lipień na muchę

/ 47 odpowiedzi
u?ytkownik10857

Chyba koledzy odbiegają od tematu, no ale to nic.
Wciąż czekam na zajęcie stanowiska przez rasowego muszkarza. Wprawdzie był już post o treści sugerującej, iż autor -pawelek- jest członkiem tzw elity, ale jakoś tak ograniczył swój udział w dyskusji. (2009/04/08 21:53)

dariuszdyl

A dlaczego np. w ogóle są takie rzeki (niby górskie) na które trzeba robić dodatkowe opłaty, dlaczego na rzekach są tworzone odcinki specjalne z dodatkowymi opłatami, dlaczego jeziora na których łowiło się dotąd z opłata PZW lub dodatkową licencją za 10 PLN teraz są jeziorami licencyjnymi i trzeba za nie zapłacić 100 PLN za 1 dzień. Dlaczego najlepszy odcinek Pasłęki otrzymał klub wędkarski i nikt inny nie ma tam wstępu, dlaczego, dlaczego ....................... takich dlaczego każdy może znaleźć w swojej okolicy bardzo dużo. Jest zrobiony odcinek tylko dla muszkarzy, doprowadźcie do stworzenia odcinka tylko dla spinningistów, czy coś stoi Wam na przeszkodzie, a może lepiej jest tylko pogadać i popisać na forum. Dlaczego nikt nie krzyczy że na wodach górskich można łowić tylko na przynęty sztuczne, przecież to też jest woda PZW i my wszyscy na nią płacimy. Wiem, zaraz będzie post że przecież są dodatkowe opłaty na wody górskie. Zgadza się, tylko policzcie czy to wystarczy na utrzymanie tych rzek, reszta idzie z pozostałych opłat. Czyli wędkarze którzy nie łowią na spinning ani na muchę mogą mieć pretensje że są dyskryminowani. U nas np. jest woda która powinna zostać zamknięta dla wszystkich, jest to kanał zrzutowy ciepłej wody z elektrowni, czyli najkrócej mówiąc zimowisko ryb, ale nie koło które jest przy elektrowni stworzyło tam łowisko specjalne (i znowu dodatkowa opłata) z całorocznym zakazem spinningowania. No i teraz coś co może naprawdę wywołać wojnę. Dlaczego ja płacąc w okręgu mazowieckim nie mogę sobie jechać np. w Bieszczady na ryby bez dokonywania dodatkowych opłat, albo np na wody warmińsko mazurskie. Jeżeli ma być tak dalej to powinniśmy wszystkie graniczne rzeki poprzegradzać siatkami albo jakimiś innymi tamami żeby zatrzymać migrację ryb. Bo czemu ktoś w lubelskim albo ciechanowskim ma łowić nasze ryby które tam będą migrować. Przecież to za nasze składki odbudowywane jest pogłowie brzany i suma na Narwi i Wiśle. Zamiast spierać się o to czy takie odcinki są potrzebne i zasadne, lepiej będzie zastanowić się nad walką z kłusownictwem, jak doprowadzić do zwiększenia obsad PSR-u i ich szybszej reakcji na nasze telefony o sieciach. Jak znaleźć chętnych policjantów do patroli SSR bo sam patrol SSR ma g...... do gadania, nie ma żadnych praw, mogę się przed nimi wylegitymować ale nie muszę i nic mi nie mogą zrobić jeżeli nie ma wśród nich policjanta. Zastanówcie się czy naprawdę jest sens bicia piany o jakieś wydzielone odcinki jak są ważniejsze sprawy do zrobienia. (2009/04/08 22:12)

u?ytkownik7463

najważniejsza sprawa to zrobić cosik z kłusolami (2009/04/08 22:49)

Minibam

Witam.
Uwazam iz problem ktory poruszyles nalezaloby tez przedstawic wladzom czy zarzadowi PZW. Pozatym irytuje mnie rowniez fakt iz ,mieszkam w Polsce ale i tak moge lowic tylko w swoim okregu, niby czemu ? Wnosze opalatre wiec chyba powinienem miec prawo polowu ryb na terenie calego kraju. problem ktory przedstawiles jest chyba tylko jednym z wielu ktore trzeba by rozwiazac. PZW potrzebuje konkretnej reformy. (2009/04/08 23:08)

Misiaczek

Można sobie gadać, a w PZW i tak się nic nie zmieni. Bądźmy realistami. Skupmy się na rybach i tym w jaki sposób możemy realnie pomóc sobie, wodom itp. (2009/04/08 23:23)

u?ytkownik10857

Ponieważ to ja zaczałem wątek pt.'' Mucha - dziurą w brzuchu'' czuję sie nie jako zobowiązany do wyjaśnienia pewnych spraw. Da się zauważyć, że dużo postów odbiega od tematu,- co nie znaczy, że poruszane w nich sprawy nie są istotne.
Nie jest to tylko ''gadanie i pisanie ''na forum. Jak wcześniej pisałem udało mi się zainteresować tematem redaktora poczytnego pisma wędkarskiego, który- mając znacznie większe możliwości niż ja- zobowiązał się do przedstawienia problemu władzą Związku. Nagromadzenie problematycznych tematów związanych z działalnością PZW, które zaobserwowałem nasunęło mi pewien pomysł, który chciałbym zrealizować z Waszą pomocą, ale o tym w nowym wątku. (2009/04/09 09:04)

rybspinn

Jak dla mnie jest jeszcze jedno rozwiązanie, możliwość zrobienia odcinków tylko dla spinningistów, chociaż w tedy zrobił by sie duży bałagan (chociaż w sumie jesteśmy jako tako do tego przyzwyczajeni). Najlepszym rozwiązaniem tak jak napisałeś jest zniesienie muchowych odcinków. (2009/04/09 12:49)

u?ytkownik8975

Kolego Maxum (wielokrotnie spotkałem się z opinią jakoby muszkarstwo było sportem elitarnym) jest to blockquote z drugiego wpisu jaki Kolega zamieścił na tym forum. Prosze nie przypisywać mi tego, że to mój wymysł.
A szkoda że to nie mój !
Jest elita wśród muszkarzy i wśród karpiarzy i spiningistów i spławikowców tylko nie każdemu dane jest do "ELITY" należeć. Są jak stwierdziłem - równi i równiejsi-
i Ci równi zawsze będą mieli coś przeciwko tym równiejszym.
Podział wód na odcinki gatunkowe np, kraina Pstrąga, kraina Lipienia , kraina Brzany itp.itp.wprowadzono ,kurcze kiedy to było,nie pamiętam--chyba od zawsze. A wprowadzono to po to by uchronić pewne gatunki ryb przed metodami połowu będącego zagrożeniem ich wytępienia.
Jeżeli nasi pra ojcowie wiedzieli już o tym ,to My, wspólcześni nie próbujmy być madrzejsi od nich.
Przyznaje się bez bicia-nie jestem muszkażem, czego bardzo żałóję, ale nigdy nie wybiorę się ze spiningiem na wody muchowe i nie będę tłukł pstrągów i lipieni na blachę ,obrotówkę ,gumę czy coś innego, bo nato najlepiej biorą . Było by to z mojej strony kłusownictwo.A kłusolem nie jestem!
Podsumowywując,
Dobrze że są wydzielone odcinki rzek dla muszkarzy,,, ,tylko czemu ma za to płacić równy a nie równiejszy.
Fajnie że mój wpis wywołał takie emocje,przynajmniej wiem co Inni myślą na ten temat. A to że na mnie napsioczyliście sprawia mi frajdę , może znów pobudzę równych do myślenia i zmobilizuje Ich do wspięcia się na wyżyny ELITARNE...
Pozdrawiam serdecznie .Życze miłych i pogodnych Świąt i czekan na egzekucję. (2009/04/10 00:48)

u?ytkownik7463

a dlaczego mamy nie starać się być mądrzejsi od naszych przodków? wiesz co by było gdyby wszyscy szli Twoim tokiem myślenia? mieszkalibyśmy w jaskiniach. (2009/04/10 07:37)

u?ytkownik10172

Kolego pawełek - tylko jedno do Ciebie: masz RACJĘ chłopie. A panie Jakubie, chciałem zasugerować, że chyba jednak lepiej, żebyśmy nie "szli ku nowoczesności" i nie starali się zmienić pewnych starych zasad. Idąc tokiem rozumowania niektórych na tym forum, należało by wody pstrąga i lipienia dopuścić wszystkim do wędkowania. Już widzę tą chmarę młodych wyrostków ze spławikiem i robalem jak ciągną rybę za rybą. Wiem, takie zdarzenia mają miejsce, ale przynajmniej taki delikwent ćwiczy mięśnie szyi, bo w niepewności czyni proceder (2009/04/10 08:20)

u?ytkownik7463

też za bardzo w nowoczesność nie lubię się pchać. nie chodzi mi ot to żeby wszyscy zaraz pchali się do krainy pstrąga i lipienia. martwi mnie tylko to, że niektórzy uważają się za lepszych bo ich stać na lepszy sprzęt i sami siebie zaliczają to tzw elit (2009/04/10 08:28)

u?ytkownik10172

a jeśli tacy są, to mało wartościowi ludzie, co nie zmienia faktu, że "mucha" jest elitarna. (2009/04/10 08:37)

u?ytkownik8975

Posłuchaj Ja1Kuba.Czy naprawdę tak ciężko Ci zrozumieć o co mi w tym wszystkim chodzi? Poczytaj uważnie i powoli ,potem przemyśl w spokoju i wyciągnij wnioski.
To nie sprawa pieniędzy ani sprzętu jaki kto posiada.To sprawa ekologi!!!
A jeżeli nie Chcesz się rozwijać to dalej będziesz siedział w jaskini.
I napewno nie idzie o to by Ci dołożyć a wręcz przeciwnie chcę pobudzić wśród braci wędkarskiej proces myślenia pozytwnego.
Jak ktoś się obraża to niech mi dołoży,przeczytam, pomyślę i wyciągnę wnioski. Ale to będą moje przemyślenie i moje wnioski a nie będę po kimś głupot klepał.!!!
Pozdrawiam Kolegów i czekam,sami wiecie na co. (2009/04/10 08:50)

u?ytkownik7463

"Jeżeli nasi pra ojcowie wiedzieli już o tym ,to My, wspólcześni nie próbujmy być madrzejsi od nich." "A jeżeli nie Chcesz się rozwijać to dalej będziesz siedział w jaskini" Mnie sugerujesz żebym jeszcze raz czytał bo czegoś nie rozumiem ? do prawdy śmieszne skoro zacytowane tu Twoje zdania z dwóch sąsiednich wypowiedzi się wykluczają. Ze elity to nie sprawa sprzę tu to ja dobrze wiem i właśnie z takim myśleniem tu walczę a dokładnie mi chodzi o komentarz Misiaczka który stwierdził że Jemu elity kojarzą się z mercedesami. Więc Ty zacznij czytać dokładnie (2009/04/10 21:14)

u?ytkownik7463

spiderling "co nie zmienia faktu, że "mucha" jest elitarna. " dla mnie to nie dziedziny są elitarne tylko ludzie a co jeśli w wędkarstwie muchowym trafią się mięsiarze a w spiningu nie to dalej mucha jest elitarna? (2009/04/10 21:17)

u?ytkownik10172

Ja1kuba przeczytaj mój wpis w tym samym temacie tylko z post scriptum, tam masz odpowiedź na pytanie (tytuł: "do rybspinn") (2009/04/10 21:21)

u?ytkownik7463

a ja się z Tobą nie zgadzam. nadal uważam że metoda nie może być elitarna. (2009/04/10 21:26)

u?ytkownik10172

Skoro się nie zgadzasz, to nic nie poradzę, Twoje prawo, pozdro (2009/04/10 21:29)

u?ytkownik8975

Wies co Ja1kuba,do Ciebie potrzeba duuuużo cierpliwości. Poddaje się bo i tak mnie nie zrozumiesz. Jeśli uznasz kiedyś żę zrozumiałeś to możemy pogadać na prywatnej stronie.Pewnie wiesz jak mnie znależć.Pozdro (2009/04/11 00:40)

u?ytkownik7463

skoro Ciebie nie zrozumiem to może wina leży po Twojej stronie być może nie potrafisz się jasno wyrazić? jak do tej pory większych problemów ze zrozumieniem słowa pisanego nie miałem. (2009/04/11 09:51)