Łódź czy ponton do wędkowania?
utworzono: 2011/11/08 17:14
Witam. Potrzebuję kupić łódkę na 2 osoby,mam busa do którego wejdzie łódka 3,30m.Czy taka wystarczy, będę z niej głównie spinningował na Odrze i jakieś jeziorka nie duże.Oczywiście musi mieć miejsce na doczepienie silnika spalinowego, nie za dużego. A może lepszy ponton?Czekam na jakieś Wasze zdjęcia Waszych łodzi albo jakieś linki.Proszę o pomoc:) [2011-11-08 17:14]
Tez sie czaje na lodz na nowy sezon. Mysle ze lodz bedzie lepsza niz ponton, ale to i to ma swoje plusy i minusy
dobry ponton nierzadko jest drozszy niz lodz
na niektórych łowiskach nie mozna lowic z pontonu
ale taki ponton latwiej jest transportowac
lodki nie trzeba pompowac
przy lodzi nie ma ryzyka przedziurawienia materiału
[2011-11-08 17:43]
i tylko tyle podpowiedzi?
Allegro?- sorry kolego ale czytać nie potrafisz?Nie szukam gdzie kupić tylko CO kupić:/ [2011-11-12 14:44]
Oczywiście łódż! 3,10 wystarczy na dwie osoby do swobodnego spinningowania. [2011-11-12 15:20]
łódka jest o niebo lepsza jeśli chodzi o długość to wystarczyła by nawet 2.70 .łódka starczy na wieki;-)
[2011-11-13 11:24]
Witam
Ja bym Ci polecił lodź. Z własne autopsji wiem że szybciej zwodować lodź niż rozłożyć i napompować ponton .
[2011-11-22 23:50]
Łódka daje lepsze możliwości jak ponton. Po pierwsze w łódce można stać .jest sztywna nie jak ponton. Spróbuj stać w pontonie jak ma nie sztywne dna. I wygodniej siedzi się w łódceŁatwiej kotwiczyć i nie buja jak ponton w kilku miejscach na raz, a jak przeleci motorówka to w pontonie tragedia ,wszystko się sypie.Pozdrawiam.hoplita. [2011-11-23 00:16]
Ja łowię z łódki i to jest moim zdaniem lepsze od pontonu bo możesz spokojnie stać chyba ,że kupisz ponton z twardym dnem to zmienia postać rzeczy choć i tak będzie taki minus ,że często gdy holujemy rybę i gdy ona się zrywa kotwiczka odskoczy i wbije się w komorę powietrzną i trzeba kleić. Ale i tak wole łódkę. [2011-11-23 11:24]
Przytaknę kolegom! Jeśli miałbym możliwość transportu łodzi - biorę łódź. I to jak największą!Czasem może się zachcieć wybrać nad dużą wodę a wtedy na "chybotce" strach lub wręcz niemożliwe... Nowoczesne pontony są baaardzo trwałe i komfortowe, ale gdzieś cały czas przed oczami mam łatki, pompkę, czyszczenie go z piachu i suszenie na zimę... [2011-11-23 12:19]
No to może teraz takie pytanie: używana z allegro czy nowa?
I na jakich Wy łowicie? Drewniane?
Jaki silnik do niej i jak wygląda sprawa z uprawnieniami na silnik? [2011-11-24 11:14]
przed zakpem pływadła musisz zadac sobie kilka pytań gdzie chcesz pływac ?? Czy bedziesz wędkował sam czy z kims ? Czy dasz rade sam zwodowac łódkę ?? Czy masz przyczepke / hak ?? czy masz gdzie przechowywać łódkę ??
U mnie byl problem z przechowywaniem , transportem i wodowaniem łódki bo najczesciej plywam w pojedynkę więc wybralem ponton kolibri i poki co jestem zadowolony ale niestety trzeba uwazać bo to tylko ponton więc plywanie przec krzaki raczej odpada.
W przyszlosci kupie łódkę i bede mial ponton na małe zbiorniki gdzie nie ma mozliwosci zwodowac łodki chyba ze sie ją wezmie na plecy i 200m pojdzie krzakami do lutra wody heh i łódkę na wieksze zbiorniki - powazniejzse wyprawy.
[2011-11-24 12:00]
Drewniana za ciężka, lepsze z plastiku lekka .Silnik spalinowy do 10 kw. nie musi być uprawnień.Ja mam taki 5.5 Kw i jest za mocny . Używam elektryczny .Cicho i szybko .tylko akumulatory ciężkie.Mam dwa akumulatory bo jeden na dzień cały ,za mało.Spalinowy mam na rzekę.Pozdrawiam.hoplita. [2011-11-24 13:17]
Zdecydowanie łodka. Sam posiadam spory ponton. Do Przemieszczania się po wodzie jeszcze jako tako. Do spinerka może być, choć pozycja ekstremalna. natomiast do statecznego łowienia męka. Ja posiadam ponton z mięką "podłogą" i raz wpadłem na kuriozalny pomysł. Położyłem na dno sklejkę a na niej rozstawiłem składane krzesełko turystyczne. Dało radę i było całkiem wygodnie lecz to było małe rozlewisko bez falowania. Gdy jade na Mazury wypożyczam na ten okres łódkę i zawsze siedzę na rozkładanym krzesełku turystycznym, dlaczego? Bo szczędzę kręgosłup!!!! Z tego co obserwuję jestem jedynym, który to stosuje. Polecam spróbujcie - REWELACJA.
A więc łódka
[2011-12-04 20:17]Oczywiście, że łódka, ale to nie koniec problemu, bo jaką łódkę wybrać, może się tak zdarzyć, że kupimy łódkę gorszą od pontonu. Musisz wiedzieć, że niema łódek uniwersalnych i inna będzie na rzeki, jeziora i morze a każdy będzie twierdził ze jego łódka jest najlepsza i uniwersalna. Wielkość łódki też ma znaczenie, mała do około 3 m na bagażnik samochodowy czy większa na przyczepkę itd. Itp.. Za i przeciw jest bardzo dużo, dlatego już teras trzeba rozważyć, jaką łódkę kupimy bo na znalezienie najodpowiedniejszej na naszą kieszeń i warunki zostało jeszcze trochę czasu.
[2011-12-25 18:20]Misiek, nie jesteś jedyny ja na swoją łódkę bez krzesełka nie wchodzę chyba że na spining wówczas stoję, zdecydowanie łódka kolego Krzyśku, ważne że się przemieszczasz choć łódka to bardziej stacjonarna przygoda.Jeśli masz okazję kupić używaną w dobrym stanie lub lubisz majsterkować (i masz gdzie) to może być do remontu, zawsze to kilkaset złotych w kieszeni zostanie na kotwicę, jakieś inne uchwyty i knagi.Ale musisz sobie wszystko poukładać, za i przeciw.
Pozdrawiam [2011-12-25 21:19]
Nie byłbym taki pewny czy przy łódce do remontu zostanie kilka setek. Jeśli łódka jest w miarę w dobrym stanie i niebyła remontowana to drobne naprawy i przeróbki mogą mało kosztować, ale jeśli łódka była już remontowana i na dodatek niewłaściwymi materiałami (pomalowana np. farbą chlorokauczukową) naprawa może się nie opłacać
[2011-12-27 18:35]Pływałem pontonem długo ze sztywna podłogą i kupiłem łódź...dlaczego?
1. Zmuszony byłem składać i rozkładać go, wyjmować podłogę - spore utrudnienie i pomimo wprawy, czasochłonne.
2. Ponton wcale nie musi być lżejszy niż łódź
3. Zawsze jest większe ryzyko uszkodzenia a częste składanie i rozkładanie temu sprzyja.
Plusy są takie, że po złożeniu wejdzie nawet do małego auta, nie potrzeba wózka, ale musi być suchy, inaczej wszystko będzie brudne, mokre i śmierdzące.
Jeśli chodzi o łódź, spore ułatwienie ale zazwyczaj potrzeba wózka, podjeżdżasz wodujesz i płyniesz, a łódź wyschnie po drodze :)
[2012-01-06 19:47]