MATEUSZJ415 - amury o których pisałem są hodowane, a nie dzikie ;). Jak duże amury i jaką ich liczbę masz na myśli pisząc, że jak taka torpeda wejdzie w łowisko to godzina i pozamiatane? Co do użycia innych przynęt, w rodzaju kulek czy pelletu to spróbuję połączenia z kukurydzą bo rybki na tym stawie niesamowicie wybredne i nic innego do pyska nie wezmą jeśli jest podane samo (już sprawdzałem) - nawet kukurydza tylko jednej firmy się dobrze sprawdza, a reszta gorzej
MATEUSZJ415 - amury o których pisałem są hodowane, a nie dzikie ;). Jak duże amury i jaką ich liczbę masz na myśli pisząc, że jak taka torpeda wejdzie w łowisko to godzina i pozamiatane? Co do użycia innych przynęt, w rodzaju kulek czy pelletu to spróbuję połączenia z kukurydzą bo rybki na tym stawie niesamowicie wybredne i nic innego do pyska nie wezmą jeśli jest podane samo (już sprawdzałem) - nawet kukurydza tylko jednej firmy się dobrze sprawdza, a reszta gorzejCzy są hodowlane czy dzikie napisałem tylko która z tych ryb jest bardziej dzika. U znajomego na komercji co roku obserwóję ryby na głębokości 0,5m-1m dla takiego Amura +10 kg przękąska w postaci 0,5 kg kukurydzy to jak dla byka "kartofel" Mogą być wybredne ale bez przesady że nic innego do pyska nie wezmą tworzysz mit który można obalić i sam tego dokonasz.Tylko trzeba zaplanować odpowiednią taktykę.
ZBYNIO 33, na tym stawie przede wszystkim dawtona. Inne oczywiście też się nadają, ale są znacznie gorsze wyniki
Mateuszu, naprawdę nie przesadzam, że ryby ze stawu, na którym łowię nie tkną kulek, pelletu, itd. jeśli taka przynęta jest podana sama. Sam w to początkowo wątpiłem jak zaczynałem tam łowić i tak mi powiedzieli wędkarze znający ten staw. Jednak sprawdziłem to i mieli rację. Ale skuteczność połączenia kuku z czymś innym chętnie przetestuję :)
Zapewniam Cię, że z tymi kulkami jesteś w błędzie. Karpi nie trzeba uczyć jedzenia kulek. Praktycznie nigdy nie nęcę przed zasiadką i jakoś karpie biorą na kulki.
W jaki sposób sprawdzałeś, że karpie nie biorą na kulki ?
JK
JKARP, a gdybym spróbował tego samego co wcześniej tylko na włos? Mogłoby się sprawdzić? :)
Zbyniu, co do zakładania kuku - zwyczajnie nabijam prosto na haczyk 6-8, 2-3 największe ziarna. \"Moje\" karpie za taką przynętą szaleją. Zazwyczaj łowię na spławik (1-1,5 g) batem 4 m z żyłką 0.18-0.20
JKARP, a gdybym spróbował tego samego co wcześniej tylko na włos? Mogłoby się sprawdzić? :)Kulki to chemia i musisz kilka lat ryby przyzwyczajać do tego paskudztwa. najlepsza jest kukurydza! Nie kombinuj z żadnymi włosami tylko centralnie na hak i sru do wody. Polamania i duuuuuużo cierpliwości życzę!:)