Łowienie 1 stycznia
utworzono: 2013/12/21 00:27
Zamierzam wybrać się 1 stycznia na ryby, w związku z tym mam pytanie.
Czy opłacona karta za 2013r bedzie ważna? Jak miałbym ja opłacić wcześniej za 2014r ?
Czy w przypadku kontroli będzie lipa?
[2013-12-21 00:27]
Będzie lipa:),,,nie mamy znaczków -opłat ,nie łowimy .
Nie , nie można - opłata składki jest na dany rok kalendarzowy .
[2013-12-21 00:38]
Jak miałbym ja opłacić wcześniej za 2014r ?
Wybierz się do swojego koła już w grudniu, by opłacic składki na 2014. W przeciwnym razie będziesz w razie ewentualnej kontroli mógł sobie przysporzyc problemów.
[2013-12-21 01:49]
Kolego ja co roku zaczynam sezon 1 stycznia i zawsze mam opłaconą kartę, nie widzę problemu żeby opłacić już składki pod koniec grudnia.
[2013-12-21 05:10]
Nie ryzykuj. Nie wiadomo na kogo trafisz. Zawsze opłacałem składki w swoim kole koniec stycznia na pierwszym zebraniu.Tylko dzięki wyrozumiałości policjantów ( zobaczyli moją starą wyświechtaną książeczkę ) nie zapłaciłem mandatu. Ale zwijać się musiałem. Od tamtego czasu składki płace pod koniec stycznia na Twardej.
Połamania kija
Julian
[2013-12-21 12:45]
Kiedyś (dawno temu)można było do wiosny na starych znaczkach wędkować,myślę, że to było całkiem dobre.
Teraz niestety , parafrazując pewnego tutejszego usera, liczy się Kasa! Kasa! Kasa! Trzeba od pierwszego stycznia płacić - tak sobie mądre głowy w ZG PZW ustaliły.:/
[2013-12-21 15:46]
Kolego szanowny!!!
Ja już mam piękny znaczek i zezwolenmie więc 1 stycznia witajcie Trotki, Pstrągi i Lipienie:) Mam nadzieję, że spotkam ich tam gdzie je wypuściłem:)
Nie ryzykuj !! Opłać skladki!! [2013-12-21 16:49]
Kiedyś (dawno temu)można było do wiosny na starych znaczkach wędkować,myślę, że to było całkiem dobre.
Teraz niestety , parafrazując pewnego tutejszego usera, liczy się Kasa! Kasa! Kasa! Trzeba od pierwszego stycznia płacić - tak sobie mądre głowy w ZG PZW ustaliły.:/
Kolego, nigdy nie można było (PZW), jak piszesz "do wiosny" łowić na starych znaczkach. Do "wiosny", a dokładnie do 30 kwietnia to trzeba było i nadal tak jest, opłacić składkę członkowską PZW. Samo pozwolenie było i jest na rok kalendarzowy tj. od 01 stycznia do 31. grudnia. Kiedyś po prostu przymykano na to "oko" i tyle. [2013-12-28 07:12]
Ja nie rozumiem w czym problem z opłaceniem - może lenistwo. Jestem z Łodzi wykupuje w Częstochowie ze względu na porozumienia. Dziś kolega jedzie odebrać znaczki z koła ( tak się umówiliśmy) a 3.01 jesteśmy umówieni w Okręgu na Pomorzu żeby dokupić górskie i heja nad wodę....Jak się chce to można. Nie jestem zwolennikiem unikania kontroli ani nie wykupowania pozwoleń mimo że całemu choremu układowi zwanemu PZW chętnie bym podziękował...Pamiętam sytuację że kiedyś przedłużono na nowy rok pozwolenia o kilka tygodni ze względu na jakiś błąd czy przeoczenie ale to raz i wiele lat temu....
[2013-12-28 10:16]
Kolego, nigdy nie można było (PZW), jak piszesz "do wiosny" łowić na starych znaczkach. Do "wiosny", a dokładnie do 30 kwietnia to trzeba było i nadal tak jest, opłacić składkę członkowską PZW. Samo pozwolenie było i jest na rok kalendarzowy tj. od 01 stycznia do 31. grudnia. Kiedyś po prostu przymykano na to "oko" i tyle.
Dziwne, że aż tak przemykano oko, pierwszy raz słyszę, może jestem po prostu niedoinformowany. Wiem, że wielu członków ,mojego koła (głównie starszych, ciepłolubnych) kiedyś głównie na przedwiośniu opłacało, bo obowiązek uiszczenia opłat był do 30 kwietnia, oczywiście mam na myśli lata 90-te.
Teraz niestety, trzeba mieć od 1 stycznia i nie ma jakiegoś zmiłuj się.
[2013-12-28 12:15]
Obowiązek opłaty do 30 kwietnia nadal istnieje jednak mylisz pojęcia kolego:) Jeżeli nie opłacisz składki cżłonkowskiej do 30 kwietnia wówczas bedziesz musiał oprócz cżłonkowskiej zapłacić ponownie wpisowe i na tym to polega. Co do łowienia oczywiście opłata za 2013 rok obowiązuje do ostatniego dnia tego roku, z dniem 1 stycznia chcąc legalnie wędkowac trzeba miec opłacone składki na kolejny rok. Znaczki sa dostepne pod koniec grudnia, jeżeli koło nie zaniedba sprawy i na czas odbierze znaczki bez problemu mozna wykupic nowe zezwolenia jeszcze w ostatnich dniach grudnia. Pozdrawiam serdecznie [2013-12-28 12:36]
"Obowiązek opłaty do 30 kwietnia nadal istnieje jednak mylisz pojęcia kolego:)"
Ja pie... tu jakiś ciemnogród panuje! Ja doskonale wiem, że mamy obowiązek opłat do 30 kwietnia i wiem z czym to się wiąże, tyle, że za starych dobrych czasów mogłem wedkować na zeszłorocznych znaczkach aż do kwietnia i nie wiem czy przymykano wtedy oko, ale nie karano, nikt nie robił jakiegoś wielkiego hallo.
[2013-12-28 13:58]
A co najlepsze, można było wędkować po całej Polsce na okręgowej opłacie + opłata na wody górskie. Później wprowadzono dopłaty na poszczególne okręgi, porozumienia i inne duperele.
[2013-12-28 14:14]
WEDŁUG MNIE TO WSZYSTKO JEST CHORE ,PRZECIEŻ TO MY OPŁACAMY SKŁADKI ZWYKLI WĘDKARZE A NIE CI BIUROKRACI KTÓRZY SIĘ PŁAWIĄ I MYŚLĄ A NIECH PŁACĄ BO TRZEBA NAGRODY POROZDAWAĆ .JEST DATA WPŁATY W KARCIE JEST DLACZEGO ZWYCZAJNY WĘDKARZ MUSI BYĆ DO TYŁU, JEŚLI ZAPŁACIŁ 3.04.2013 WIĘC ROK PRZYPADA 3.04.2014 .TO WĘDKARZ POWINIEŃ DECYDOWAĆ BO ONI MAJĄ PENJE Z JEGO OPŁAT .WYMYŚLELI SOBIE REGULAMIN I ROBIĄ Z NAMI CO CHCĄ A GDZIE TE RYBY ;W SKLEPIE ps.zdesperowany wędkarz.
[2013-12-29 18:06]
Stare dobre czasy , he he jak to fajnie brzmi.. A sami chcecie nowego. To po jaką ho..... wspominacie. Przepisy wyraźnie podają początek sezoni jako 1.01. A do końca 30 .04. powinieneś dokonać opłat chcąc wędkować w tym sezonie bez ponownego uiszczania wpisowego. Jeśli zaplacisz późno ,stracisz czas . Ale wielu łowi dopiero późną wiosną i czekają z opłatą . To ich strata. Ale nie przywilej by mogli wędkować rok od daty wpłaty. Jest sezon kalendarzowy od 1.01 i tego należy przestrzegać. Ja wiem że połowa z wędkujących idzie na łatwiznę i woli żeby przepisy naginano do ich sugesti. Ale przepis to przepis. Jeśli nie zapłacisz za światło to po jakimś czasie wyłączą bez żadnego ostrzeżenia. Spróbuj potem to odkręcić a nie zapomnisz drugi raz zapłacić.
I nikt Ci nie przesunie (wydłuży) w energetyce terminu opłaty..... Ps. Jeśli ktoś używa kcaps locka na forum . Nie dziwne że czuje się chory. [2013-12-29 18:36]
Stare dobre czasy , he he jak to fajnie brzmi.. A sami chcecie nowego. To po jaką ho..... wspominacie. Przepisy wyraźnie podają początek sezoni jako 1.01. A do końca 30 .04. powinieneś dokonać opłat chcąc wędkować w tym sezonie bez ponownego uiszczania wpisowego. Jeśli zaplacisz późno ,stracisz czas . Ale wielu łowi dopiero późną wiosną i czekają z opłatą . To ich strata. Ale nie przywilej by mogli wędkować rok od daty wpłaty. Jest sezon kalendarzowy od 1.01 i tego należy przestrzegać. Ja wiem że połowa z wędkujących idzie na łatwiznę i woli żeby przepisy naginano do ich sugesti. Ale przepis to przepis. Jeśli nie zapłacisz za światło to po jakimś czasie wyłączą bez żadnego ostrzeżenia. Spróbuj potem to odkręcić a nie zapomnisz drugi raz zapłacić.
I nikt Ci nie przesunie (wydłuży) w energetyce terminu opłaty..... Ps. Jeśli ktoś używa kcaps locka na forum . Nie dziwne że czuje się chory.
Lużno podeszłem do tematu nawiązując do starych czasów z nostalgią, bo kiedyś podejście "władz" PZW było luźniejsze. Przeca to jest hobby!
Teraz okręgi drą między sobą koty o porozumienia,dopłaty za połów na różnych okręgowych ciekach, itp, itd - czyli wszystko rozbija się o kasę.
Trochę luzu! Bo z upływem czasu zauważam, że to piękne hobby zamienia się w maszynkę do nabijania kabzy... No teraz opłaty muszą być od początku roku, trzeba wszystko odliczyć,zaksięgować, itd. no i najważniejsze, żeby miesięczną pensja też była okrągła.
Szkoda, że jeszcze nie porównałeś opłatę składek, do opłat za gaz. Mnie osobiscie nie pasuje system opłat za rok kalendarzowy wolałbym, od - do, za 12 miesięcy. Poruszając jeszcze tą według mnie formę kary, jaką jest dopłata wpisowego za opóźnienie z wniesieniem składki po 30 kwietnia, komu to służy i po co to potrzebne?
@Hipolita nie cytuj mi tu przepisów i nie tłumacz jakie ja tam ponoszę straty względem tego, że później zapłaciłem, bo przepisy znam, ale wcale nie muszą mi się do końca podobać.
PS. Nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc - "Stare dobre czasy , he he jak to fajnie brzmi.. A sami chcecie nowego..."
Znasz powiedzenie - "pier....ie hipolicie"? Coś w tym jest.:)
PS. Walnij mleko z czosnkiem, może wyzdrowiejesz, ewentualnie skonsultuj się z lekarzem, lub farmaceutą.
[2013-12-29 19:26]
I nikt Ci nie przesunie (wydłuży) w energetyce terminu opłaty..... Ps. Jeśli ktoś używa kcaps locka na forum . Nie dziwne że czuje się chory.
Proszę o ustawę gdzie jest mowa o początku sezonu ( "sezoni" ). Nigdzie się z tym nie spotkałem.
Proszę o ustawę gdzie jest mowa o początku sezonu ( "sezoni" ). Nigdzie się z tym nie spotkałem.
Proszę . Poszukaj sobie. [2013-12-29 20:06]
Jednym słowem twierdzę jeśli by nie było stawów komercyjnych to by było wielkie g....o .mowa o podkarpaciu. Szkoda że nie mieszkam na Śląsku tam to jest woda .A przepisy są po to by je zmieniać ,wymagają wpłat a w tym roku ani nie widziałem kontroli nie mówiąc o efektach nad wodą . Moim zdaniem najpierw zarybienie ,kontrola a na końcu opłaty.A Oni odwrotnie najpierw zapłać a potem szukaj ryby.Czyste h......o.powodzenia.
[2013-12-29 20:35]
PS. Nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc - "Stare dobre czasy , he he jak to fajnie brzmi.. A sami chcecie nowego..."
Znasz powiedzenie - "pier....ie hipolicie"? Coś w tym jest.:)
PS. Walnij mleko z czosnkiem, może wyzdrowiejesz, ewentualnie skonsultuj się z lekarzem, lub farmaceutą.
Arcy bysiek nie zniżę się do poziomu jaki reprezentujesz. [2013-12-30 08:45]
Panowie, piszecie tu o jakichs oplatach za wedkowanie. I tu jest pies pogrzebany i wychodzi na wierzch swiadomosc przecietnego wedkarza. Wiekszosc wedkarzy w Polsce tak wlasnie podchodzi do tematu. Place za wedkowanie. Nikt nie placi za wedkowanie !!!
Oplacamy skladki czlonkowskie za przynaleznosc do PZW a nie kupujemy zezwolenia za wedkowanie. Zezwolenie dostajemy gratis. Ale musimy oplacic skladki czlonkowskie. Dopoki tego nie zrozumiemy, dopoty beda takie glupie wg mnie pytania "czemu nie mozna oplacic np w kwietniu i moc lowic do kwietnia przyszlego roku". Ano temu ze czlonkiem PZW mozna byc od 1.1 jednego roku do 31.12 tego samego. Wstepujac do jakiegokolwiek innego stowarzyszenia (nie koniecznie PZW) oplaca sie skladki na rok a nie od - do.
[2013-12-30 11:01]
" Ano temu ze czlonkiem PZW mozna byc od 1.1 jednego roku do 31.12 tego samego."
Paweł gdzieś ty to wyczytał? Mnie się wydaję , że do 30 kwietnia, a po tym okresie koniecznie musimy uiścić wpisowe, chcąc dalej należeć do PZW. A pozwolenie na wędkowanie jest właśnie ważne od 1.01 do 31.12
"Oplacamy skladki czlonkowskie za przynaleznosc do PZW a nie kupujemy zezwolenia za wedkowanie. Zezwolenie dostajemy gratis"
No super gratis. Gratis, to teraz można w mordę dostać? Opłacenie składki okręgowej = pozwoleniu na wędkowanie.
[2013-12-30 12:49]
" Ano temu ze czlonkiem PZW mozna byc od 1.1 jednego roku do 31.12 tego samego."
Paweł gdzieś ty to wyczytał? Mnie się wydaję , że do 30 kwietnia, a po tym okresie koniecznie musimy uiścić wpisowe, chcąc dalej należeć do PZW. A pozwolenie na wędkowanie jest właśnie ważne od 1.01 do 31.12
"Oplacamy skladki czlonkowskie za przynaleznosc do PZW a nie kupujemy zezwolenia za wedkowanie. Zezwolenie dostajemy gratis"
No super gratis. Gratis, to teraz można w mordę dostać? Opłacenie składki okręgowej = pozwoleniu na wędkowanie.
Z tym czlonkowstwem rzeczywiscie sie zagalopowalem. Chodzilo o waznosc oplat czlonkowskich.
Natomiast co do zezwolenia, to tak, otrzymujesz "za darmo". Placisz za moznosc bycia w stowarzyszeniu. I nawet jakbys powiedzial, ze nie bedziesz lowil ryb i nie chcesz zezwolenia ale chcesz nalezec do PZW to i tak teoretycznie skladke musisz zaplacic. A jak chcesz, to mozesz wziosc sobie zezwolenie. Jest to o tyle istotne, ze jakbys placil za zezwolenie to PZW musialaby odprowadzic od tego VAT.
[2013-12-30 13:01]
Kolego opłacenia składki członkowskiej powoduje że jesteś członkiem PZW, a składki okręgowej nie musisz uiszczać i wtedy jesteś członkiem bez prawa do wędkowania na wodach stowarzyszenia ;)
[2013-12-30 13:15]