeziora, żeby przekonał Policję Wodną lub PSR, że on TYLKO tym przewozi wędki, a wcale nie chce łowić z tego sprzętu. 

[2010-11-09 11:40]

zenobik3

Zapomniałeś sobie że ktoś kiedyś wymyślił wiosła?
[2010-11-09 12:20]

sp1ap

Czytam i czytam, zastanawiając się nad brakiem logiki piszących!!! A jak ktoś ma na wyspie dom i tam mieszka, a na ryby jeździ na brzeg i do tego celu zawozi sobie sprzęt wędkarski kajakiem, to co wtedy??? Głupoty piszecie i duby smalone, w dodatku z nosa wydłubane!!! Skoro wolno niezarejestrowanym pontonem przewozić np gazową butlę turystyczną, chłodziarkę akumulatorową, telewizor turystyczny, komputer itp, to niby dlaczego nie wolno przewozić pokrowców z wędziskami i skrzynek ze sprzętem do wędkowania??? Te zwariowane interpretacje zabraniające takiego przewożenia są zwykłymi idiotyzmami nie mającymi żadnego logicznego uzasadnienia!!! Dajcie sobie luz mądrale i idźcie odpocząć, bo wam się mózg ukisił, he, he!!! [2010-11-10 18:48]