Zaloguj się do konta

Łowie karpie-porady

utworzono: 2020/01/22 15:27
Michałwędkuje123

Karpie czyli z łacińskiego cyprinus carpio. Jest to biało ryb żyjący w słodkiej wodzie. Karpie można poławiać na wiele metod np spławik, feeder, metod feeder a nawet powstała osobna metoda czyli karpiowanie polega ona na łowienie na ciężarek a jako przynętę w metodzie karpiowej używa się jako przynęt głównie kulek proteinowych, pelletów czy pop upów. Żeby łowić karpie nie trzeba łowić na karpiarstwo lecz wystarczy nam feeder czyli łowienie na koszyk zanętowy. Z własnego doświadczenia najwięcej karpi złowiłem na kukurydzę z puszki, by łowić karpie nie musimy grubo i zakładać kulek po 20 mm czy 10 ziaren kukurydzy wystarczy mała kulka, pellet czy jedno bądź dwa ziarna kukurydzy. Karpie bardzo lubią smaki owocowe stąd smaki kulek czy pelletów owocowe np truskawka czy tutti frutti często się również robi zanęty o tych smakach które z własnego doświadczenia mi się bardzo sprawdziły i fajnie na nie połapałem. Bardzo dobrze nasze cyprinusy biąrą na przynęty żywe takie jak dendrobeny pinki czy białe robaki [2020-01-22 15:27]

WedkarzIncognito

Nie jestem rasowym "karpiarzem" bo doświadczenie w połowie tych ryb mam mizerne, to osobiście najlepiej sprawdza się na moich wodach najzwyklejsza kukurydza (z puszki lub gotowana) i spławik, co prawda łowie też karpiówką, ale częsiciej wybieram spławik bo mało frajdy sprawia mi holowanie 2-3kg karpia za pomocą zestawu który spokojnie wyciągnie 10kg rybę. Przynęta jaką jest kukurydza może wydawać się banalna, ale bardzo skuteczna, a co istotne nie droga w porównaniu do kulek. [2020-01-23 09:23]

kaban

To post czy próba wpisu ? Bo jeżeli wpis to nie znam człowieka, uściślijmy wędkarza który by nie wiedział co to za ryba ten karp. [2020-01-23 11:46]

erykom

Kolejny super artykul dla pasjonatow wedkarstwa. * [2020-01-23 17:35]

Michałwędkuje123

Zgadzam się w 100 % co napisałem we wpisie [2020-01-23 17:37]