Zaloguj się do konta

Limit dobowy ryb

utworzono: 2011/10/28 19:03
Pogromca

Chłopaki jak jest z tym limitem , np. dziś złapałem 2 sandacze to czy mogę jeszcze np złapać 2 szczupaki czy 1 suma , czy kończe wędkowanie dziś na 2 sandaczach ?
[2011-10-28 19:03]

7.2. W ciągu doby / w godz. 0.00 - 24.00 / - sum 1 szt. - troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń,  /łącznie/ 2 szt. - lipień, pstrąg potokowy, /łącznie/ 3 szt. - brzana, karp /łącznie/ 3 szt. - lin 4 szt. - certa  5 szt. - węgorz 2 szt. Łączna ilość złowionych i zabranych z łowisk ryb wymienionych gatunków nie może przekroczyć 10 szt. w ciągu doby.  8. Dopuszcza się zabranie z łowisk ryb innych gatunków nie wymienionych wyżej, w ilościach nie przekraczających 5 kg w ciągu doby.9. Limity połowu nie dotyczą amura, tołpygi, krąpia, karasia srebrzystego, leszcza, pstrąga tęczowego i pstrąga źródlanego oraz gatunków ryb wymienionych w rozdziale IV, pkt. 3.7 [2011-10-28 19:07]

Sniper64

Witam:)
Macieju...mam prośbę!

Takie pytania często są zadawane!Ile czego można zabrać... 
Wyraźnie pisze w regulaminie! tylko ten wyraz ,,łącznie '' jest dla wielu wędkarzy nie zrozumiały..jak byś mógł przedstawić to trochę jaśniej to dla wielu wędkarzy było by to zrozumiałe..! sam zapis jest OK. Tylko różnie sobie można interpretować to łącznie,a jeszcze ten zapis.. 
Łączna ilość złowionych i zabranych z łowisk ryb wymienionych gatunków nie może  przekroczyć 10 szt. w ciągu doby. 
Wytłumacz to po wędkarsku:))) Jak możesz ! Dzięki:)
[2011-10-28 19:30]

withanight88

Złowiłeś 2 sandałki , możesz łowić dalej . Jednak nie możesz już w siatce trzymać żadnego szczupaka.(możesz wypuścic jednego sandacza a w zamian do siatki włożyć 1 szczupaka)Możesz dorzucić do siatki: suma3 lipienie4 liny.W sumie masz w siatce 10 duszących się ryb- więcej dołożyć nie możesz.
Reasumując - nie polecam zabierania ryb w takich ilościach:))

Tak rozumiem ten zapis. [2011-10-28 20:11]

ppicasso

to ja myślę że kolega się myli i źle to rozumie ,myśl że jeśli mam 2 sandacze to mogę mieć dodatkowo 2 szczupaki lub tyle ryb z danego gatunku co przewiduje limit ale nie mogę przekroczyć 10 sztuk w sumie złowionych gatunków ,ja to tak rozumiem ,może też się mylę
[2011-10-28 20:20]

withanight88

to ja myślę że kolega się myli i źle to rozumie ,myśl że jeśli mam 2 sandacze to mogę mieć dodatkowo 2 szczupaki lub tyle ryb z danego gatunku co przewiduje limit ale nie mogę przekroczyć 10 sztuk w sumie złowionych gatunków ,ja to tak rozumiem ,może też się mylę

- troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń,  /łącznie/ 2 szt

Wg mnie albo 2 szczupaki , albo dwa sandałki lub 1 Sa i 1 szcz na dobę !:) [2011-10-28 20:28]

Czyli:Możesz mieć w siatce (przykładowo):2 sandacze2 szczupaki2 węgorze4 linyRazem 10 sztuk. Plus do tego do 5-ciu kilo gatunków ryb nie wymienionych w limitach RAPR, ORAZ :....9. Limity połowu nie dotyczą amura, tołpygi, krąpia, karasia srebrzystego, leszcza, pstrąga tęczowego i pstrąga źródlanego oraz gatunków ryb wymienionych w rozdziale IV, pkt. 3.7.I na tym koniec wędkowania, chyba, że wypuścisz któreś ryby, na korzyść innych. Jest to limit DOBOWY. Należy też znać i wkalkulować w to limity ewentualnie zaostrzone w danym Okręgu PZW. [2011-10-28 20:37]

Sniper64

Dzięki Macieju..
I tak to Leciało:):)))
[2011-10-28 20:42]

Diablo

Złowiłeś 2 sandałki , możesz łowić dalej . Jednak nie możesz już w siatce trzymać żadnego szczupaka.(możesz wypuścic jednego sandacza a w zamian do siatki włożyć 1 szczupaka)Możesz dorzucić do siatki: suma3 lipienie4 liny.W sumie masz w siatce 10 duszących się ryb- więcej dołożyć nie możesz.

Tak rozumiem ten zapis.

Dobrze rozumiesz.
[2011-10-28 21:10]

Diablo

Czyli:Możesz mieć w siatce (przykładowo):2 sandacze2 szczupaki2 węgorze4 linyRazem 10 sztuk. Plus do tego do 5-ciu kilo gatunków ryb nie wymienionych w limitach RAPR, ORAZ :....9. Limity połowu nie dotyczą amura, tołpygi, krąpia, karasia srebrzystego, leszcza, pstrąga tęczowego i pstrąga źródlanego oraz gatunków ryb wymienionych w rozdziale IV, pkt. 3.7.I na tym koniec wędkowania, chyba, że wypuścisz któreś ryby, na korzyść innych. Jest to limit DOBOWY. Należy też znać i wkalkulować w to limity ewentualnie zaostrzone w danym Okręgu PZW.

I Strażnik myli się po raz kolejny, i wykazuje już nie błędną interpretacją a nierozumieniem RAPR.

Sandacz i szczupak ŁĄCZNIE 2 sztuki więc albo dwa szczupaki albo dwa sandacze lub po jednym z tych gatunków.
[2011-10-28 21:12]

Diablo

A drugi potwierdził...

Panowie mylicie się.
[2011-10-28 21:20]

bugsbunny

O łączonych limitach nie wiedzieć to lekko grzech jest nie? [2011-10-28 21:22]

Przepraszam, pomyliłem się zaznaczając szczupaki razem z sandaczami. Już się troll-banita ghost posikał z radości?   [2011-10-28 21:28]

bugsbunny

A pomylić się każdy może. No dla mnie jest ok. Niektóre ryby są połaczone w limitach a jest tego troche więc się może pomieszać. Ja to mam na takiej kartce wydrukowane przy papierzyskach z PZW i jak cos to sobie popatrzę. Ale mniej więcej to pamiętam przynajmniej te ryby co u nie łowię. [2011-10-28 21:50]

bugsbunny

co u mnie łowię [2011-10-28 21:51]

mateuszwos

Chłopaki jak jest z tym limitem , np. dziś złapałem 2 sandacze to czy mogę jeszcze np złapać 2 szczupaki czy 1 suma , czy kończe wędkowanie dziś na 2 sandaczach ?

Jeśli złowiłeś dwa sandacze to nie musisz kończyć wędkowania. Możesz złowić i 22 sandacze i wędkować dalej. Nie możesz jednak więcej niż dwa sandacze trzymać w siatce lub uśmiercone na brzegu.
[2011-10-28 23:25]

Strzegom

Tak rozumiem ten zapis.

Niestety ustawodawca uniemożliwił wymianę ryb przeznaczonych do zabrania ponieważ,rybę objetą limitem ilościowym złowioną i wpuszczona do siatki(równoznaczne z przeznaczoną do zabrania z łowiska)musimy odnotowac w rejestrze połowu(również jej długość). [2011-10-31 10:59]

Złowiłeś 2 sandałki , możesz łowić dalej . Jednak nie możesz już w siatce trzymać żadnego szczupaka.(możesz wypuścic jednego sandacza a w zamian do siatki włożyć 1 szczupaka) Możesz dorzucić do siatki:  suma 3 lipienie 4 liny. W sumie masz w siatce 10 duszących się ryb- więcej dołożyć nie możesz.

Tak rozumiem ten zapis.

Niestety ustawodawca uniemożliwił wymianę ryb przeznaczonych do zabrania ponieważ,rybę objetą limitem ilościowym złowioną i wpuszczona do siatki(równoznaczne z przeznaczoną do zabrania z łowiska)musimy odnotowac w rejestrze połowu(również jej długość).

Na szczęście nie wszyscy mają pecha  (wędkują w wodach okręgu PZW, w którym obowiązują kontrowersyjne rejestry połowu) :D

[2011-10-31 11:17]

pawelz

Przy calej swej niecheci do rejestrow, akurat to ze uniemozliwiaja podmianki ryb jest na ich plus.
Nie wyobrazam sobie przetrzymywac pol dnia ryby w siatce by potem na wpol zywa wywalic do wody dlatego ze zlowilo sie wieksza. To miesiarstwo w czystej postaci. Nie wystarcza nam 2 jedno kilogramowe szczupaki. Wziol wiekszy to jednego sru do wody zeby bylo wiecej miecha.
[2011-10-31 11:47]

Jack14

Mięsiarstwo to by było gdybyś zabrał wszystkie złowione ryby jak leci :-)

Na szczęście w moim regionie ryby wpisujemy do rejestru po zakończeniu wędkowania.

[2011-10-31 13:17]

pawelz

Gdybys zabral wszystko jak leci to byloby klusownictwo.
A tu wykorzystujac takie a nie inne prawo mozna wybierac tak, aby zabrac jak najwiecej miesa do domu w zgodzie z przepisami.
[2011-10-31 13:51]

Jack14

A co z kolegami ktorzy jak piszą "trenują" .

Mam nadzieję, że nie rozpętam kolejnej burzy.

[2011-10-31 13:55]

Jack14

Moim skromnym zdaniem lepiej jak ktoś zamieni, a nie ulegnie pokusie zabrania wszystkich np. trzech złapanych rybek. [2011-10-31 13:57]

pawelz

Dlatego nigdy nie zrozumiem ludzi , ktorzy pakuja wszystkie ryby do siatki, po to zeby po skonczonym lowieniu wysypac wszystko do wody. Jesli nie mamy zamiaru zabierac ryby, powinno sie ja od rau wypuscic. Trzymanie tylko po to zeby na koniec "sprawdzic" ile sie zlowilo, to czyste barbazynstwo, To w temacie zawodow i treningu.
A co do wypuszczenia tego trzeciego, to pewnie ze lepiej jak podmieni niz mialby klusowac. Zawsze jakas szansa jest ze ryba przezyje. Ale jednego zlego zachowania nie nalezy tlumaczyc jeszcze gorszym.
[2011-10-31 14:04]

Jack14

Generalnie zgadzam się z twoją wypowiedzią, która jest mi bliska ale jak zwykle nie tak zupełnie do końca :-)

Mam "kilka" watpliwości ale jak na teraz wystarczy.

Pozdrawiam.

[2011-10-31 14:14]

Strzegom

Generalnie zgadzam się z twoją wypowiedzią, która jest mi bliska ale jak zwykle nie tak zupełnie do końca :-)

Mam "kilka" watpliwości ale jak na teraz wystarczy.

Pozdrawiam.

I słusznie przepis w naszych rejestrach jest sformułowany jednoznacznie,czym kierowali się twórcy wyjaśnił kol.pawelz w swej wypowiedzi.Nie wolno dokonywać zamiany ryb objetych limitem przeznaczonych do zabrania.Podczas sobotniej kontroli na wodach swego koła tłumaczyłem to naszym kolegom.Narazie obyło się na pouczeniu gdyby była to kontrol z P.S.Rbacka byly by mandaty i na nic watpliwości.

[2011-10-31 14:41]