Przepraszam a na co drodzy koledzy łowicie te łososie?
Mi nie biorą ani na kuku ani na rosówki.
Jak łosoś to pieczony lub na parze . W obu przypadkach przyprawić solą , pieprzem oraz świeżym koperkiem . Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i niebo w gębie .
(2012/12/19 20:29)No ja co prawda też mam kawałek nad pomorze ale o styczniowej wyprawie w tamte rejony myślę coraz częściej, fajnie było by powalczyć z łosiem lub trocią których pływa kilka w rzece a wędkarzy na brzegu kilka razy więcej ;-)
Jak łosoś to pieczony lub na parze . W obu przypadkach przyprawić solą , pieprzem oraz świeżym koperkiem . Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i niebo w gębie .
Losoś na "surowo"
-70dkg łososia /płat/
-dwie duże cebule
-trzy ząbki czosnku
-oliwa /z pierwszego tłoczenia/ lub olej
-cytryna lub ocet winny
-sól
Przygotowanie:
-odzielić skórę oraz wybrać drobne ości z fileta
-pokroić w drobną kostkę
-cebulę pokroić w drobną kostkę
-wycisnąć ząbki czosnku/w/g gustu/
-wszystko wymieszać najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu
-zalać oliwą
-dodać soku z cytryny/powinno być lekkokwaśne/
-sól do smaku
odstawić w chłodne miejsce na dwa dni
i ......smacznego
(2012/12/20 09:08)
(2012/12/20 11:23)Losoś na "surowo"
-70dkg łososia /płat/
-dwie duże cebule
-trzy ząbki czosnku
-oliwa /z pierwszego tłoczenia/ lub olej
-cytryna lub ocet winny
-sól
Przygotowanie:
-odzielić skórę oraz wybrać drobne ości z fileta
-pokroić w drobną kostkę
-cebulę pokroić w drobną kostkę
-wycisnąć ząbki czosnku/w/g gustu/
-wszystko wymieszać najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu
-zalać oliwą
-dodać soku z cytryny/powinno być lekkokwaśne/
-sól do smaku
odstawić w chłodne miejsce na dwa dni
i ......smacznego
Tatarek z rybki jest ok,właśnie dziś mam zamiar go zrobic.;-)