Łowienie dorsza w Kołobrzegu

/ 39 odpowiedzi
Witam .
Mam pytanie dotyczące połowu dorsza , a mianowicie chciałem zapytać czy ktoś z was może polecić jakiś kuter w okolicach w okolicach Kołobrzegu, Mielna lub gdziekolwiek indziej jeśli można to prosiłbym również o ewentualny kontakt lub jakieś strony internetowe.
Nie problem poszukać byle kuter by wypłynąć i popatrzeć na wodę chodzi o to bym był w miarę zadowolony bo jednak muszę przejechać pół Polski a to nie mały koszt.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Czarek

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

baloonstyle

Gdynia -0787489059
Admirał - Władysławowo (2010/11/15 09:09)

drummer22

Ja byłem raz w Kołobrzegu na kutrze Scirocco. Ogólnie w Kołobrzegu nie jest najlepiej. Lepiej wybrać się do Władysławowa, albo Darłowa. (2010/12/22 22:26)

misiu302

To kolego kiepsko trafiłeś. Też kiedyś przypadkiem byłem na Scirico i miałem podobne wrażenia, ale to głównie wina tamtejszego "szypra". Byłem na większości jednostek w Kołobrzegu, dlatego sie odezwałem. Ja preferuję dwie jednostki w Kołobrzegu z którego sam pochodzę, a mianowicie nr1 ANJA i nr2 MIĘTUS. Na tych dwóch jednostkach spotkałem się z właściwą miłą obsługą jakiej sam oczekiwałem. Dlatego mogę z czystym sumieniem je polecać, choć osobiście dla mnie to zmniejsza szanse załapania się na dogodny termin. Pozdrawiam (2010/12/22 23:59)

baloonstyle

To kolego kiepsko trafiłeś. Też kiedyś przypadkiem byłem na Scirico i miałem podobne wrażenia, ale to głównie wina tamtejszego "szypra". Byłem na większości jednostek w Kołobrzegu, dlatego sie odezwałem. Ja preferuję dwie jednostki w Kołobrzegu z którego sam pochodzę, a mianowicie nr1 ANJA i nr2 MIĘTUS. Na tych dwóch jednostkach spotkałem się z właściwą miłą obsługą jakiej sam oczekiwałem. Dlatego mogę z czystym sumieniem je polecać, choć osobiście dla mnie to zmniejsza szanse załapania się na dogodny termin. Pozdrawiam

Witam.
skoro jesteś z okolic Kołobrzegu to może wiesz coś na temat łodzi "ZENIT"?
W styczniu płynę nim na Bornholm na dwa dni .Jak znasz jakieś opinie to prosił bym bardzo o nie.
pozdrawiam. (2010/12/23 08:13)

misiu302

"Zenit" to dawna jednostka WSM do praktyk morskich. Dlatego też wciąż powinny tam być dobre warunki socjalne takie jak kabiny czy też łazienki. Jest to jednostka dzielna w morzu, lecz mało manewrowa pod względem napływania na małe dziury ze względu na śrubę rewersową jaką posiada.  Jedna z największych w Kołobrzegu ze sporą ilością jak na "wędkarza" załogą, bo chyba 5-6 osób. Powinna być udana wyprawa na Bornholm, czego życzę oraz Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. (2010/12/23 13:25)

baloonstyle

No to świetne notowanie. a co do wyników na niej wiesz coś?
bo szyper z rozmów sporo mówi ze wyniki zawsze są? (2010/12/23 13:47)

misiu302

Nie slyszałem negatywnych opinii dotyczących szypra ZENITA, a to już sporo. W zimie jest największe zgrupowanie dorsza właśnie pod wyspą i pewnie nie trudno będzie tam go znaleść. Raczej prosiłbym niebiosa o stabilną pogodę i ciśnienie, bo dorsz np. po sztormie raczej słabo się zbiera w stada. Wtedy trzeba trochę pokombinować z techniką łowienia i wielkością pilkera. Trzy przywieszki to też przesada. Ja stosuję 1 max do 2 przywieszek tzw."kołobrzeskie" do kupienia w naszych sklepach. Wyjaśnię, że nie produkuję ich i nie sprzedaję po prostu sprawdzają się i już. Pozdrawiam (2010/12/29 19:04)

baloonstyle

A przywieszki nie ma obaw mam swoje pewniaki, sam je dostosowuję do warunków więc nie mam czym się martwić.Kwestia pogody tylko :)) (2010/12/29 20:37)

patryk84

Witam
Napisz coś o tym wypadzie na Bornholm "ZENITEM" czy połapaliście, jak szyper i cała reszta?? W kwietniu organizuję  2 dniowy wypad również   Zenitem na Bornholm i dobrze było by posłuchać świeżych informacji. A co do "Scirocco" byłem w październiku ubiegłego roku i szczerze polecam, nie wiem jaki był wcześniej szyper ale podobno się zmienił jakiś czas przed moim wypłynięciem i pływałem z p. Mietkiem który znał się na tym doskonale, świetnie napływał, bardzo miła obsługa no i kuter bardzo fajny a do tego ryba dopisała :)  więc naprawdę mogę polecić.
pozdrawiam (2011/03/14 21:29)

baloonstyle

Wiesz co jednak ten wypad na Bornholm nie wypalił bo ludzie ze środka Polski przestraszyli się temperatur i śniegu. Planuję ruszyć w czerwcu ale nie mam jeszcze sztywnego terminu. (2011/03/15 08:15)

kucharzrafal

Witam . Ciekawi mnie taki wypad o ktorym tu rozmawiacie , jesli planujesz na czerwiec , to jestem zainteresowany . Jak bedziesz mial juz sztywny termin to daj znac , chetnie wpisze sie na liste . Pozdrowienia (2011/03/15 10:51)

baloonstyle

Jasne nie ma problemu.Planuje rejs minimum dwu dniowy maks czterodniowy.zobaczymy co wyjdzie.Koszty nie są potężne a wspomnienia bezcenne :)) (2011/03/15 11:14)

Qba75

Mogę polecić jednostkę Persus z Kołobrzegu. Pięciokrotnie byłem na tym kutrze koło wyspy i szczerze polecam. Po pierwszym rejsie na Bornholm przestałem płuywać (jak to się mówi) wokół komina. Chcesz pobawić się z większymi dorszami to płyń pod wyspę (2011/03/15 15:52)

baloonstyle

Dlatego tam się wybieram :)) (2011/03/15 19:00)

patryk84

Qba75 napisz coś więcej o wyprawach na Bornholm, jak ciężkie pilkery stosować, na jakich głębokościach się łapie itd. My będziemy mieli nocleg na kutrze w porcie, co warto zobaczyć na szybkiego i gdzie pójść jeśli też tak robiliście?? Czy w połowie kwietnia warto zainteresować się  inną rybą oprócz dorsza jeśli tak to jaką i jak. Sorry za tyle pytań ale to pierwszy wypad na wyspę który organizuję więc lepiej zapytać kogoś bardziej doświadczonego.
A może ktoś z pozostałych forumowiczów ma jakieś doświadczenia z "ZENITEM" na takich wyprawach??
Pozdrawiam (2011/03/15 20:15)

baloonstyle

Qba75 napisz coś więcej o wyprawach na Bornholm, jak ciężkie pilkery stosować, na jakich głębokościach się łapie itd. My będziemy mieli nocleg na kutrze w porcie, co warto zobaczyć na szybkiego i gdzie pójść jeśli też tak robiliście?? Czy w połowie kwietnia warto zainteresować się  inną rybą oprócz dorsza jeśli tak to jaką i jak. Sorry za tyle pytań ale to pierwszy wypad na wyspę który organizuję więc lepiej zapytać kogoś bardziej doświadczonego.
A może ktoś z pozostałych forumowiczów ma jakieś doświadczenia z "ZENITEM" na takich wyprawach??
Pozdrawiam

Heh pierwszy wypad co mi nie wyszedł też miałem Zenitem płynąć:)) (2011/03/16 05:47)

Schyzol

ja wlasnie wrocilem z kolobrzegu z dwoch dni plywania- wyniki slabe  - ogolem 9 sztuk...
pogoda dopisala podobno trzeba plynac dalek o w morze pod 3ecie kamienie - tam sa jakies wyniki (2011/03/16 14:46)

baloonstyle

ja wlasnie wrocilem z kolobrzegu z dwoch dni plywania- wyniki slabe  - ogolem 9 sztuk...
pogoda dopisala podobno trzeba plynac dalek o w morze pod 3ecie kamienie - tam sa jakies wyniki

Byłeś na Bornholmie dwa dni i tylko 9 ryb?
Katastrofa (2011/03/16 16:02)

jaras209

Wiesz co jednak ten wypad na Bornholm nie wypalił bo ludzie ze środka Polski przestraszyli się temperatur i śniegu. Planuję ruszyć w czerwcu ale nie mam jeszcze sztywnego terminu.

@
baloonstyle Nie, żebym się czepiał, ale na innym forum pisałeś, że powodem było "Miałem płynąć nią w styczniu ale zrezygnowałem po tym jak sprawdziłem jaką ma długość. Za duża jednostka po prostu."

Ktoś coś kręci :> (2011/03/17 12:23)

baloonstyle

To było na tym forum chyba nawet.
Najpierw padła grupa z Polski i organizator prosił żebym doszukał ludzi.
Szukałem nawet tu , możesz sprawdzić nawet w dziale wyprawy wędkarskie.Po kilku dniach poszukiwań zadzwoniłem do innego armatora organizującego wypady na Bornholm z Kołobrzegu celem poszukania miejsc i zapytałem się o jednostkę Zenit.Armator wypowiedział się o jej gabarytach i zbyt dużej długości jednostki, więc zaprzestałem poszukiwań.
Nie wiem gdzie widzisz problem.Poznaj temat a potem atakuj.Tak to wyglądało.
Nie wierzysz podam kilka telefonów do ludzi wtajemniczonych.Chociaz nie wiem za bardzo co tą wypowiedzią chciałeś osiągnąć. (2011/03/17 12:34)

baloonstyle

O nawet osoba z tego forum była wtajemniczona :)) Jak chcesz nick i pogłębić temat to na priv napisz a podam Tobie z kim się kontaktować :)) (2011/03/17 12:38)

jaras209

@baloonstyle Dobra zajebałem w piec, bo źle post'a odebrałem, sorrka.
Ogólnie zajrzałem tu bo byłem ciekaw ile taka wyprawa 2-4 dniowa kosztuje? (2011/03/17 16:02)

baloonstyle

To zależy od portu z którego startujesz i od ilości dni na kutrze.Z tego co się rozglądałem to dwa dni to koszt 700 zł z Kołobrzegu. (2011/03/17 16:10)

patryk84

Coś drogo Ci policzyli. Ja za 2 dni (48h) płacę ok. 550zl z licencjami i całą resztą a podobno można znaleźć jeszcze taniej tylko bał bym się o warunki. (2011/03/17 17:28)

baloonstyle

W grudniu ogarniałem ten temat i naprawdę mogę się mylić ale jakoś w głowie mi tkwi to 700 zł nie wiem czemu:)) (2011/03/17 18:25)