Łowienie kalmarów na wędkę

/ 13 odpowiedzi
Witam!
Z wakacji w Chorwacji przyciągłem za sobą przynęty na kalmary.Moje pytanie brzmi jak łowić na taką przynętę te głowonogi

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

covent

Ty nam powiedz skoro tam byłeś i kupiłeś na nie przynętę:) (2012/11/07 16:07)

Wonski79

tylko przypadkiem u nas nie używaj tej przynęty. (2012/11/07 16:33)

Zionbel

Patrzac troszke na budowe kalmara i na to że zyje przy dnie to raczej z opadu.Tak myśle bo jeśli sie nie myle to kalmary poruszaja się na zasadze wyrzuty i tak też atakują.
Spec ze mnie średni.
Zion Bell (2012/11/07 17:47)

bobus86

Witam!
Z wakacji w Chorwacji przyciągłem za sobą przynęty na kalmary.Moje pytanie brzmi jak łowić na taką przynętę te głowonogi

proponuje najpierw zapoznac sie z regulaminem a na te kalmary jedz do horwacji
IV. ZASADY WĘDKOWANIA1. WędkaWędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończona:a) jednym haczykiem z przynętą albob) w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm alboc) w metodzie spinningowej i trolingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w nie wię-cej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm,
d) przy połowie ryb spod lodu:– jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm albo– sztuczną przynętą wyposażoną w nie wię-cej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm. (2012/11/07 18:03)

Zionbel

Witam!

IV. ZASADY WĘDKOWANIA1. WędkaWędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończona:a) jednym haczykiem z przynętą albob) w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm alboc) w metodzie spinningowej i trolingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w nie wię-cej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm,
d) przy połowie ryb spod lodu:– jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm albo– sztuczną przynętą wyposażoną w nie wię-cej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm.

Wogóle nie wierze w to co teraz przeczytałem :o:o
A co ty bobus myslisz że on je w Polsce chce łowić :) ????Hehehehe HIT :)
A ty odrazu atak przepisami. Ps. Chorwacja pisze się przez CH (2012/11/07 18:27)

bartolinox

tu łowią na taki sprzęt:
http://www.youtube.com/watch?v=p4u5V08z_Lg (2012/11/07 18:50)

bobus86

Witam!

d) przy połowie ryb spod lodu:– jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm albo– sztuczną przynętą wyposażoną w nie wię-cej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm.

Wogóle nie wierze w to co teraz przeczytałem :o:o
A co ty bobus myslisz że on je w Polsce chce łowić :) ????Hehehehe HIT :)
A ty odrazu atak przepisami. Ps. Chorwacja pisze się przez CH

nie zwracam za bardzo uwagi na ortografie to nie forum polonistyczne czy cus :)ale chyba jednak warto :)
w polsce to zaby se moze polowic a nie kalmara.napisałem tak ku przestrodze,zeby mu nie przyszlo do głowy czasem u nas na to spiningowac:)a o czym innym juz nie wspomne
 wiesz o czym mowie Ziombel ? :) (2012/11/08 17:16)

Zionbel

Kumam oczywiście ale nie widze sensu w ataku przepisami tak na dzieńdobry.
Pozdro i bez urazy oczywiście.
Zion Bell (2012/11/08 17:25)

egzekutor

ja lowilem w Chorwacji jest wpis na moim blogu.lecz nie łapalem kalmary ale na nie łowiłem ryby.pozzdrawiam (2012/11/08 18:04)

spinningista1

tylko przypadkiem u nas nie używaj tej przynęty.

Tak tak...zamiaru na nią łowić u nas nie mam:).Chodzi mi głównie o łowienie kalmarów i innych ryb na wakacjach (2012/11/08 19:03)

bobus86

Kumam oczywiście ale nie widze sensu w ataku przepisami tak na dzieńdobry.
Pozdro i bez urazy oczywiście.
Zion Bell

spoko nie ma sie na co gniewac :) (2012/11/09 11:53)

jacenty75

Nie ma sie co unosić, w Polsce nie występują kalmary i basta! Ja miałem okazje spróbować takiego połowu w Wietnamie. Metoda bardzo prosta. Wiąże się tego typu przynęte na żyłce wrzuca sie do wody i w toni operuje się nią w góre i w dół. Taki troche nasz bałtycki szarpak tyle, ze wędka nie jest konieczna (tam gdzie byłem wędka to dobro luksusowe, wiekszośc używa sam kij z jedną przelotką z drutu i szpulą - nie mylić z kołowrotkiem ale można też samą szpulą bez kija). Kalmary poławia się po ciemku, wskazane jest użycie silnego źródła światła do ich zwabienia. Jest on drapieżnikiem i po prostu atakuje przynęte imitującą krewetke. Dla pełnego rozjaśnienia - tego typu przynęty nie posiadają kotwic ani haków są to druty za które podchacza sie nasza zdobycz. (2012/11/09 14:52)

jacenty75

Znalazłem swoje foto - tak to wygląda w praktce. (2012/11/09 21:07)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.