Łowienia karasia, na bata

/ 18 odpowiedzi
Witam kolegów, chcę byście porozmawiali ze Mną, na temat połowu karasia techniką pełnego zestawu. Wybieram się teraz na dniach na karasia na staw (wyrobisko żwirowe) i zastanawiam się jaki zestaw będzie najlepszy do bata 4 m. Chodzi o żyłkę, gramaturę spławika, przynętę i zanętę? dodatkowo podpowiem, że głębokość mojego łowiska w paru miejscach, to od 80 do 3 m.

halwwa2804

czesc,zyłka 0.16 przypon 0.14 spławik do 1grama max,przyneta kukurydza lub biały robak,przynajmniej u mnie najlepiej sie taka przyneta sprawdza,brania pieknych duzych karasi wygladaja tak ze karas jak bierze zanuza splawik na okolo 2-3mm wiec splwik musi byc bardzo dobrze wywazony,karasie do 1kg tak biora delikatnie,przynajmniej u mnie nad woda,na zanete uzyj lepszej zanety karasiowo linowej np.moundial czy cos podobnego.pozdrawiam (2012/05/11 08:46)

u?ytkownik82173

Cześć. Polecam Ci taki zestaw: żyłka główna 0,10mm, a przeponowa 0,08mm, spławik ok. 1-1,5g (stały), haczyk nr22, a na haczyk ochotka lub ciasto wędkarskie(waniliowe). Zanęta to już od Ciebie zależy ważne by pachniała i była słodka polecam Trapera lub Lorpio. Życzę Ci połamania kija. (2012/05/11 14:23)

halwwa2804

Kolego robcio,wydaje mi sie ze mialbys problemy wyciagnac 1kg karasia na ten zestaw zwlaszcza ze moze byc roslinnosc o kolegi nad woda,takiego zestawu o ktorym piszesz to uzywam na ukleje,chodzi mi o grubosc zylki a nie na karachy chyba ze mowimy o 20cm karasiach,pozdrawiam (2012/05/11 14:45)

Roxola

Główna żyłka nie grubsza niż 0,12 a przypon wystarczy 0,08

Jeżeli jest to bat 4m to prawdopodobnie jest bez amortyzatora (raczej normalne)

Jeżeli założysz grubszą żyłkę to możesz uszkodzić bat, jeżeli zatniesz większą rybę.

Taki bacik nadaje się do połowu uklei, natomiast jeżeli chcesz łowić karasie to raczej małe

więc nie kombinuj z grubszym zestawem, bo pozbędziesz się bacika, a zawsze się może przydać.... (2012/05/11 20:17)

wzdrega88

Jutro wybieram się te karasie, wezmę troszkę chleba, i mielonkę, na mielonkę łapał John Wilson  w filmie z lat 80-tych. jak coś złapie napiszę :D (2012/05/11 20:18)

u?ytkownik82173

Kolego  halwwa2804 jak już tu wspomniała koleżanka, że nie może być za gruba żyłka, ponieważ uszkodzimy bat i to prawda. Więc wolę używać cieńszych żyłek i nie oszukujmy się, że bat jest taki mocny bo wręcz przeciwnie, do tego już są inne wędki z kołowrotkiem na to przeznaczone. Tyle z mojej strony. (2012/05/12 08:44)

kick

Cześć. Polecam Ci taki zestaw: żyłka główna 0,10mm, a przeponowa 0,08mm, spławik ok. 1-1,5g (stały), haczyk nr22, a na haczyk ochotka lub ciasto wędkarskie(waniliowe). Zanęta to już od Ciebie zależy ważne by pachniała i była słodka polecam Trapera lub Lorpio. Życzę Ci połamania kija.

to zestaw na ukleję. nawet nie haczyk z mały zdecydowanie (2012/05/12 09:25)

rafalwedkuje

Jutro wybieram się te karasie, wezmę troszkę chleba, i mielonkę, na mielonkę łapał John Wilson  w filmie z lat 80-tych. jak coś złapie napiszę :D
Chlebek i mielonkę to jako zagryzkę weż sobie.
Chyba że jedziesz na komercyjny i tam jonyyy nauczył karaski mielonki tyrolskiej.
Joooony tylko łowi na prywatnych łowiskach gdzie wiadomo jak są nauczone rybki.
Żadko się wybiera na dzikie wody. Jak oglądasz tego gościa to zwróć uwagę jak gość cały
program cieszy miche. Cieszy bo przy nagrywaniu siedzi w przyczepie i łoi zagryzając mielonką. Wychodzi zarzucić i jak mu złapią rybkę. 
Nie bierz przykładu z niego a z kolegów co mają w siatkach rybki ,a
(2012/05/12 10:12)

u?ytkownik64718

Nie wiem ale jak czytam porady niektórych dzieciaków co to mają po 14 a i mniej lat i kupę doświadczenia  wędkarskiego i te ich rady, to tak zastanawiam się co ja tu robię i trochę z pożałowaniem patrzę na te forum , szkoda bo na początku było inaczej, mało było piszących dzieci  a teraz to po prostu szok , nieraz jak człowiek czyta to nie wiadomo czy się śmiac czy płakac . (2012/05/12 13:10)

u?ytkownik115029

Nie wiem ale jak czytam porady niektórych dzieciaków co to mają po 14 a i mniej lat i kupę doświadczenia  wędkarskiego i te ich rady, to tak zastanawiam się co ja tu robię i trochę z pożałowaniem patrzę na te forum , szkoda bo na początku było inaczej, mało było piszących dzieci  a teraz to po prostu szok , nieraz jak człowiek czyta to nie wiadomo czy się śmiac czy płakac .

Znawca się odezwał ... Przypominam ,że  spławikówka na lina to dla niego minimum do 60 g ciężaru wyrzutowego , bo te z wyrzutem 5 -25 , 10 -30 , 5 -30 g - będą według niego za słabe (retrospekcja z wątku pt "Wędka na lina "). Na żmudne tłumaczenia ,że ciężar wyrzutowy to zupełnie co innego niż wytrzymałość wędki i jej przeznaczenie : nie reaguje ... Takich bzdurnych akcji doradzania innym było w twoim internetowym życiorysie sporo , dlatego daruj sobie te uwagi na temat wieku . Każdy ma prawo przedstawić swoje poglądy , nawet jeśli te narażają  autora na śmieszność czy krytykę.Przyznam szczerze ,że akurat  ja się bardzo cieszę z takich okoliczności , gdyż mam świetny ubaw z tego całego , waszego podwórka "Wedkuje.pl ". Narzynam się totalnie z tego dennego przedsięwzięcia - biorącego swój początek raptem kilka lat temu. Wędkarstwo tak naprawdę nie ma nic wspólnego z  tym całym Wedkuje.pl i Vice Versa .Doszło tutaj do perfidnego uzurpatorstwa , swoistego zawłaszczenia sobie symboliki wędkarskiej przez ludzi , których niewiele obchodzą sprawy stricte wędkarskie .Twórcom tej strony internetowej , choć starali się oni  ujarzmić wędkarstwo , choć dążyli do opięcia go w sztywne ramy handlowo -marketingowe , nie udało się zmienić praw jakimi rządzi się moje hobby czyli wędkarstwo. Cieszę się z faktu , iż nie byłem i nie jestem nadal - zakładnikiem sił  nieczystych marketingu , handlu , reklamy , czy  ogólnie rzecz ujmując : wszechobecnej tandety jakimi rządzi się Wedkuje.pl
(2012/05/12 13:54)

u?ytkownik64718

Słuchaj młody pajacu jeżeli już czytasz moje posty bo chcesz się coś z nich nauczyc to czytaj je ze zrozumieniem a pózniej je cytuj , wędki do 30gram wyrzutu nie są wcale słabe, chodzi o to że w zielu nie utrzymasz lina powyżej 2 kilogramów lin to nie leszcz , trzyma się dna i jest bardzo sliną rybą a łowi się go w miejscach zarośniętych, nie na wodzie albo środku jeziora, jeżeli tego nie rozumiesz to trudno, taki poprostu z ciebie wędkarz jak z koziej dupy trąba i jak ci ten portal nie pasuje to po co się tu rejestrowałeś nie lepiej z kolegami pod biedronką browary walic. (2012/05/12 14:35)

u?ytkownik115029

Słuchaj młody pajacu jeżeli już czytasz moje posty bo chcesz się coś z nich nauczyc to czytaj je ze zrozumieniem a pózniej je cytuj , wędki do 30gram wyrzutu nie są wcale słabe, chodzi o to że w zielu nie utrzymasz lina powyżej 2 kilogramów lin to nie leszcz , trzyma się dna i jest bardzo sliną rybą a łowi się go w miejscach zarośniętych, nie na wodzie albo środku jeziora, jeżeli tego nie rozumiesz to trudno, taki poprostu z ciebie wędkarz jak z koziej dupy trąba i jak ci ten portal nie pasuje to po co się tu rejestrowałeś nie lepiej z kolegami pod biedronką browary walic.

"Słuchaj młody pajacu'. Nazwałem cię w podobny sposób ? Nie przypominam sobie ,ale skoro tak ...

Ośmieszasz się , na każdym kroku ze swoimi radami , a innych pouczasz. Co ma   , ciężar wyrzutowy spławikówki do zmagania się z rybą uciekającą w zielska ? To ,że nie potrafisz wędkować i w związku z tym - zmuszony jesteś używać żywcówki na lina , to już nie wina innych - bardziej wprawnych wędkarzy. Sam wielkie zero  potrafisz nad wodą . Mocny jesteś tylko w pysku ( w przestrzeni Internetu ) ,ale jak przychodzi co do czego - to się gubisz :zarówno w Internecie , jak i nad wodą . Żegnam ( mając na względzie koniec czytania twoich wypocin, pełnych agramatyzmów ).

http://matchplus.pl/WEDKA_MILO_GOLD_VALLEY_TOLEDO_CARP_MK_II_42M_KOD_3V0GR0420-2054.html   Proszę bardzo : ta wędka ma maksymalny ciężar wyrzutowy 30 g ,  jest wręcz zbyt mocarna na lina ! Czesi łowią z powodzeniem na tę wędkę karpie a nawet amury ! A ty tutaj wciskasz kit , jakoby tylko żywcówka była zdolna poradzić sobie z linem .  Na zwykły teleskop , przy odrobinie umiejętności -wyciągnie się nawet największego linowego potwora i nie chrzań głupot. Naprawdę nie wyobrażam sobie - jak ktoś taki jak ty , może udzielać porad przez Internet , sam nie posiadając  (jak mniemam ) - ani krzty umiejętności . Z twojej relacji wynika ,że jesteś  nerwusem ciągnącym rybę jak świnię - co wynika z braku umiejętności holu i chęci szybkiego sprawienia ryby.Gotów jesteś urwać łeb rybie -byleby tylko mieć ją już w sadzu ... Uzmysławia mi to ,że pomimo jakiegoś tam stażu wędkarskiego , ty wciąż zachowujesz się jak laik , niecierpliwy dzieciak , sensat .  Zanim znów zaczniesz udzielać bzdurnych porad , pomyśl wpierw , palnij się w tę swoją  cytrynę i dopiero później zajmij się  komentowaniem wędkarstwa w wydaniu innych wędkarzy.
(2012/05/12 15:38)

u?ytkownik115029

Słuchaj młody pajacu jeżeli już czytasz moje posty bo chcesz się coś z nich nauczyc to czytaj je ze zrozumieniem a pózniej je cytuj , wędki do 30gram wyrzutu nie są wcale słabe, chodzi o to że w zielu nie utrzymasz lina powyżej 2 kilogramów lin to nie leszcz , trzyma się dna i jest bardzo sliną rybą a łowi się go w miejscach zarośniętych, nie na wodzie albo środku jeziora, jeżeli tego nie rozumiesz to trudno, taki poprostu z ciebie wędkarz jak z koziej dupy trąba i jak ci ten portal nie pasuje to po co się tu rejestrowałeś nie lepiej z kolegami pod biedronką browary walic.

Jeszcze ci kilkuletnie dzieciaki udowodnią ,że liny łowi się na sprzęt przemyślany a nie na jakieś sztywne pały z ciężarem wyrzutowym do 60 g , gdy wg ciebie wędka z 30 g wyrzutem jest za słaba , "by utrzymać lina prącego w ziela ". Po raz kolejny tłumaczę tobie ,że nie łowi się linów na spławiki do 60 g , a więc po co taka wędka ? Wystarczy dobra spławikówka , zwykły teleskop  z popularnym ciężarem wyrzutowym do  25 - 30 -40 g  (zwykle od 5 g -10 g wzwyż ) i to wszystko. Na mocną odległościówkę też łowi się liny i to jeszcze jakie a jednak taka wędka będzie miała ciężar wyrzutowy , najwyżej 20 , 25 , 30 albo i nawet 40 g (np : Spro Powershade Match Carp 40 g cw). W Wielkiej Brytanii dostępne są wędki typowo linowe (sygnowane nazwą "Tench "  czyli lin albo
"Float " czyli spławik  np :Preston , Korum , Drennan , TF Gear, Free Spirit   ) , które czasem mają ciężar wyrzutowy ok 20 g ,ale za to podany dokładny zakres wytrzymałości żyłek ( w funtach ).I jeśli tylko taka wędka posiada ciężar wyrzutowy 20 g (większego nie potrzeba , gdyż łowi się na lekkie zestawy spławikowe) a jednocześnie wytrzymałość zalecanych żyłek to : 4 -8 Lbs , 3-8Lbs , a nawet 5 -10 Lbs (na naprawdę duże okazy ryb ) , to taka wędka jest wręcz idealna na liny , pomimo tego ,że jej ciężar wyrzutowy to tylko 20 g !!!
(2012/05/12 16:04)

u?ytkownik64718

Zawsze wędka z wyrzutem do 60 gramów będzie sztywniejsza i mocniejsza niż ta do 30 gramów, ja w moim łowisku lina zatrzymam w pierwszej fazie holu ty nie miałbyś takiej szansy z patykiem  do 30 gramów, ale nie mówię że taka wędka jest słaba. Nie pisz nic o moich umiejętnościach wędkarskich bo mnie nie znasz i raczej nad wodą się nie spotkaliśmy i nie wiesz jak ja wędkuję.

raz kolejny tłumaczę tobie ,że nie łowi się linów na spławiki do 60 g , a więc po co taka wędka .

Po tym zdaniu napisanym przez ciebie twierdzę że nie masz żadnego pojęcia o łowieniu ryb a co tu dopiero mówic o połowie linów. Kończąc chciałbym cię przeprosic za słowo pajac, bo nie miałem prawa tak do ciebie się zwrócic, nie mam ochoty więcej wymieniac z tobą poglądy bo jak zauważyłeś mamy inne, pozdrawiam.

(2012/05/12 17:32)

rusikus

a ja nadal lowie liny na bata :) (2012/05/12 17:54)

u?ytkownik115029

Zawsze wędka z wyrzutem do 60 gramów będzie sztywniejsza i mocniejsza niż ta do 30 gramów, ja w moim łowisku lina zatrzymam w pierwszej fazie holu ty nie miałbyś takiej szansy z patykiem  do 30 gramów, ale nie mówię że taka wędka jest słaba. Nie pisz nic o moich umiejętnościach wędkarskich bo mnie nie znasz i raczej nad wodą się nie spotkaliśmy i nie wiesz jak ja wędkuję.

raz kolejny tłumaczę tobie ,że nie łowi się linów na spławiki do 60 g , a więc po co taka wędka .

Po tym zdaniu napisanym przez ciebie twierdzę że nie masz żadnego pojęcia o łowieniu ryb a co tu dopiero mówic o połowie linów. Kończąc chciałbym cię przeprosic za słowo pajac, bo nie miałem prawa tak do ciebie się zwrócic, nie mam ochoty więcej wymieniac z tobą poglądy bo jak zauważyłeś mamy inne, pozdrawiam.

Zapomnijmy już o ty co pisaliśmy . Skupmy się na łowieniu ryb. Rzeczywiście , jeśli twoje łowiska są bardzo porośnięte a przynęty nie trzeba zarzucać daleko od brzegu ( pewna właściwość , prawidłowość  przy połowie lina , choć zdarzają się też akweny gdzie łowi się z dala); to można łowić nawet i na wędkę z wyrzutem do 60 g . To ,że wypomniałem fakt , iż nie łowi się linów na spławiki do 60 g , to nie dowód braku wiedzy na temat połowu tej ryby ,ale przytyk i to bardzo złośliwy. W istocie nie łowi się bowiem , lina na takie zestawy spławikowe - a więc po co taka wędka ? Ciężar wyrzutowy to jedno a przeznaczenie wędki i jej wytrzymałość w zmaganiach z rybą - to drugie. Ogół wędki stanowi cały zestaw : jeśli pewne jej elementy są źle dobrane ( np : gruba żyłka nieadekwatna wytrzymałością  do wędki np :zbyt mocna  ) , zbyt duży ciężar zestawu ,wykraczający poza zakres ciężaru - wyrzutowego podanego na blanku , to w najlepszym przypadku są różne drobne kłopoty z wyrzucaniem zestawu , utratą ryby , w najgorszym zaś : awaria sprzętu. Jeśli ciężar wyrzutu określa zakres pod którym wędka najlepiej się ładuje , sprawia ,że dobrze się ją zarzuca  , nie zaś tak jak niektórzy sądzą : jakoby świadczyła ona wytrzymałości wędki, to przecież do lekkich zestawów spławikowych , nikt raczej nie będzie używał wędki o ciężarze wyrzutowym do 60 g , bo  i po co , skoro zakres stosowanych zestawów kończy się wręcz poniżej  trak popularnych parametrów jak np "5 -25 g , 10 -30 g itp ? Sądzę jednak ,że chyba lepiej już , mimo wszystko, stosować wędki o takim zakresie masy wyrzutowej niż wędzisko do 60 g... Zawyżanie ciężaru wyrzutowego wędki spławikowej , z myślą o zwiększeniu wytrzymałości zestawu - jest pozbawione celu i sensu . Dużego lina można złowić wędką o ciężarze wyrzutowym  do 25 , 30 g , do 40 ... Dużego lina łowi się na lekkie spławiki i nawet ten podane gramatury są już dużo większe niż rzeczywisty ciężar zestawu spławikowego na lina . Osobiście uważam ,że lepiej zarzuca się zestaw spławikowy , choćby za pomocą wędki z wyrzutem który podałem ,ale niech każdy łowi jak chce . (2012/05/12 19:23)

tomczyk001

Witam, polecam taki zestaw który się sprawdził u mnie.
: żyłka główna 0,18 mm
: spławik 2 g
: przypon 0,14 mm
: hak 10
- śruciny ok. 10-15 cm od haczyka.

Zanętę  stosuj Linową - karasiową / Karpiową - karasiową

Na ten zestaw łowiłem karasie 30 cm+ na stawie.
Połamania kija życzę. :D (2012/05/13 10:13)

tomczyk001

I jeszcze łów na białe robaki lub kuku. (2012/05/13 10:14)