Zaloguj się do konta

Łowienie jednym feederem na rzece i zbiorniku wodn

utworzono: 2019/10/16 19:44
flowgrid1

Cześć

Czy ktoś z Was użytkuje może jednego feedera o dużym c.w np. 50-150g do łowienia na zbiorniku ze stojącą wodą oraz na rzece typu Odra czy Wisła? Da się? Jak takie łowienie ryb, sprawdza się? Nie chcę kupować dwóch dedykowanych wędek, odrębnej do łowienia na zbiornikach wodnych oraz odrębnej do łowienia w rzece.

Pozdrawiam [2019-10-16 19:44]

ryukon1975

Spokojnie się da i nie jest to żaden problem. Jedyne ograniczenia to że na wodzie stojącej raczej należy zapomnieć o łowieniu rybek po 15-20 cm a nastawić się na takie od 30 cm w górę. Na rzece połowisz wszędzie tam gdzie utrzyma się zestaw. Jednak to jest ogólne ograniczenie feederów, nie ma takiego którym z wybranego stanowiska na dużej rzece rzucisz gdziekolwiek zechcesz a zestaw tam zostanie.
Kij z linku niżej. Spokojnie łowi się nim klenie czy certy na rzece jak i gatunki osiągające znacznie większe rozmiary. Tak samo bez problemu łowi się nim na wodzie stojącej karpie od 1 kg w górę przy wykorzystaniu method feeder.
https://wedkuje.pl/n/megabaits-tactix/102475 [2019-10-16 20:02]

flowgrid1

Dzięki za info. A dokupienie do ciężkiej wędki feeder dodatkowych delikatnych szczytówek pozwoli na łowienie rybek po 15-20cm? [2019-10-17 17:24]

ryukon1975

Do feedera na takim blanku jak ten który zaproponowałem czyli o głębokim ugięciu można dobrać delikatniejszą szczytówkę jak seryjne od producenta. Jednak ma to pewne granice dlatego że feeder to wędka do łowienia raczej dużych ryb.
Ogólnie nie rozumiem po co chcesz łowić małe niewymiarowe ryby? Nie lepiej nastawić się na coś przyzwoitego póki jeszcze jest jakaś szansa? Przyszłość wód PZW nie wygląda różowo więc łów ryby a nie rybki póki możesz. Niżej masz mój dzisiejszy połów takich się jeszcze nałowisz. :) Nie przeszkadzała mu ciężka wędka czy twarda szczytówka. [2019-10-17 18:57]