Łowienie na koszyk w głębokim kanale

/ 15 odpowiedzi
Witam serdecznie użytkowników forum, nazywam się Marcin. Mam do was pytanie, do tych doświadczonych wędkarzy. Zaczynam łowienie w Holandii na kanałach. I tutaj mam problem. W Polsce lowie zawsze na grunt, lecz tutaj kanały maja od 2m do 8m. Ciężko mi ustawić odpowiednio żyłkę bo nie jest wystarczająco napięta. Nie wiem co muszę zrobić aby zestaw mój był dobrze zarzucony. Mam nadzieje na kilka wskazówek od was. Chętnie posłucham. Pozdrawiam.
Jędrula

Opisz swoje zestawy? (2017/08/24 19:57)

notaki

nie rozumiem....
JAK nie da się napiąć żyłki ?
Za mały ciężar zestawu ?
Bo jesli koszyk lezy nieruchomo na dnie, to przeciez napecie żylki to nie problem
  (2017/08/24 19:59)

Bincim

Tzn teraz sprawdzałem na 10g koszyk. Dlatego iż lowilem w Polsce na 30g jak i opór swingera do napięcia czyli przesunąłem wskaźnik na dół. Brania nie były widoczne a po zwinięciu miałem zaczepione liny po 10cm dlatego założyłem lżejszy. Może to wina kosza 10g tak jak mówicie. (2017/08/24 20:05)

notaki

Jakbys mógł... to samo , tylko po polsku, bo nie mam pojecia o czym piszesz .

P.S z koszyczkiem 10 g napięcie zestawu na odległośc większa jak te 15 gora 20 m jest fizycznie niemozliwe.  ściąganie żylki spowoduje sciąganie zestawu. A użycie swingera przy tak lekkim zestawie to już ( sorry ) ale totalna bzdura.
Swinger jest pewnie cięższy od zestawu . Boszzz.....

(2017/08/24 20:12)

lukasz-c

Sama akcja szczytowa ci  nie wystarczy?? (2017/08/24 20:13)

Bincim

Nie posiadam wędki przystosowanej do drgającej szczytówki. Widać bo widać, lecz z małym oporem. To stary konger, nowe wędzisko na grunt w planach na następny sezon. Jedynie co mnie interesuje to sygnalizacja na swingerze i sygnalizatorze. Sprawdzę cięższy zestaw czy jest to samo. Tu jednak są duże leszcze jak i liny wiec z pociągnięciem "na raz" zestawu raczej nie będzie problemu.  (2017/08/24 20:18)

notaki

Rozsaądek mówi... odległość te ... dziesiąt metrów, głębokośc ok 8 m, więc stosowanie pajęczych zesttawow nic nie da.

Ja bym dal obciążenie rzędu ci najmniej 30 g do koszyczka, by zestaw zakotwiczyc, do tego żylka rzędu ponad 0,20.
czort jeden wie, czy tam jakiś prądow jeszce nie ma.
Nie baw sie zbedne delikatności, tam, gdzie one nic nie dają

(2017/08/24 20:21)

Bincim

Rozumiem. Tam mam koło 0.28. Dziś zanecilem tam, jutro rzucę kosz. Zmienię na 30 i dam znać. Wolałem zapytać doświadczonych co o tym sadza. Wole zapytać i być pewny. 😉  (2017/08/24 20:23)

notaki

Pewny będziesz jak się uda.
A generalnie... nikt się nie urodzil z żadną wiedzą. Kazdy eksperymentuje i zapamiętuje co co mu wychodzi oraz odrzuca to co nie wychodzi. (2017/08/24 20:39)

Bincim

Melduje. Jest lepiej. Kosz mam 20g, niestety 30 nie miałem, tylko metoda. Pogrzebalem trochę i chyba wina była również w regulacji swingera. Przesunąłem lekko na dół wskaźnik i lepiej się żyłka dopina. Nie sterczy tak poluzowana. 👍 (2017/08/26 17:53)

piotrek0402681

Jeśli kanał jest głeboki i nie ma na nim przepływu wody lub słaby prąd to stosuj kij wcker piker i żyłkę 0,18 . 10 gr koszyk i będzie naciagniety zestaw .
  (2017/08/28 20:22)

piotrek0402681

Jeśli kanał jest głeboki i nie ma na nim przepływu wody lub słaby prąd to stosuj kij wcker piker i żyłkę 0,18 . 10 gr koszyk i będzie naciagniety zestaw .
  (2017/08/28 20:24)

notaki

Czy nie byloby problemem byś wyjaśnił CO DAJE stosowanie tak delikatnego zestawu ?
I ile mozna nim zarzucić ?

Uprzedzając odpowiedź "delikatność i widocznośc brań " .. stosując zylke 0,24 , koszyczek z obciążeniem 30 g , zarzucając na odleglośc ok 50-60 m ... spokojnie ciagnę uklejki i inny rybi droboazg przy  czym brania sa doskonale widoczne .
P.S przypon 0,14 do 0,20  , hak  6-14 .. przynety przerożne w zaleznosci od rozmiaru haka, który jest tez uzalezniony od średncy przyponu. W ten weekend na taki zestaw ( przxypon 0,18 hak 12 - buiale robaki - leszcz 4,20kg  :-)
  (2017/08/29 18:08)

Bincim

To ładna patelnia, gratulacje. Kanał ma dość duże prady kolego. Wiec raczej odpada. Już ustawilem sobie odpowiednio zestaw także jest Ok. 👍 Zawsze myśle ze im cięższy koszyk tym ryba będzie miała ciężej "pociągnąć" nie wspominam tutaj o uklejach. 😃 (2017/09/06 20:59)

fishark

To ładna patelnia, gratulacje. Kanał ma dość duże prady kolego. Wiec raczej odpada. Już ustawilem sobie odpowiednio zestaw także jest Ok. 👍 Zawsze myśle ze im cięższy koszyk tym ryba będzie miała ciężej "pociągnąć" nie wspominam tutaj o uklejach. 😃

W życiu nie będzie miała ryba ciężej pociągnąć, przecież do koszyka jest rurka przez którą przechodzi żyłka, no chyba że koszyczek masz na stałe przymocowany. (2017/09/06 21:34)