Lekki spinning na Wisłę
utworzono: 2015/05/07 13:13
Witam kolegów po kiju. Jestem nowym członkiem tego forum.
Zwracam się do was z pomocą w doborze spinningu i rozmiaru kołowrotka na Wisłę. Przynęty jakie będę stosował to woblery np. hornet salmo 5/6 cm itp., oraz wszelkiego rodzaju obrotówki np. mepps anglia oraz małe twisterki. Dodam, że będę celował głównie w okonie, ale żeby dał rade także z przypadkowym szczupakiem, który w każdej chwili może się uwiesić ;). Kijek ma być taki aby było czuć walkę mniejszych rybek, ma sprawiać dużo frajdy bo chyba o to tu chodzi ;)W oko wpadł mi:Savage gear bushwhacker 228/3-18gCo o nim sądzicie, będę czuł rzucające się okonki, czy jest zbyt sztywny i mało czuły? Polecajcie coś od siebie, jestem otwarty na wszelkie propozycje, tylko proszę opisujcie jak kijek się sprawuje (bo samo ''polecam ....'' nic mi nie mówi)
Co do kołowrotka to jestem prawie przekonany do Spro Red Arc, bo mam taki przy innym spinningu tylko duży.I tu kolejne pytanie, jaką wielkość wybrać do tej wędki? Możecie również polecić inne kołowrotki, tak jak mówiłem, jestem otwarty na wszystkie propozycje. [2015-05-07 13:13]
Witaj !
Bardzo fajny kijek, spokojnie sprosta Twoim wymaganiom, do niego kołowrotek wielkości 2000 z plecionką 0,10 stworzy bardzo fajny zestaw.Kijek o którym piszesz spokojnie da radę przyłowom do ok. 4 kg.Jeżeli chodzi o okonie to raczej te powyżej 20 cm. Mniejsze mogą spadać, chociaż nie jest to regułą. Jest dosyć szybki, pod obciążeniem przechodzipowoli w parabolę. Bardzo czuły, spokojnie ogarnie przynęty od 2 gr. do Algi nr. 2 /16 gr./Życzę przyjemnej zabawy! [2015-05-07 18:49]
Dzięki wielkie, właśnie o taką podpowiedź mi chodziło, szkoda tylko ze kijek tak krotki, ale mam nadziej ze sie przyzwyczaje jak juz go kupie ;) Oczywiscie nikomu nie zabraniam doradzac innych spinningow, kazda propozycja mile widziana i rozpatrze z przyjemnoscia. Pozdrawiam [2015-05-07 21:09]
Przepraszam, ze tak dodaje, ale chcialem jeszcze zapytac, bo tak sobie teraz mysle, jak wygladaloby polowanie na bolenia z woblerkami okolo 12g (thrill itp.)? Pewnie do tego zadania ta wedka bedzie juz zbyt spolegliwa na przelewach:( [2015-05-07 21:27]
Wiadomo iż woblery stawiają dosyć duży opór w wodzie, więc raczej woblerki niezbyt duże z wąskim sterem.Ja używam do łowienia pstrągów woblery wielkości do 6 cm. [2015-05-08 09:30]
Okok, podjąłem decyzje, że kupie dwie wędki, a ten spinning, który w tym temacie dobieram będzie tylko pod okonka i średniego szczupaka, mam jeszcze kilka pytań, bo łowiąc na Wiśle będę używał głównie woblerków i małe obrotówki, natomiast na dołkach (woda stojąca) do których wpływa ryba z Wisły chciałbym aby wędka ta ogarnęła obrotówke nr 3. I stąd moje pytanie czy bushwhacker 3-18 da sobie z nią rade bo jeżeli tak to ok, czy może lepszym wyborem byłby kijek nieco droższy savage gear finezze softlure 250cm / 5-21 ? Jest to nowość 2015 rok, i domyślam się, że możecie go nie posiadać, ale doradźcie, który waszym zdaniem byłby odpowiedniejszy pod moje wymagania?
Pozdrawiam [2015-05-09 23:08]
Trójka stawia dosyć duży opór, ale kijek pociągnie,będzie się wyginał maksymalnie do 1/3 blanku. [2015-05-10 16:55]